Jancsó elégedetlen, Szomjas elégedett

2003.02.01. 19:00
Nem elégedett a Szemle filmjeinek színvonalával Jancsó Miklós. Nem a pénz, hanem az ötlet hiányzott - mondta a rendező. Szomjas György viszont lelkes. Szóba került a 10 milliárd is.
"Eddig rossz filmeket láttam a Szemlén, de azt nem mondom meg, miket. " - értékelte röviden Jancsó az eddigi kínálatot. Fazekas Csaba Boldog Születésnapot! c. elsőfilmjét, illetve Fliegauf Benedek Rengetegjét találta "kurvajónak", ill. látta még Gothár filmjét is és egy posztmodern kritikai fordulattal ennyivel jellemezte: "Nekem tetszik."

Rutinos szemlézőként elmondhatta, a hangulat eddig a szokásos, "van egy csomó szerencsétlen gyerek a közönség közt, aki azt hiszik, hogy ez az egész valami." Hogy miért nincs jó film? Jancsó szerint talán nem is annyira a pénzhiány miatt, hanem egész egyszerűen ötlet nem volt. "Voltak a csókosok, akiknek volt pénzük; és volt a szegény film, ami meg szegény lett."

A 10 milliárdos ígéretet illetően szerinte nem kell egyszerűen annak örülni, hogy van pénz filmgyártásra - a filmeket el is kell juttani a nézőkhöz. Ehhez még mozik kellenek és a tévéknek is el kell juttani az alkotásokat.

Jancsó a Szemlén minden filmet megnéz, és estig marad, ameddig bírja. "Leginkább a Kálmánchelyiék filmjét, a Libiomfit várom."

Hogy mi lesz a következő Jancsó, arra egy Szabó István-idézettel válaszolt: "Majd ha kijöttem az ajtón a premier után, akkor kérdezzétek, mi az új filmem, mert akkor már megvan."

Elégedettség

"Nagyon jó eddig a Szemle" - helyezkedett a másik oldalra Szomjas György, aki a Vagabond című filmjével maga is indult a versenyben. A dokumentumfilmek közül kiemelte Kézdi-Kovács Zsolt, Almási Tamás és Oláh Lehel alkotásait. Mint mondta, nagyon örömteli, hogy a sajtó figyelme legalább egy ideig a dokumentumfilmekre irányul.

"A következő lépés az, hogy a szélesebb közönség is megismerhesse ezeket a munkákat. Elsősorban a közszolgálati televízióra számíthatunk ezügyben, de vannak kezdeményezések a jelenlegi pályázati rendszer átalakítására is. A különböző kereskedelmi tévék bevonásával létre lehetne hozni egy olyan műsorkészítési stratégiát, amelyben a dokumentum műfaj is megkapja helyét és jogosultságát." - mondta a rendező.

A helyszínről szólva megemlítette, hogy eddig kitűnően bevált a Mammut/Millenáris párosítás. Külön kiemelte, hogy a Millenárissal végre egy olyan bemutatóhelyhez jutott a Szemle, ami elég tágas az ilyen volumenű vetítésekhez (800 fő befogadására alkalmas). Kisebb technikai hibák persze előfordulnak, de ezek kijavítása csak idő kérdése - a lényeg, hogy a Szemle talált végre egy állandó helyet.

Medgyessy Péter a filmszakmának tett ígéreteire (10 milliárd támogatás és filmtörvény) Szomjas csak ennyit reagált: "Úgy legyen."