A Magyar Szépség nyerte a Filmszemle fődíját

2003.02.04. 17:26
Kedd délután a díjak átadásával véget ért a 34. Magyar Filmszemle. A zsüri a fődíjat Gothár Péter Magyar Szépség című filmjének ítélte. Értesüléseink szerint többen nem értenek egyet a döntéssel - a zsűri elnöke beszédében meg sem említette a győztes filmet.
A zsűri és a közönség ötven díjat ítélt a magyar filmeseknek, amelyeket kedd délután hat órakor a Millenáris Teátrumban adtak át a filmszakma, illetve a kulturális- és a politikai élet jeles személyiségeinek részvételével megrendezett záróünnepségen. Sam Mendes Oscar-díjas filmjének magyar átdolgozása, a Magyar Szépség kapta a zsűri fődíját, amely ebben az évben hárommillió forint jutalommal is járt.

Tarolt a Boldog Születésnapot!

A legjobb elsőfilm díját Fazekas Csaba Boldog Születésnapot! című romantikus vígjátéka kapta és ugyanez a film nyerte el az internetes szavazás alapján odaítélt közönségdíjat, illetve a diákzsűri díját is. A legjobb női alakításnak járóü elismerést Ónodi Eszter vehette át, a Boldog Születésnapot!-ért. A legjobb férfi alakítást pedig a zsűri döntése értelmében Mucsi Zoltán nyújtotta a Libiomfiben.

A Magyar Rendezők Céhe által alapított Simó Sándor emlékérmet Fliegauf Benedek kapta a Rengeteg című filmért, míg a zsűri látványdíjat adott Grunwalsky Ferencnek a Táncalak című alkotásért. Emellett különdíjban részesült a Jött egy busz című film is.

A producerek munkáját két díjjal értékelte a zsűri. A Kodak által felajánlott díját Muhi András, az Inforg Stúdió vezetője kapta, aki a Rengeteg és a Libiomfi című filmek forgatását is irányította. A Filmjus által felajánlott díjban pedig Budai György, a Jött egy busz producere és a Libiomfi társproducere részesült.

Idén a filmszemlén jelenlévő külföldi kritikusok Gene Moskowitz díját a Rengeteg című filmnek ítélték oda, aminek rendezője, Fligeauf Bendek a diákzsűri különdíját is hazavihette.

A dokumentumfilmes kategóriában Almási Tamás Az út vége című filmje győzött. A dokumentumfilmes kategória rendezői díját Janisch Attila a Bozsik Yvette című portréfilmért és Surányi Judit a Tiszta románc című munkáért megosztva nyerte el. A kísérleti és kisjátékfilm díját Ujj Mészáros Károly Gumiember című film kapta. A legnézetteb film díját a Valami Amerika nyerte, amelyre tavaly 526 ezren ültek be.

Lázálom volt a Filmszemle!

Úgy tudjuk, a fődíj odaítélése után többen elégedetlenségüknek adtak hangot, sőt egyesek azon gondolkodtak, hogy esetleg nem veszik át díjukat, és ezzel tiltakoznak a döntés ellen. A díjátadó ennek ellenére rendben lezajlott, bár volt olyan díjazott, aki távol maradt a záróünnepségről, például Szilágyi Andor a legjobb forgatókönyvírónak járó kitüntetés nyertese, de semmi nem utalt arra, hogy mindezt a zsűri döntése elleni tiltakozásként tette volna. Szilágyi később a Népszabadság kérdésére elmondta, hogy távolmaradásával a zsűri felháborító működése és ítéletei ellen kíván demonstrálni. Ugyanakkor Radnóti Sándor, a játékfilmeket értékelő zsűri elnöke záróbeszédében meg sem említette a győztes alkotásokat, és kijelentette, hogy az idei év filmtermésének színvonala nem érte el a tavalyit, sőt egyenesen lázálomnak titulálta a 34. Magyar Filmszemlét.

A végeredménynek némiképp ellentmond, hogy Radnóti hosszan méltatta Fligeauf Benedek Rengeteg című filmjét, és Grunwalsky Ferenc Táncalak című alkotását, annak ellenére, hogy ezeket a műveket végül csak kisebb elismerésekkel, különdíjakkal jutalmazta a zsűri.

Elégedetlenek a döntéssel?

Sas Tamás, a legjobb operatőri díj kitüntetettje pedig beszédében megjegyezte, hogy nem ért egyet a zsűri döntésével, mivel szerinte ebben az évben a legszínvonalasabb operatőri munkáért járó díj Ragályi Elemért illette volna, aki Sas Szerelemtől Sújtva című filmje mellett Makk Károly Egy hét Pesten és Budán című alkotásában is részt vett operatőrként.

Az Index a záróünnepségen megjelent rendezőktől megpróbálta megtudni, hogy egyetértenek-e a zsűri döntésével, de a legtöbben elzárkóztak a válaszadástól. Török Ferenc a Moszkva tér rendezője kijelentette, hogy a zsűri ebben az évben nehéz helyzetben volt, mivel csak rossz alkotások kerültek a fesztiválra, míg Jancsó Miklós csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy a zsűri néhány döntésével egyetért, míg másokkal kevésbé.