Sziget 2001

Szubj. gájd III: a harmadik nap

Augusztus 3. közepes péntek

2001. 07. 25., 10:24 | Frissítve: 2001. augusztus 03., péntek 15:27

Péntek kulcsnap szokik lenni, kulminál a buli, akármit is jelentsen ez, tehát akkor válik el a szar a májtól, akkor tudjuk meg, hol lakik az úristen, merről fúj a szél, és pláne: ki fingta? Erős közepes péntekünk lesz, és reménykedjünk a Flash meg a Túlvilág pusztító erejében. Bár az utóbbiban feleslegesen, mert mint az nemrégiben kiderült, jól elmarad.

Bombfunk Mc's
A tavalyi nyár globális fesztiválhimnusza (a szégyenletes Gerappa! kiabálások népszerűségét közelítően) egy finn dj-kettős száma volt. Ami 1999-ben a Fatboy Slim-féle fankszólbarada, az 2000-ben a Bomfunk Mc's Freestylere (nem keverendő ugye a hasonló nevű együttessel). Na, hát egy év késéssel (hazai viszonylatban nem is rossz, de diszkóviszonylatban azért más a helyzet: a gigasláger gyorsan romló áru) itten a Bombfunk Mc's, délutáni verőfényes kezdetnek nem is rossz. Nagyszínpad 15.00 óra. (Heh, az összes nagy pesti yuppie-partyanimal átal fogja aludni...)

A Nagyszínpadot Menyhárt Jenő veszi át bizományba a finnektől. Az URH és az Európa kiadó volt gitáros-énekese jelenleg Amerikában él és fest (értesülésünk szerint közfalakat), most pedig valami alkalmi bandával léphet föl, nem sokat tudni róla, de hogy nagyszínpadképes produkció lenne, az erősen kétségelhető. [16.30]

Sebaj, mert másutt elég izgalmas a délután. A Metal Hammer színpadán már 16.00-tól döng a jó magyar hardcore. Kezd a Burning Inside [16.00] , aztán a Dawncore [17.00] - máris túl vagyunk az újabb kori budapesti HC-színtér két alapegyüttesén. 18.00-tól szombathelyi személyek indulnak: Social Free Face.

Az újabb HC-nap külföldi sztárja a félmagyar énekessel szántó Ignite [21.30, még mindig Hammer színpad]. Levezetés: 23.00 Superbutt [némileg metálkonformabb és MTV-sebb keményítés], aztán újra kapcsoljuk Szombathelyt: halló extrém metál!, halló Strong Deformity! [00.30]

De ugorgyunk vissza az időben, jól: kevésbé keménylelkűek célozhatják a Wanted színpadot, hangulatos rockabilly-délután várja ottan a hangulatos rockabillyre vágyókat. 16.00: Rockin' Rock Cats; 17.00 Vadhajtás Rockabilly Trió [elég jó név], aztán pedig Mystery Gang, a leghíresebb hazai [18.00] . (A másik rockabillysztárunk, a Gorilla átkerült hétfőre, ki tudja, miért.)

A Wanteden legközelebb 20.00-kor jön ismerős: az Üllői Úti Fuck, saját maga utóvédharcosaként őrizget valamit, amit ő sem szeret, és emlékezik arra, hogy mi lehetett volna, ha.

Ganxsta Zolee
23.00-kor a Wantedon Dopeman kíséri le a nagy színpadon akkor végző [21.00-kor kezdő] Run DMC-t, amely kicsikét már öregecske, kicsikét lustácska, de mégis egy darab legenda. A Run DMC előtt a Nagyszínpadon egyébként Ganxsta Zolee és az ő kartellja [19.30] , Dopeman vélhetően ott is jelen lesz teljes testsúlyával.

A Wantedon a megújult, elgrandpierre-telenedett VHK [00.30] után skahajnal lesz, Fürgerókalábak [02.00] és Deadbeats [03.00] , végülis mindkettő vállalható, de ebben az időben már érdemesebb lesz a Bahia színpad környékén tartózkodni.

Ottan végeredményben a tervezett kettő helyett egy büntetőprodukció zárja a napot ugyanis, két Sziget-alapzenekar: az agybeteg alkoholisták csöppet sem nevetséges viccbandája, a Komár mopedet bőgető, vaddisznóbőrben vagy cicanadrgában pózóló, kegyelmet nem ismerő Túlvilág lépett volna fel, de végül mégsem; de jön a Flash, Barcs Miklós mélyművészeti kőbunkóságával, és rendet tesz, de hogy bezárja a Szigetet, az ziccer. Flash 03.00, Bahia.

Ja, és gyorsan írjuk még be a kötelező programok közé a 23.00 órás Balatont, a Víg Misi kesereg, és ha úgy jön ki neki, aki piszok jó koncertet bír csinálni. [Bahia, dettó.]

Kettő darab programunk maradt, egyik sem "futottak még", de egyik sem illeszthető nagyon a fenti rockos volnalba. Sőt, az egyik nem is zenei program: az itthon ritkán hallható tudós-ismeretterjesztő matematikus-pszichológus, Mérő László kétszer is előad: délelőtt 11-kor a Pesti Estnél, délután 15.15-től a Magyar Hírlap Szabadegyetemen.

A világzenei színpad fő attrakcióját se felejtsük: 21.30-tól a Buena Vista Social Club énekesnője, az utóbbi negyven év kubai zenéjének egyik legfontosabb előadója, Omara Portuondo lép föl.

hirdetés