Sziget 2002

Állami támogatásra számíthatnak a kábeles internetezők

Az informatikai miniszter a Szigeten

2002. augusztus 04., vasárnap 15:59

Kovács Kálmán, az informatikai miniszter szombaton látogatott a Szigetre, ahol tervei szerint nemcsak az ingyenes internetsátrat tekinti meg, hanem fia együttesének rockkoncertjét is. A minisztertől megtudtuk, hogy a telefonos internethozzáférés után most a kábeles internetkapcsolatok kiépítését fogják támogatni, és az ország nagyvárosaiba is terveznek teleházakat.

Index: Most látogat először a Szigetre?

Kovács Kálmán: Nem, hat évvel ezelőtt már jártam kint, mint látogató.

Ezúttal csak erre az egy napra jött?

Még nem döntöttem el, mivel a fiamék játszanak még kétszer a Szigeten, és még egyszer sem hallottam őket.

Milyen zenekarban?

Rockot játszanak, de a nevüket nem árulom el.

Támogatta a minisztérium a Sziget internet-hozzáférését?

Igen, ezt az internetsátrat a Datanet, a Libri és a minisztérium finanszírozta. A Libri adta mind a száz gépet, a Datanet adta a hozzáférést, és a minisztérium pedig egy kis pénzt adott, többek között a légkondicionálásra.

Pontosan mekkora összegű ez a támogatás?

Ezt egyelőre nem tudjuk megmondani, mivel nemcsak a Datanettel és a Librivel működünk együtt, hanem saját sátorral is megjelent idén az informatikai minisztérium. A Net.Rét sátorban pedig egy-egy nap alatt bemutatkozik a környezetvédelmi, az oktatási és a gazdasági minisztérium is, ezeket a napokat pedig ők szponzorálják.

Augusztus 1-től megszűntek a Matáv korábbi kedvezményei de már élnek az állami támogatású internetes telefondíj-csomagok. Terveznek-e további, az internethozzáférést támogató intézkedéseket?

Mindenképpen. Mi ezt az első lépésnek szántuk, annak a helyzetnek a kezelésére, amelybe a kormányváltáskor belecsöppentünk. A tavaly elfogadott távközlési törvény következtében ugyanis a Matávnak jogában állt, és gazdasági okokból célszerű is volt egyoldalúan fölmondani ezeket a szerződéseket. Ezt akartuk valamelyest ellensúlyozni, ám azt gondolom, hogy ezen túl is tudtunk lépni, hiszen ezzel a támogatott internetcsomaggal a magyar távközlés történetében először tudtunk országosan egységes tarifával és jelentős internetszolgáltatói versennyel indítani.

Természetesen ez nem jelent végleges megoldást, hiszen nagyon fontosnak tartanánk, hogy azok számára is nyújtsunk lehetőséget, akik naponta több, mint egy órát, esetleg három-négy órát interneteznek. Az ő igényeikre azonban nem a betárcsázós módszerrel kell megoldást nyújtani, hanem a szélessávú, nagysebességű adatátvitellel.

Erre vonatkozóan vannak már tervek?

Igen, ezen dolgozunk, hogy a következő támogatási csomagban elsősorban az ADSL-re való áttérést illetve azokat a kábelfejlesztéseket támogassuk, amelyeket internetszolgáltatás céljából építenek ki. A kábeles internetszolgáltatás támogatásáról az oktatási és a gazdasági minisztériummal együttműködve elkészítettünk egy szakmai anyagot, ami nemsokára a kormány elé fog kerülni. Elsősorban a kábeles internetfejlesztések támogatása a célunk, ez azért lenne fontos, mert egyrészt ez egy alternatív hálózatot jelentene, másrészt szélessávú és időkorlátozás nélküli hozzáférést.

Mikor lépnek életbe az új támogatások?

Még idén mindenképpen szeretnénk a jogszabályig eljutni. Terveink szerint a beruházás támogatása a fő cél, úgyhogy a jogszabály január elsejével jelenne meg, az új adó- illetve beruházás-támogatási törvények keretében.

Ez azt jelentené, hogy új területeken építenék ki a kábelhálózatot?

Igen, másrészt azokban a lakásokban is kiépíthetnék az internetkapcsolatot, ahol jelenleg már van kábelhálózat, de nincs rajta internet. Magyarországon jelenleg hatszázezer háztartásban van bent a kábel, ám ezek közül mindössze alig 14 ezer háztartásban van kábeles internethozzáférés. Ha csak a jelenlegi lakások egyharmadában kiépítenék, már az óriási eredmény lenne.

Mire számíthatnak az előfizetők? Lehetséges, hogy a szolgáltatók majd elengedik a belépési díjat, esetleg erre kérhetnének külön támogatást?

Ezek mint változatok szerepelnek a tervezetben, a részletekről a kormány, majd végül a parlament fog dönteni.

A Net.Rét sátorban is kipróbálhatják a szigetlátogatók a Budapest köztereire tervezett, rongálásbiztos ingyenes internetterminálokat. A tervek szerint mintegy száz helyre telepítik ezeket a terminálokat még idén a fővárosban. Milyen egyéb ingyenes internetlehetőségeket terveznek?

Országszerte a teleház-rendszert szeretnénk felbővíteni úgy, hogy az ne csak a kistelepülések lakói számára, hanem például nagytelepülések lakótelepi közösségeinek ellátására is alkalmas legyen. Tehát megszűnne a kistelepüléseket ellátó jellege, és létrejönne egy általános közmű-hálózat.

A távlati terveink között szerepel az, hogy a legfontosabb közintézmények, az iskolák, könyvtárak és az önkormányzatok területén is létesüljön egy-egy ingyenes internethozzáférési pont a lakosság számára.

hirdetés