sziget2003

Szólj anyádnak, hozzon pénzt

Nefogazz demó

2003. 07. 23., 16:10 | Frissítve: 2003. július 23., szerda 17:11

A semmiből tűntek fel, és fenekestől felforgatják a magyar rockzenét. Ez volt az első gondolatom a Nefogazz együttes demójának hallgatása után. Klasszikus HC remek zenészek előadásában egy kivételesen mocskos szájú frontemberrel az élen: ébredj Magyarország, Kalapács Józsi a múlt embere.

A fénymásolt borítóról egy hatalmas szemfogú katicabogár mered rám, egyszerűségében ragadva meg a hétköznapi pszichedélikára oly fogékony metálos tudatalattimat. És az első számtól az utolsóig fogva tart.

Líra...

"Megtaposlak, megalázlak, az a jó, ha fáj"
A Mi a faszt nézel keserű dühétől ("Mi a faszt nézel, ne nézzél, mert megmondlak apádnak.") a Megtaposlak megalázlak szexuális túlfűtöttségén ("Fölveszem a bőrnacim és a lakkcsizmám, megtaposlak, megalázlak, az a jó ha fáj.") és a Sajnálom érzelmes kitárulkozásán át ("Szeretlek, de nem úgy, legyünk inkább barátok.") hosszú út vezet a Ha a butaság fájna metsző rendszer- és társadalomkritikájáig. Az első maxin valószínűleg a Szólj anyádnak című megasláger lesz hallható, az a dal, amivel mesteri húzással, óriási piaci rést betömve a Family Frost sofőrjeit szólítja meg a Nefogazz ("Dagadt gyerekek fagyit zabálnak, unom az egészet, megyek a kocsmába.").

...és lant

A zene a legnagyobb meglepetés. Ezek a srácok Panterán és Sepulturán nőttek fel és jól csinálják, a teringettét! Sodró, lendületes muzsika, feszes, technikás riffek, fülbemászó, slágergyanús refrének, változatos gitártémák jellemzik a fiatal együttest. A mesterek hatása néhol talán túlságosan is konkrét, de ez természetes egy még útkereső fázisban araszoló formációnál.

Talán még nem késő

Legszívesebben azt mondanám: ha tíz évvel korábban érkezik a Nefogazz, akkor ma nem lenne se Kozsó, se Ákos, se Ganxsta Zolee, a Vivát pedig letarolnák a magyar Nefogazz-franchise klónbandák. Ez nem így van és az egyik énem azt mondja, hogy nem feltétlenül baj ez. Másrészt nagyon is az, mert a Nefogazz egy olyan együttes, amelyik minden számát "csa-csa-csával" fejezi be, ez pedig úgy hiányzott ennek az országnak, mint egy falat kenyér.

Az internetvilághálón kevés nyoma a bandának, néhány koncertdátumon és egy szem kritikán kívül semmit sem találni. Pedig a projekt honlapért kiált, koncertfotókat és letölthető bootleg felvételeket követelek - szerencsére augusztus 5-én 18 órakor a Tálentum színpadon testközelből is megismerkedhetünk a Nefogazzal. Addig csak képzelegni lehet a valószínűleg nagyszerű színpadképről. Lesz vajon motoros fűrész? Lesz-e tehén? Hát lángoló kiscsirke?

Kötelező.

hirdetés