sziget2003

Sziget-történelem

2003. 07. 16., 14:10 | Frissítve: 2003. július 18., péntek 15:26

11 év, kétmillió látogató és kimondhatatlan mennyiségű főzőkolbász: a Sziget évről évre a hajógyári dombok közé csábítja azokat, akik minden évben ráébrednek, hogy most már tényleg kinőttek az ilyesmiből.

1993

Tisztán látszani kezdett, hogy az ifjúsági táborok, építőtáborok, és a VIT által hátrahagyott örömteli űrt be kell töltenie egy szabad stílusú szervezett táborozás, nyaralás, és színvonalas együttszórakozás jellegű eseménynek, mielőtt mindenki német turistának öltözik és két vödör sörrel a kézben eltéved egy észak-afrikai helyi érdekű sivatagban.

1994

A woodstocki fesztivál után huszonöt évvel a korábbi fellépők közül jónéhány Budapesten is színpadra lép. Az Eurowoodstock néven futó sziget közönsége kerek százezer fővel gyarapszik.

1995

A Diákszigetből Sziget lesz, a szervezők az előző év anyagi bukása alatt nyögnek, a külföldi fellépők gyérebbek, a közönség ellenben százhetvenháromezer főre emelkedik.

1996

Kibontakozik a zivatarfelhőből a közismert üdítőitalgyártó, a Pepsi színes ballonja. A Nagyszínpad összekapja magát: fellép a dunakanyar legjobb gitárosa Slash, magyarnak vallja magát Iggy Pop, a Prodigy még szerény és csodagyerek.

1997

1997-ben töretlenül fejlődik a Sziget: a húsz helyszínen zajló hatszáz program mellett tizennégy világsztár teszi tiszteletét a fesztiválon, köztük a százezer dolláros David Bowie, az igazságos Rollins Band és a népszerű Faith no More.

1998

A Pepsi Sziget éjszaka működő színpadai hangszigetelt sátrakba költöznek, az óbudai nyugdíjasok nyugalma ezzel helyreáll. Goldie kegyetlen, de Patti Smith mindenkit feledtet, előrébb tör a világzene.

1999

A látogatottság eléri az ideális 297 ezer főt. A fokozottan hangszigetelt sátrakban megcsúszik a levegő. Élénkül a paródiavonal is Mambo Kurt, Boney Nyem és Apocalyptica Pestre cibálásával.

2000

A megállíthatatlanul bővülő progamok 324 ezer vendéget bírnak kasszához csábítani. Önálló színpadot kapnak Marton László Távolódó világzenészei és a hype tetején lovagoló Uhrin Benedek vezetésével a 60-as, 70-es, 80-as években rekedt magyar kiválóságok.

2001

Beerősít az elektronikus tánczene, a Tilos-sátor és a dufta-aréna mellett megjelenik a Cinetrip kru szerethető szalmabálák közé szorított zenékkel. Egyre több politikus szivárog magát fotóztatni a porbanforgó plebs közé, Tarlós István beszól a homoszexuálisoknak.

2002

A szigetelők létszáma elhanyagolható mértékben 355 ezerre csökken, van viszont Kistehén. A fesztivál 10. életévében törvényszerűen emelkedik az újrahasznosított sztárok száma, minden bokorra két politikus jut, és érezhetően csökken a por is.

hirdetés