sziget2003

Állócsillag születik

Nefogazz! a Talentum színpadon

2003. 08. 06., 16:12 | Frissítve: 2003. augusztus 06., szerda 22:03

Régen fordult velem elő, hogy annyira vártam volna valamit, mint a Nefogazz!-t a Szigeten. És emberek, baromira nem csalódtam. Mint egy szektás, aki egész életében azon pörög, hogy egy este szétnyílik a Hold és láthatóvá válik a magzat alakzatba gömbölyödött Patrick Swayze, aztán felnéz az égre és rákacsint a Szívkirály.

Előreszaladnék kicsit. A Nefogazz! koncert után az volt az első gondolatom, hogy elvonulok néhány hónapra egy kolostorba, erőt gyűjtök, majd megtámadom Uj Pétert, míves szavakba öntöm, hogy mekkorát tévedett amikor Uhrint letaszítva a magyar gagyi trónjára emelete Fekete Pákót. Magam is Rebeka detronizálásra készültem, és a jelöltem természetesen a fent említett együttes volt. Hiba lett volna. Lehet, hogy életem legnagyobb tévedései közé fogom felvésni egy sakkfigurával a nyugdíjasotthon pincéjében, de akkor is: komolyan veszem a Nefogazz!-t.

A Sziget utolsó napján délután hat körül még csak néhány lézengőt lehetett látni a Talentum környékén, a fiúk már elkezdtek beállni, de a színpad előtt előtt egy lélek se. Hát hiába terhelem a klikkelő ujjam? Mi lesz ha elszomorodnak és nem is játszanak? Ám kétségbeesésem alaptalannak bizonyult, nem kell félteni a polgárpukkasztásra kihegyezett produkciókat az érdektelenségtől.

Kellemes meglepetés, hogy az együttes tagjai tesznek a fémzene dresscode-jára, és leginkább egy Ibizán ejtőző hedonista baráti társaságra hasonlítanak. Már ránézésre jó arcok, olyanok, akiknek simán odaadja az ember a biciklijét egy körre, extrém esetben pedig még a hugát is bemutatja.

Az ultrabunkó Oasis óta tudom mennyire fontos a bennsőséges kapcsolat művész és közönsége között. Tudja ezt a Nefogazz! is, ezért évtizedes dogmákat lerázva a Köszönni meg én fogok a kurva anyádat sorral üdvözölte a hallgatóságot, hogy ebben a hangnemben folytassa egy órán keresztül. Talán most azt gondolja a Kedves Olvasó, hogy ez a hozzáállás több, mint elidegenítő, de biztosíthatom, hogy téved. A Family Frost sofőrjeinek emléket állító Szólj anyádnak felvezetéseképp például a következő párbeszéd zajlott le a gitáros és egy leendő rajongó között:
- Szeretitek a fagyit?
- Örmény vagy?
- Örmény az anyád b+.

Azt hiszem erre mondják, hogy karizmatikus frontember.

A koncert első felében nagyon gyér és totálisan leszedáltnak tűnő hallgatóság verődött össze, a színpad előtt pedig csak néhány fotós kattintgatott egyetlen pogózó rajongó társaságában. A kiváló zene és a tetszetős szövegek azonban megtették a hatásukat és a végére legalább százan bólogattak a keverőpult körül, és a pogózó szekció is legalább négy taggal bővült.

Egymás után következtek a híres Nefogazz! slágerek, Megtaposlak megalázlak, Mi a faszt nézel, Neszójjábe, sőt három új számmal bizonyították, hogy messze még az egyébként elkerülhetetlen kiégés pillanata. A Kibaszott hó, a Leszarom és a Büdös a lábam mind-mind valós társadalmi és lélektani kérdéseket dolgoznak fel az együttestől megszokott nyíltsággal és frappáns minimalizmussal. Sőt, még két feldolgozás is belefért a programba, és a System of a Down szám győzött meg arról végképp, hogy ezek a srácok tényleg tudnak zenélni.

Biztos vagyok benne, hogy életre megjegyezték maguknak az együttest akik vették a fáradtságot és elzarándokoltak a Talentum színpadhoz, és ha nem is karcolják körzővel az alkarjukba a zenekar nevét, a koncertjeiket nem fogják kihagyni. Ennél a száz embernél azonban sokkal több van a Nefogazzban. Erre kerestem a választ, amikor Szilyvel a backstagbe vonultunk, hogy személyesen mondjunk köszönetet a frenetikus élményért.

A dobost sikerült elkapnunk egy rövid beszélgetésre. Azt elfelejtettük megkérdezni, hogy mi a kedvenc színük és kajájuk, megtudtuk viszont, hogy budapestiek, kiadó nélkül, önmenedzselő üzemmódban és szeptemberben stúdióba vonulnak, hogy tökéletes minőségben tartósítsák az utókornak azt az érzést, ami a mi lelkünkbe is beköltözött egy headbangelő hörcsög képében.

Sajnos a demó elérhetőségéről nem nagyon tudunk mit mondani, az együttesnek javasoljuk az anyag elhelyezését az internetvilághálón mp3 formátumban. Száz százalékig biztos vagyok benne, hogy ez a gesztus megfelelő tömegbázist hozna létre a továbblépéshez. Mert megérdemlik.

hirdetés