sziget2004

Sziget ingyen vagy napi százezerért

2004. 08. 03., 22:14 | Frissítve: 2004. augusztus 04., szerda 13:52

Túl akarja élni a fesztivált, vagy szeretné, ha olajos testű masszőrnők koktéljaival élvezné kedvenc punkzenekarának műsorát? Az Index felméréséből kiderül, mennyit kell költenie, ha szolídan mulat, és mennyit tapsol el, ha az árakkal mit sem törődve tobzódik a színpadok között. Tudományos alaposságú vizsgálat, árakkal, költségvetéssel és személyiség-modellekkel.

Vajon elég lesz a fejpánt és egy bőrzsineggel átkötött pokróc a Szigetre, vagy áruljunk saját batikolású pólókat? Érdemes-e csizmaszárba gyömöszölt guriga ezressel átkelni a K hídon? Szüksége van-e komolyabb hitelkártyára, ha igazán jól szeretné érezni magát?

Az Index keddi megkérdezéses vizsgálata két meglepő tényre világított rá. A Szigeten, olcsónak mondott jegyára ellenére is átlagosan napi nyolc-tízezer forintot költ egy átlagos látogató, azaz a 18-49 éves, középosztálybeli fiatal.

A Szigettel kapcsolatosan kialakult "drogsziget elmélet"-ről kiderült, hogy jórészt alaptalan. Anonim felmérésünk ugyanis nem mutatott ki a mindennapit meghaladó érdeklődést az illegális tudatmódosítók iránt. Ezzel szemben kortól, nemtől és bázisdrogtól függetlenül szignifikáns növekedést detektáltunk az alkoholfogyasztási kedvben.

Átlag és mámor

Sokféle modellel találkoztunk a szolid középértéken költekezők közt, a büszke dzsentri hozzáállástól a szlávos duhajságon át a kidolgozott fogyasztási stratégiáig. Egyetlen közös bennük a napi ötezer forint körüli kiadás volt, amely a napijegy négyezer forintos árával éri el a tízezer forintos átlagot.

Árlap
Csapolt Arany Ászok 250 Ft
Csapolt Dreher 300 Ft
Miller 450 Ft
Pilsner Urquell 400 Ft
Unicum 460 Ft
Egyéb rövid a kommersztől a Henessyig 350-800 Ft
Balatoni folyóbor fehér/vörös 80 Ft/dl
Palackozott burgundi 160/dl

Ásványviz 0.5 l 220
Üdítő 40 Ft/dl
Gyümölcslé 60 Ft/dl
Bomba 80 Ft/dl
Ice tea fél liter 300 Ft
Gyümölcsjoghurt: 70-80 Ft
Túrórudi 60 Ft
Ft/dl
Mazsolás krémtúró 210 Ft
Cigaretta kb. 500 Ft/doboz

A Sziget iroda tájékoztatása alapján

"Az első napon a négy-öt vizezett sör (250-450 Ft), mellé három-négy Sarkifényt (3-400 Ft) fogyasztok az orosz kocsmában, ez utóbbit viszonylag rövid idő alatt. Megállás nélkül kovászos uborkát eszem, meg sok-sok kolbászt mustárral" - vall mulatási szokásairól orosz főúri mentalitással egyik megkérdezettünk.

Bár más tempóról tanúskodik a sörkorcsolyák és sörök keverékére építő, a bajor kultúrkörrel szimpatizáló fogyasztó, tudnivaló, hogy lendületes sramlit hallgatva sem kell félnünk a Überverschuldungtól. "Egy tál kaja (650-800 Ft), pogácsa (150-200 Ft), perec és ropi (kb. 100 Ft) minden mennyiségben, négy-öt sör (250-450 Ft), két Unicum (460 Ft), másfél doboz cigi (500 Ft) és hajnalban még három kóla (40 Ft/dl)" - szól a ziher recept.

Megtévesztő lehet a tüzes dzsentri, aki karakánul vágta ki Sziget-menüjét: "Sör (250-450 Ft) dögivel, mondjuk úgy napi öt, utána ott van a gyros (590-890 Ft). Ezenkívül négy-öt töményet (350-800 Ft), egy fagyit (kb. 3-500 Ft) fogyasztok, és ki ne hagyjuk a Túró rudit (60 Ft), amiből kábé tízet biztosan eszem esténként!" Összeszámolva azonban kiderül, a sarkantyúpengetés közben alig gurult el több, mint az átlag felső határa, nagyjából hatezer forint.

A biztosan jó hangulat záloga azonban az összetevők megfelelő aránya. "Öt-hat sör (250-450 Ft), négy félliteres ásványvíz (220 Ft), fél liter kóla (40 Ft/dl), egy-két tömény (350-800 Ft), egy óriás hotdog-gyros-hagymás hús (590-800 Ft), egy-két péksütemény (150-200 Ft)" - foglalta össze az elégséges minimumot egy átgondolt fogyasztó.

Az Andrássy úton szocializálódott közönség hat-tíz söre (250-450 Ft), két gyomorkeserűje (Unicum 460 Ft), egy-két gyrosa (590 Ft) vagy főzeléke (650-800 Ft) feltéttel (200 Ft) szintén az átlagosan jókedvű fiatal költekezési zónáján belül marad. Úgy is, ha a lista egy indító energiaitalt (Bomba, 80 Ft/dl) is tartalmaz. A stratégia szerint a söradagot a második naptól öt-hat üvegre kell csökkenteni.

Nagyfogyasztók

Vannak, akik állítják, a lényeg a határokon túl rejlik, ahová már csak kevesen merészkednek el. Százezer forintnál kitisztulnak a hangok, furcsán élesek lesznek a fények, és a teret kitölti a kristályos világosság. "Nekem a menüm naponta tíz-tizenöt Guinness volt, aztán, amikor hajnali négy körül bezárt a hely, jött a viszki (többnyire bourbon)" - idézte a múltat az egyik nagyfelhasználó.

"Tavaly-tavalyelőtt azonban már boron voltam: három üveg egy napra elég, és egy-két sör (3000-4000 Ft üvegenként, ha vörös a bor, 1500, ha fehér)" - tért rá a mostanra letisztult technikára megkérdezettünk. Majd, mint aki az arányok jelentőségével is tisztában van, hűvösen hozzátette: "Ehhez másfél liter ásványvíz, két meleg étel (pacalleves, pörköltek, sült kolbász), plusz a gyerek költségei jönnek még hozzá. Többnyire elérem a százezres fogyasztást, pedig általában minden második körben fizetek csak, majdnem minden kocsmában dolgozik valami ismerősöm, aki meghív" - mesélte az alany, majd megmutatta kedvenc házi elefántjának fényképét. A tételek összesítése után mindenesetre egyértelmű volt, hogy a nagyfogyasztók gyermekeinek költekezési mutatói is átlagon felüliek.

Olcsó és gazdaságos

Sokan állítják, az élmény valójában belülről fakad, nem pedig a javak függvénye. Bár ezen iskola hívei már régebben tartották fesztiváljukat egy Woodstock nevű helyen, ne gondoljuk, hogy manapság nem találkozhatunk velük. A napi programot szerény 2-4 ezer forint, és a napijegy négyezer forintos árán lebonyolítók ráadásul nem is viselnek feltétlenül Lennon-napszemüveget.

Előfordulhat, hogy melankolikus költőként tekintenek végig a napi rutinon: "Csónakház rezervátum felkeresése Soproni Ászok (250 Ft) fogyasztása celjából, ugyanott Unicum (460 Ft). Hagymás hús (600 Ft) megtekintése és sosefogyasztása helyett energiaital-bázisok meglátogatása, ahol még rekonstruálhatatlan német dobozos sör, esetleg valami bioalgoritmus, hogy átlag hány hangya kerül elfogyasztásra" - jegyezte le spirálfüzetébe kutatónk a szabadverset.

A biztos és ökonómikus megoldások híve azonban zen szerzetes tisztánlátásával mutatott ragyogó utat a megvilágosodásba: "Nekem a Sarki fény (3-400 Ft) volt a Sziget nóvuma, amiből összesen kettő elég volt egy egész estés program kitöltésére. A darabonként egydecis cucc - kilenc rész vodka és egy rész citromlé, szódapatronnal felnyomva - hatása tizenöt percen belül jelentkezett, és négy-öt órán át akadályozta, hogy meghatározzam saját és ismerőseim helyzetét a Szigeten. Nem emlékszem az árára, de egy sörnél nem drágább" - szögezte le józanul a megkérdezett.

A nullszaldó nem elég

Nem kell persze azt gondolni, hogy a felhőtlen szórakozásért feltétlenül fizetni is kell. A Szigetet megfelelő túlélési technikákkal ki lehet hozni ingyen vagy akár nyereségesen is. Mindehhez felmérésünk szerint nincs szükség illegális technikákra sem.

"Még a tavalyi Szigeten kaptam valakitől egy szőrmebundát (kb. tízezer Ft) ajándékba. Általában azt iszom, amire meghívnak, erre nem költök, legfeljebb józan maradok. Ezenfelül két doboz cigi (kb. 500 Ft) naponta, néhány ásványvíz (220 Ft) meg pár szendvics (2-300 Ft), ezeket megveszem" - engedett betekintést mintegy négyezer forintos profit megszerzési technikájába az interjúalany. Majd lábát keresztbe vetve, megnyerő mosollyal hozzátette: "éljen a low budget".

Nem veri költségekbe a Sziget azokat sem, akik érdeklődnek a transzcendencia és a vallások iránt. "Amikor nulla forintom volt, krisnás kaját ettem egész héten, ami tök íztelen, de ingyenes. Napközben a hitgyülisek sátrában kaptam a rajzaimért csokit, meg dicsérő fejsimogatást, de még Istent is mákos rétesnek rajzoltam. Amúgy pálinkát vittem be ásványvizes üvegben. Arra emlékszem még, hogy akkor legjobban a kürtöskalácsok, a drága dinnyék és kukoricák kísértettek."

Majd kitárulkozó alanyunk, bizonyítva, hogy a túlélési technikákat nem csak a szegény médiaértelmiség ismeri, elmesélte: "Az 'Eszünk, hányunk, belefekszünk' című Sziget-híradós filmünkben egy hippi pár viszont azt magyarázta, hogy ők kukáznak, a grillsétányon szereznek egy-egy kolbászt, vagy az asztaloknál eszik végig a maradékokat."

hirdetés