sziget2004

Balassi Bálintot nemi erőszakkal vádolták

2004. 08. 07., 20:05 | Frissítve: 2004. augusztus 09., hétfő 09:47

Egy szigetidegen, de érdekes előadáson négyszázötven éves celebhíreket hallunk. Hogyan keveredett Balassi Bálint nemi erőszak gyanújába? Sikerült-e "farka után" házasodnia? Kevéssé ismert irodalomtörténeti tények, szürreális körítéssel.

"Jesszus, azt hiszik, hogy stréber módjára jegyzetelek" - jut eszembe a régi bölcsészfeszkó, amikor újságírói célokkal előveszem a spirálfüzetem a Reneszánsz sátornál, péntek délután. Nem véletlen, hogy beugrik az egyetemi rutin: a sátor melletti domboldal előtt állva régi tanárom, Szentmártoni Szabó Géza tart előadást kedvenc korszakának kedvenc figurájáról, Balassi Bálintról.

A négyszázötven éve született Balassi csak azoknak színtelen, betűszagú, érthetetlenül verselő vitézi költő, akik még nem hallották a tanár merész, de megalapozott elképzeléseit a vallásváltó nemes szerelmi életéről, szexuális utalásairól.

Litercica, tarkófityisz

Mindig kíváncsi voltam, kik azok, akik a Szigeten kiválasztanak a programból egy ilyen előadást, de a domboldalon körbenézve nem leszek okosabb: a harminc üldögélő között valahogy kevés az eredeti alak, leszámítva azt a három kultúraszomjas német vagy osztrák fiatalembert, akik hangosan beszélgetnek és röhögcsélnek a hátam mögött. Utólag megbocsátok nekik, mert rájövök, úgy érezhetnek, mint én, amikor az ősz professzornak maszkírozott Dolák-Saly Róbert olyanokat mond, hogy időhagyma meg vandálkömény. Egy elegánsan öltözött, szelídített Baja Feri-frizurás, apró bajuszkás, szofisztikált alak ezen a mókásan hangzó magyar nyelven beszél, szemébe tűz a nap, oldalra kitolt csípővel úgy áll az árva mikrofonnál, mint a Hyde Park Corneren, és bár jó előadó, látszik rajta, hogy jobban izgul, mint a Bölcsészkar negyedik emeletén egykor.

Azt azonban csak találgatni lehet, milyen hatással van rá, hogy időnként egy tetőtől talpig felpáncélozott fiatalember vonul el mögötte kardcsörtetve, kezében műanyagpoharas sörrel, fekete neccbe öltözött gótikus barátait terelgetve maga előtt.

Celebhírek a magyar reneszánszból

A 16. századi Selmecbánya és Zólyom felvilágosult polgárait roppantul zavarta, hogy a nemes Balassi Bálint hajnalig tartó tivornyákat rendez, s "időnként rosszlányok is megjelennek". Ezért megvádolták, hogy erőszakot akart elkövetni egy polgárasszonyon, és még a pénzét is elvette. A vádiratok szerint megkergette a mezőn, letépte pruszlikját, és a nő erényét végül derék szolgája mentette meg, aki fegyvert fogott a vérmes úrra.

A polgárok iszákossággal is vádolták Balassit, aki "zaftos káromkodásokkal" tűzdelt levélben rakta helyre a polgárokat. A száz éve ismert nyelvemlékben Balassi így utasítja el a részegeskedését felhánytorgatókat: "magunkét isszuk, nem a kurva anyjukét", és a vádaskodókat a "pórfitta fentő" névvel illeti, ami mai értelemben karó nemzette parasztot (brrr) jelent.

Farka után

A reneszánsz költőóriásnak nem ez volt az egyetlen botrányos nőügye. Érsekújvárról egy ízben ötven emberével együtt kellett elmenekülnie, mert elcsábította a várkapitány feleségét. Aztán inkább visszatért tíz évvel azelőtti szerelméhez, Júliához, azaz Losonczi Annához, akit szeretett volna feleségül venni. Lánykérésének valódi szándékait barátjának írt levelében fedte fel a kisnemesi gondokkal küzdő kalandor: "Ha Isten segít, nagyúr leszek, ha másképp nem, farkam által."

Ez azonban nem jött össze, mert Annának fülébe jutott az érsekújvári kaland, és inkább feleségül ment egy nála tizenkét évvel fiatalabb kisnemeshez, akinek gazdaggá is tette családját. Ennél a pontnál Szabó Géza szerényen somolyogva tanácsolta a "jelenlévő hölgyeknek", hogy tegyenek ők is így: szeressenek fiatalon egy náluk jóval idősebb férfit, később pedig menjenek nőül egy náluk sokkal zsengébbhez.

Balassi Musztafa?

Az előadás bő tényanyagából nem átallok bulvárszempontból válogatni. Az eredetileg protestáns költő katolizálásának például az állt a hátterében a Balassi-szakértő szerint, hogy ellenségei megvádolták a pápánál: Balassi felségül vette unokatestvérét, gyermekét körülmetéltette, Musztafának nevezte el, és pogány szellemben neveli. Bár a rokonnal való házasságkötés akkoriban még nem számított devianciának, pápai engedélyt illett volna kérni hozzá. A körülmetélés vádja azonban olyan komoly felvetés volt, hogy a helyi káptalan emberei kijöttek ellenőrizni, és megállapították, hogy Balassi nem követte el a bűnt.

Bár bebizonyosodott az ellenkezőjük, a vádak olyan súlyosak voltak, hogy a meghurcolt Balassi kompenzációképpen áttért a katolikus hitre, hogy bizonyítsa elkötelezettségét. Anyagi, szerelmi, vitézi kudarcai élete vége felé elszánt hívővé tették, és ezeknek köszönhető, hogy verseinek a sok korabeli panel ellenére is életszaguk van.

Köszönjük figyelmüket!

hirdetés