sziget2004

Zucker, zucker Tannenbaum!

2004. 08. 08., 14:26 | Frissítve: 2004. augusztus 09., hétfő 11:47

"Most egy órán keresztül láttam Dunstant, feltöltődtem egy évre!" - mondta Barbi barátnője, Barbi a szombat éjjeli koncert végén. És valóban, éppen ennyi időt kell csak elviselniük a Chumbawamba-fanoknak engedelmes ugrálás nélkül, ugyanis az anarchista popzenekar 97 óta lassan már évente visszatérő törzsvendég a Szigeten. Riportereink interjúztak, ugráltak, egyikük megszökött, de a zene visszahúzta.

Egyszer régen, a Tubthumbing megjelenése utáni fénykorukban, mikor még én is Chumbawamba-fan voltam, este léptek fel a Nagyszínpadon. Aztán ahogy nem született meg a következő áttörő anyag, úgy kerültek a Sziget műsorában egyre korábbi időpontokra, idén pedig már a djuice Világzenei Nagyszínpadra szorultak vissza. Ezzel a helyszínnel azonban sokkal jobban járt a még mindig tetemes rajongótábor, nemcsak azért, mert a Nagyszínpaddal ellentétben itt működött a hangosítás, de hangulat is volt, mégpedig táncsátoros.

Jude Abbott, Fotó - Barakonyi Szabolcs "Nem kifejezetten unplugged ez a műsor, de összekeverünk egy csomó mindent: saját számokat radikális hangvételű angol dalokkal, népzenével és aktuális slágerekkel" - magyarázta a helyszínváltozás jogosságát Barbi kérdésére Jude Abbott, a zenekar szőke nő tagja.

A koncert előtti rövid beszélgetésből megtudtuk, hogy Magyarországon még így is jobban mozdítható rajongótáborral rendelkeznek, mint otthon. "Teljesen kizárt, hogy Angliában nagyszínpadon lépjünk fel - mondta. - Nemrég egy brit fesztiválon voltunk, ahol egy egészen kis színpadon játszottunk egészen kis közönség előtt."

"Valamiért sokkal jobban kedvelnek minket itt, Magyarországon vagy Németországban, mint otthon - magyarázta Jude, aki az anarchista popzenekarral négy és fél hétig koncertturnézott Európában, körülbelül negyven városban. - Biztosan van egy rés, ahová éppen beférünk, vagy az emberek itt jobban értik a számainkat, vagy mert a nyitás után az első brit zenekarok között jöttünk ide." Aztán kitérő választ adott a "Nem a folytonos lázadás korlátoz titeket?" kérdésre, és elindult a színpad jobb széle felé.

Zucker, zucker, Tannenbaum!

A koncerten az Index a harmadik sorban állt, pontosabban Barbi bal kezével hadonászva előttem ugrált. "Csak jókat írhatunk róluk!" - szólt hátra a Timebomb alatt vigyorogva. Miközben mellettünk "Zucker, zucker Tannenbaum"-ot énekeltek a németek, én a jobb kezemmel hadonászva automatikusan Barbival ugráltam, és csak annyit válaszoltam: "Nem."

A leghíresebb slágerüknél, a Tubthumbingnál Barbi a csak "whisky drink, vodka drink"-et kántáló Dunstanről magyarázta, hogy neki ő a zenekar legmarkánsabb arca. Barbi barátnője, Barbi erre hozzátette, hogy az érzés kölcsönös, mert az Elvist barokk báróval ötvöző külsejű énekes egyértelműen neki énekel.

Tekintse meg képeinket!
A nyolctagú együttes vezetője, az eszelős tekintetű, tar fejű Danbert, akit legutóbb vörös téglafalként láthattunk, most Mr. Pacaként jelent meg és adta elő higanymozgást. Végig attól tartottunk, hogy a következő pillanatban orra esik. Danbert később pincérként és papként is visszatért.

Olyan gyakran váltottak ruhát, mint az általuk gyűlölt zeneiparban multimilliomossá lett Madonna, és megismételték a jólismert koreográfiáikat. Végighallgattuk, kiket utálnak, Bill Gatestől Stingen és a katolikus egyházon át a nácikig.

A negatív lista közben George Bushsal is bővült, sőt Britneyvel is, akiről megtudtuk, hogy stupid, de Barbi szerint mindez nem meglepő egy olyan zenekartól, amely rendszeresen támogat egy olasz anarchista rádiót, és beront az angol parlamentbe, hogy néhány vödör vizet a miniszterelnök-helyettes nyakába öntsön.

A megvilágosodás ösvényén

Miután a Hanging on the old barbed wire című számban régvolt tábornokoknak is beszóltak, feltüzelt az anarchizmus, és kitörtem az engedelmesen mulatozó tömegből, vagyis kitörtem volna, de elkezdődött az I get knocked down!, és a föl-le ugrálók visszasodortak az első sorba.

A következő számnál végül sikerült kiverekednem magam, vettem egy gyrost, és amikor a Krisna-sátor előtt végigpotyogtattam a sertéshúst a ruhámon, egy kis krisnás elkapott, hogy elvezessen a "megvilágosodás ösvényére", amit valahogy a Nagyszínpad felé határozott meg. Negyedórás séta után, az ösvény végén valóban frenetikus élmény fogadott, a világzenei színpad nézőterének legvégén találtam magam, ahol letaglózóan jó látvánnyal és hangzással éppen a koncertzáró Chumbawamba-szám, az Open your eyes szólt.

Ingyenes letöltés
A Chumbawamba zenekar néhány évvel ezelőtt elsőként rakott fel ingyen letölthető saját számokat hivatalos weboldalára. "Jobb, ha az emberek letöltik a zenéket az internetről, mintha egyáltalán nem hallgatják őket, szóval minket nem zavar. Az új lemezünkről is fölraktunk számokat az oldalunkra. Általában egyébként éppen az ágál ellene leghangosabban, aki nagyon gazdag, mint például a Metallica" - mondta az Indexnek a már korábban is említett Jude Abbott.
hirdetés