sziget2004

Ó Riviéra, szól a Sandman

2004. 08. 10., 09:59 | Frissítve: 2004. augusztus 10., kedd 18:19

A szerző elámul Michael Jackson drogos majmán, aztán szóviccet gyárt, nagyot szemez egy belufizott szaxofonossal, és roskadásig mulat a Dolly Roll lakodalmas operettjére.

A halak közelsége világ életemben megnyugtatott, a szárnyasoké, különösen a baromfiféléké furcsa, ideges szomorúsággal töltött el, annak azonban sosem tudtam ellenállni, ha egy anyámkorú asszony hotelportás-kosztümkabátban és feszülős naciban méhsejt alakú elektromos dobot püföl olyan mozdulatokkal, mint Michael Jackson majma az olcsó amfetaminszármazékokkal való találkozás után. Nem is volt tehát kérdés, hogy a fergeteges Basement Jaxx után Dolly Rollra fogok menni.

Punkok, bicska, sms

Tekintse meg képeinket!
Az egyre unalmasabb Szigeten, ahonnan a szervezők az idén merész, már-már punkos húzással kihagyták a zenét, a minifánkos mellett a Táncdalfesztivál Sátor jelenti az állandó minőséget, mondhatni ez Közép-Európa legnagyobb porbanfekvő fesztiváljának svejci bicskája. Jackyllel, a savas tánczene újlipótvárosi pápájával elhaladtunk egy skandináv állampolgár mellett, aki a szemétben fekve sms-ezett és beléptünk a svejci bicskába.

Egyedül V. Hedvig

Én a Józsefvárosban jártam általános iskolába, nekem a Hungária felbomlása az érett, felső tagozatos korszak nagy tragédiája volt. A haverjaim többféleképpen reagáltak a felfoghatatlan eseményre: a csajok ergósok lettek, a fiúk dacos nosztalgiázásba merültek, én meg talányosan hallgattam, mert nem volt magnóm. De dollyrollos, az senki sem lett (pedig amúgy bírtuk a Dollyt), kivéve V. Hedviget, akinek váratlanul technikatanárfej-méretű mellei nőttek, és a túlburjánzó versailles-i erotika légköre lengte körül, bár ezt akkoriban másképp mondtam volna, hiába voltunk francia szakosok.

Bevallom, azóta nem követtem a lineup változásait, így a sátrat szinte dugig megtöltő tömegen átangolnázva némi meglepetésként ért, hogy Dolly - ez talán egyfajta igen trükkös termékelhelyezés? - a béemvés-kevéshajú-útrólleszorítós szubkultúra egyik képviselőjét castingolta énekesnek, és szert tett egy szaxofonos fiatalemberre is, akit a jelek szerint a patronozás káros hatásait bemutató belügyminisztériumi propagandafilm forgatásáról sikerült elragadnia. A négyfős felállásban nem jutott hely dobosnak, de egy rafinált popcsapat a playback korában ilyenen nem akad fenn: néha Dolly, néha a kopasz, pincércipős fiatalember állt az elektronikus áldob mögé, majd a dobverőket a feje felett andráskereszt-alakban összeütve utalt a római katolikus egyház gyökereire. A mellszőrzetborzoló összhatást erősítette, hogy Dolly fellépőnadrágja nem hagyott semmilyen - de tényleg semmilyen - mozgásteret a pajzán férfifantáziának.

Iminimiszeminimijuba, mondtam Jackyllnek és a színpadtól elszakított tekintetemet a közönségre vetettem. Háromfajta arckifejezés volt elkülöníthető, már amennyire bármit is el lehet különíteni bármitől hatnap langyos Sziget után:
1.) tudom, hogy ciki, de baszki vicces
2.) kurvajó
3.) kifejezéstelen, kérődzőszerű.

A három tábor megoszlása gyorsfelmérésem szerint 10-50-40 százalék volt a körülöttem belátható térségben. Az első sorban természetesen a 2-es csoportba tartozó lányok csápoltak, középen egy nyilván erőszakkal odaráncigált Dolph Lundgren-imitátorral a 3-as számú szubkultúrából.

Elasztikus szemkontakt

Miközben a közönség egyre hisztérikusabban tvisztelt, helybenrokizott, sőt néha lassúzott, a Bács megyei ihletésű latin zene hullámain sodródva arról ábrándoztam: milyen lehet egy casting a Dolly Rollban? És milyen irányban lépnének zeneileg, ha Lars Ulrich jelentkezne a dobok mögé? A környezet mindent elsöprő hatásának tudtam be, hogy csak egy szóviccig jutottam a gondolatkísérlettel, amit önostorozó szándékkal Önök elé tárok: Ó Riviéra, szól a Sandman. Csak hogy érezzék, milyen volt a kedd éjjel-szerda hajnal a lüktető színpad előtt.

Aztán olyan élményem is volt, ami a Nagyszínpad C-listás sztárjainál talán sosem történik meg. A mézes mosolyú patronos fiatalember a szaxi mögül frankón szemezni kezdett egy pont előttem ágaskodó rózsadombi munkanélküli hajadonnal. Hosszan csinálta, hihetetlenül elasztikus szemöldökmozgással kísérve. Mivel pont a csaj mögött álltam, olyan érzés volt, mintha velem szemezett volna, és ez hosszú percekre boldoggá tett.

Dolly Roll biturbó

Klikk a képre!
Aztán olyan következett amitől még a Táncdalfesztivál sátor sokat próbált közönsége is elhalkult pár pillanatra: az ezüstkorba lépett csapat turbólakodalmas stílusú operett egyvelegbe fogott, úgymint Hajmási Péter, Hajmási Pál, a barométeeer esőre áll / A lányok, a lányok, a lányok angyaloook / Gyere csókolj meg tubicám szaporán / Jaj cica eszem azt a te rongyos élet.

A banda a szó nemzetisportos értelmében csapatként játszott, íme egy biblikus példa:

Dolly: Aligváááááá
Pincércipős Fiatalember (Szent András vértanú mártíromságának eszközét a feje fölé emelve): ROM!

A levegőben gőzölögve ugráló publikum alatt másztunk ki, közvetlenül a finálé kezdete előtt. A bejáratnál Mother feliratú fekete atlétát viselő gót lány haladt befelé olyan érzelmes tekintettel, hogy azt gondoltam, csakis Dolly lánya lehet. Ezt akkor sem veheti el tőlünk senki, susogtam felé, aztán távoztam a legközelebbi klavitúra irányába.

Az érintett közbeszól
A cikk megjelenése után olvasói levelet kaptam a Dolly Roll-koncert egyik nézőjétől, aki nem más, mint a szaxofonos barátnője. A levelet - a szerzővel való egyeztetés után - alant közöljük.
Szily László

"Tisztelt Szily "Úr"!"

Mély megdöbbenéssel olvastam írását a mai napon az index oldalain, melyben a tegnap esti Szigeti élményeit írta le a Dolly Roll koncerttel kapcsolatban. Bevallom sosem voltam egy naiva, tisztában vagyok a média erejével, illetve azzal a sok hazugsággal, amivel mások hírnevét rosszindulatból, vagy csupán irigységből próbálják bemocskolni. Az azonban mégis csak felháborít, hogy egy ilyen tájékozatlan, a valóságról mit sem tudó firkásznak engednek teret egy ilyen népszerű, sokak által látogatott weblapon.
Ha valaha is venné a fáradtságot, és tájékozódna azokról az - Önhöz talán nem fogható, és egy napon nem is említhető - emberekről, akiket a "tolla hegyére" mer venni, biztosan nem írna le olyan fogalmazványt, melynek majdnem minden szava hazugság.
Tehát, hogy ne szaporítsam a szót, az cikkével kapcsolatban a következő észrevételeim lennének.

1. A Dolly által beszerzett (hogy is fogalmazott? szert tett egy szaxofonosra???) szaxofonos már 12 éve velük játszik, és a sok playback mellett az egyetlen, aki 12 éve minden egyes fellépésen élőben játszik. Amennyiben Ön ezt hasonló színvonalon bármikor produkálni tudja, elfogadom a kritikáját.

2. Lehet, hogy Ön tisztában van a patron negatív hatásaival (ilyen iromány valószínűleg csak hatás alatt születik) mert a magafajták már normális állapotban nem is tudnak szórakozni. De nem értem miért kell másokról azt feltételezni, hogy felhőtlenül szórakozni csak ajzószer hatására tudnak. Ha csak egy kicsit is tájékozódna a színfalak mögött, (én megtettem) tudná, hogy az illető szaxofonos fiatalember nemhogy a drogok, de az alkohol vagy egyéb más káros anyagok legnagyobb ellenharcosa. Engem még a dohányzásról is le tudott szoktatni.....

3. Ha valaha is állt volna színpadon tudná, hogy olyan erős megvilágításban vannak az előadók, hogy a közönségből senkit nem látnak, tehát "szemezésről" úgymond szó sincs, mivel arcokat Ők nem észlelnek. Szerintem próbálja ki egyszer, tanúlságos élmény lesz.....

Én nem tagadom, hogy az öreg Dolly Roll által képviselt minőség több szempontból is vitatható, de ha az éjszaka közepén képesek egy egész sátrat megtölteni és fiatalokat, időseket egyaránt felhőtlen szórakozásra bírni, akkor nem kellene ilyen rosszindulatú, irigy fröcsögéssel csak azért szennyezni a médiát, mert VALAKINEK mindezek ellenére is savanyú a szőlő.

Üdvözlettel: Harsányi Zsuzsanna

UI: megjegyzem az előadók a színpad előtt közvetlenül álló biztonsági embereken kívül egyvalakit láttak még, nevezetesen engem, aki még a védőkerítésen belül szorgosan fotókat készítettem és "csápoltam". Velem tényleg szemezett a szaxofonos, de mi ezzel a probléma??? Én a barátnője vagyok.....
Ha mindebből azt gondolja, hogy elfogult és részrehajló vagyok, hát legyen..... Talán én vettem a fáradtságot, és megismertem Őket?????????

hirdetés