sziget2004

Evribádi, Mexikó

2004. 08. 06., 12:00 | Frissítve: 2004. augusztus 06., péntek 13:38

Hogyan töri a szöveget a legvaskosabb felsőtestű hazai repper? Nem törvénytelen-e presserista kijelentéseket tenni nagy nyilvánosság előtt? Néhány riporterünk megnézte Dopemant, és csodálkozott.

Nem erre számítottunk. Magyar hiphopot akartunk azután, hogy Busta Rhymes egy nagyszínpadnyi közönséget szembesített szövegismereti kihívásaival, illetve azzal, hogy a világon a legjobban a konyakot, a füvet, a testépítést és a gondosan megmosott pinát szereti. Ha mással nem, hát az életérzéssel tisztában leszünk, gondoltam a Dopeman-koncert felé fúrva magam a tömegben. Nyolcker, kisbolt és gengszterek, akiket úgy hívnak, Ricsi, és persze valami jó kis ritmus, amit mintha maga Pierrot választott volna ki a szintetizátor memóriájából.

Tetovált hasú kisgengszterek és egyéb gettólakók helyett azonban recepciós lányok, pornó-napszemüveges pasijaik, és konszolidáltan öltözött gimnazisták álltak szellősen a sátorban. A felsőtestén pacaleredetű zsírokat, mellizmokat és szőrzetet viselő Dopeman sem belemenős rapet nyomott. Kordagyörgyös líraiságú számaiban egy helyütt még a lélek és szárnyalás szavakat is felfedezni véltük, bár ebben az ügyben végül nem alakult ki konszenzus. Ha Koós János hajlandó lenne meztelenre vetkőzni, eszerint lenne esélye a Szigony utcai lakótelepen.

Könnyű dalszöveg

Amikor végül azt gondoltuk, nem érhet már minket több meglepetés, a szintén félmeztelen gitáros - egyben Dopeman öccse - ragadta magához a mikrofont. "Egy könnyű dalszöveget kell megjegyeznetek" - készítette elő a közönségénekeltetéses kötelező gyakorlatot. Majd a nézők egyik felének rezzenéstelen arccal kiadta az utasítást: "Énekeljétek, hogy ránevéj, mexikó! Ti pedig, hogy evribádi, mexikó!" Utána mondott valamit a pináról, majd meglepően érces hangon üvöltözni kezdett. Méghozzá egyfajta presseres-bródyjancsis manifesztumot, miszerint "még egy dalt, még egy dalt!"

Csak popkulturális kommandónk állt döbbenten, a tömeg boldogan visszhangozta a sorokat, egy ideig még azután is, hogy a zenekar játszani kezdett egy R-Go-feldolgozást, amiben egyáltalán nem volt szó sem Mexikóról, sem evribádiról. Navarro kolléga szerint mindez vicc volt, de ő egy pszichedelikus grunge-zenekar tagja, tehát fogalma sem lehet az élet napos oldaláról.

hirdetés