sziget2004

'Ez az igazi Ability Park'

2004. 08. 03., 18:57 | Frissítve: 2004. augusztus 03., kedd 20:45

Kétségbeesett levéllel fordult a médiához az a harmincegy éves, tólószékes fiatalember, aki 2003-ig mozgássérült-igazolványa felmutatása után saját autójával hajthatott be a Sziget területére. Idén ugyanis megszűnt a mozgáskorlátozottak parkolási lehetősége, helyette egy éjfélig közlekedő, speciális buszjárat viszi a rászorulókat a helyszínre. A Sziget Kft. cáfolja, hogy a parkolási engedély minden mozgássérült számára alanyi jogon járt volna, mondván, ők csak ennek az egy férfinek engedték meg az elmúlt években a behajtást, mert "jó fejek". A mozgássérült-szervezetek képviselői máshogy tudják.

"Nem ingyenjegyet kértem, csak egy kocsibehajtási engedélyt. A Sziget nagyon nehéz terep tolókocsival: rossz minőségű, repedezett aszfalt, göröngyös, egyenetlen, füves terület, rengeteg sár. Tolókocsival minden méter pokoli nehéz."

"Van a Szigeten egy hely. Ability Park a neve. A látogatók kipróbálhatják, hogy milyen tolókocsiban lenni. Azt javaslom a Sziget Kft. vezetőinek, hogy próbáljanak meg Újpestről eljutni a Sziget nagyszínpadához. Az az igazi Ability Park" - írja több sajtóorgánumhoz eljuttatott levelében Funk Ádám, aki idén nem hajthat be saját autójával a Sziget területére.

A fiatalember - állítása szerint - a kezdet kezdetétől bejuthatott a Szigetre kocsijával, az utóbbi években már engedély sem kellett hozzá, elég volt a mozgássérült-igazolványt felmutatni a bejáratnál. Idén azonban többszöri megkeresésre azt az információt kapta a Sziget Kft.-től, hogy a parkolási lehetőség megszűnt, ellenben mindennap speciális buszjárat indul a III. kerületi MEOSZ-székház (Mozgássérült-egyesületek Országos Szövetsége) elől, amely szolgáltatásnak annyi a szépséghibája, hogy az utolsó busz éjfélkor indul vissza a Szigetről.

Járhatóvá tett Sziget

Nem igaz, hogy a Szigetre bármikor is alanyi jogon behajthattak volna a mozgássérültek, mondta az Indexnek Marinka Csaba, a Sziget Kft. pr-főnöke. "Ez a fiatalember minden évben megkeresett minket, hogy behajthasson, és mi megengedtük neki, csak azért, mert jó fejek vagyunk" - fogalmazott. Marinka elmondta, idén muszáj csökkenteni a Szigetre bejutó autók számát, így sokkal szigorúbb feltételekhez kötik az autós passzokat, mind a fellépők, mind a rendezők, mind a vendégek tekintetében.

"A buszjáratot ez a fiatalember is igénybe vehetné, hiszen egyszerűbb megoldani a parkolást a MEOSZ-székház előtt, mint a Sziget környékén vagy a Szigeten" - mondta Marinka. Hozzátette, a speciális buszt szakképzett személyzet kíséri, amelynek tagjai a leszállás után is segítik a mozgáskorlátozottakat. Kérdésünkre, hogy mi lesz a hajnalig bulizni vágyó mozgássérültekkel, akiket az éjfélig közlekedő busz már nem tud elszállítani, Marinka azt válaszolta, a menetrendért nem ők, hanem a járatot szervező Krízis Intervenciós Központ felel.

Hozzátette: "Idén először sikerült megszervezni, hogy a mozgássérültek szervezett körülmények között jussanak ki, ráadásul a Szigetet is teljesen járhatóvá tettük számukra." A félóránként közlekedő busz egyébként a Taxi-állomás melletti parkolóig szállítja utasait.

Egyéb lehetőségek

A mozgássérült-szervezetek között megoszlanak a vélemények a korábbi Szigetekre való kijutást illetően. "Annyit tudok, hogy az elmúlt években szervezett formában behajthattunk a szigetre" - mondta Dr. Kele Mária, a MEOSZ munkatársa, aki hozzátette, sokan ingyenjegyet is kaptak. Kele tud róla, hogy a Szigetre idén a mozgássérültek nem hajthatnak be saját autóval, kapott viszont behajtási engedélyt a MEOSZ autója, amelyet előzetes időpont-egyeztetés után bárki olcsón megrendelhet, akár éjfél után is.

Szerinte a korlátozás oka, hogy sokan visszaéltek a mozgássérült-igazolvány nyújtotta lehetőséggel, és olyanok is bejuthattak ily módon, akik nem voltak igazán rászorulva a benti parkolásra.

A Mozgássérültek Budapesti Egyesületének elnöke úgy tudja, az előző években a mozgássérültek valóban behajthattak saját autójukkal a Szigetre - miután előzetesen egyeztettek a Kft.-vel és leadták a gépjármű adatait. Szöllősiné Földesi Erzsébet az Index újságírójától hallott először az idei Sziget speciális buszjáratáról.

Idén kihagyja

"Majd megpróbálom eladni a jegyemet vagy odaadom valakinek" - mondta az Indexnek Funk Ádám, aki bár jó előre megvette a hetijegyet, úgy döntött, idén kihagyja a fesztivált.

hirdetés