sziget2004

Értékesek a szigetlakók

2004. 08. 03., 16:50 | Frissítve: 2004. augusztus 03., kedd 20:38

Red Bull helyett Bomba, a BAT helyett a Philip Morris lesz az idén a Sziget hivatalos energiaital illetve cigaretta szponzora. Az új cégek mélyebben a zsebükbe nyúltak annak érdekében, hogy a 18-30 éves korosztályhoz közelebb kerüljenek.

Húsz százalékkal növelte a tavalyi évhez képest szponzori bevételeit a Sziget Fesztivál. Bár a teljes büdzsében ennek ellenére nem következett be arányeltolódás, hiszen az 1,25 milliárd forintról 1,45 milliárdra nőtt főösszegen belül továbbra is negyven százalék alatt marad a hirdetési bevételek aránya, a növekmény jelzi: a hirdetők továbbra is értékesnek tartják a fesztivált és annak közönségét.

A középosztály aranyifjai

A szigetlakók közel 80 százaléka 16-28 év közötti, a magyar látogatók egyharmada budapesti, 63.4 százaléka vidéki és több mint 3 százaléka határon túli magyar. A látogatók több mint 90 százaléka középiskolát vagy egyetemet/főiskolát végző vagy végzett fiatal. A fesztiválon minden évben elvégzett felmérésekből rendre kiderült, hogy a szigetelők korosztályi átlagukat jóval meghaladó mértékben rendelkeznek különböző anyagi javakkal, és nagyobb a hajlandóságuk későbbi vásárlásokra is. Mobiltelefonnal tavaly már a szigetlakók 95,2 százaléka rendelkezett, ez 5,1 százalékkal magasabb arány az előző évinél. Emelkedett a bankkártyával és a számítógéppel rendelkezők száma is. Saját Internet-eléréssel összesen több mint négyötödük rendelkezik és minden ötödik szigetlakónak saját kocsija van.

Sorban állnak a támogatók

A költségvetés elmúlt évekbeli folyamatos emelkedését részben a szponzoroktól érkező egyre nagyobb összegek tették lehetővé. Az elmúlt években rendre a fesztivál büdzséjének közel negyven százaléka érkezett hirdetőktől. A szerződéseink az esetek jelentős részében több évre szólnak, de több mint félévvel a Sziget kezdete előtt már minden támogatóval megszületik a megállapodás - mondta el az Indexnek Takács Gábor, a Sziget kft. ügyvezető igazgatója. Ez annak köszönhető, hogy a fiatalokat célközönségüknek tekintő cégek már hosszabb ideje felismerték a Sziget kiemelkedő reklámerejét, és szinte "sorban állnak" a fesztivál előtt.

A tavalyi évhez képest a támogatók összetételében két jelentősebb változás történt: a Red Bull helyet az idén a Bomba, az egyebek között a Pall Mallt gyártó British American Tobacco helyett pedig a Philip Morris lesz jelen a fesztiválon. Takács Gábor szerint a váltás mindkét esetben arra volt visszavezethető, hogy az új cégek jelentősebb összegekkel járulnak hozzá a rendezéshez. Arról nincs szó, hogy licitáltatjuk a hirdetőket, különös tekintettel arra, hogy a megállapodásokban nagy súlyt fektetünk arra, hogy a támogatók valamilyen hozzájuk köthető programmal is gazdagítsák a fesztivált - hangsúlyozta Takács Gábor, ám mint mondta, versenyhelyzet van. A nagy támogatókkal ugyanakkor olyan szerződést kötnek, melyben a Sziget vállalja, hogy konkurens márka nem jelenik meg a fesztiválon.

Nem a csillagos ég a határ

A szponzori bevételek jelentős növekedésének határt szab a tény, hogy minden a fiatalokat kiemelt célközönségnek tekintő, és rájuk jelentős összeget áldozni is képest ágazat egy-egy óriása már jelen van a Szigeten. Takács Gábor értékelése szerint bevételeik ugrásszerűen már csak abban az esetben nőhetnek, ha egy új ágazatot képviselő olyan multi jelenik meg Magyarországon, amely bevezető kampányában a Szigetnek is jelentős szerepet szánna.

A mosópor hiányzik

A kisebb összegű támogatást nyújtani képes illetve hajlandó cégek számára még akadhatnak betömhető lyukak a szponzori listán: példaként Takács Gábor a mosópor gyártókat említette, akiknek alighanem volna keresnivalójuk az egy hétig sátrazó fiatalok között, de egyelőre egyik márka sem kívánt eltérni hagyományos, más rétegeket célzó reklámstratégiájától.

hirdetés