sziget2004

Rekordokat döntött a Sziget

2004. 08. 11., 17:14 | Frissítve: 2004. augusztus 11., szerda 17:38

Szelektíven gyűjtött szeméthegyek és véráradat az idei Szigeten, ahol minden eddiginél többen voltak, és többet költöttek.

Több mint 369 ezer látogatója volt az idei Szigetnek. Soha ilyen sokan nem mulattak még a fesztiválon, az eddig legsikeresebb 2001-es szigeten 8 ezerrel voltak kevesebben, mint idén.

Nyereséges nézőszám

A rendezvényre szerdán 51 ezer, csütörtökön 57 ezer, pénteken 54 ezer, szombaton pedig 59 ezer látogatót regisztráltak. A legkisebb érdeklődés furcsa mód vasárnap volt, akkor mindössze 46 ezren váltottak jegyet, de hétfőn már megint 50 ezren vettek részt a koncerteken, míg a zárónapon 52 ezren voltak.

2003-ban 351 ezren látogattak ki a fesztiválra. A viszonylag alacsony szám a tavalyi esemény első napjait eláztató esőzéseknek tudható be. Az akkori heves felhőszakadás miatt két napon keresztül csak 30 ezren látogattak el a koncertek helyszínére.

Ahhoz, hogy a fesztivál visszahozza a befektetett pénzt, 350 ezer jegyet kellett eladniuk a szervezőknek, ezen felül minden egyes jegy profitot hoz. A 2002-es rendezvény 30 millió forintos rekordbevételt hozott a szervezőknek, az idei nyereség ötvenmillió forint körül van.

A Szigeten több mint 100 külföldi, illetve 350-400 hazai zenekar és előadó lépett fel: a további kulturális programokkal együtt összesen 1000-nél is több produkciót láthattak a fesztiváljárók az egy hét alatt. A Fesztivál nemzetköziségére jellemző, hogy az előadók több mint 30 országból érkeztek Ausztráliától Finnországig, Kubától Japánig.

A Sziget negyedik napján, este köszönthették a szervezők a fesztivál történetének hárommilliomodik látogatóját. A Nógrád megyei Rétságról, barátnőjével érkező 21 éves Görbe Renáta először volt a Szigeten. A lány elmondta: a Rasmus koncertje miatt jött a rendezvényre. A hárommilliomodik látogatót egy ingyenes belépésre jogosító örökös tagsági kártyával lepték meg a szervezők.

Szeméthegyek és véráradat

Állítólag egyre környezettudatosabbak a Sziget látogatói. Ruscsák Béla, az FKF Rt. munkatársa elmondta, hogy a korábbi évekhez képest arányaiban nem nőtt a szemét mennyisége, sőt a Sziget látogatói egyre többször dobják a kihelyezett szeméttárolókba a szemetet, ezért tisztábbnak is tűnt a Fesztivál területe. Hozzátette, hogy a korábbi éveknél 2-3 órával hamarabb be tudták fejezni az éjszaka felhalmozódott szemét feltakarítását és tovább is tartott ez a tiszta állapot.

Működött a szelektív hulladékgyűjtés is: közel 14 tonna műanyag gyűlt össze az egy hét alatt, beleszámolva ebbe a Pepsi PET-palack gyűjtő akciója során összegyűjtött, mintegy 150 000 darab üdítős palackot is. A Pepsi öt évvel ezelőtt hirdette meg először a Szigeten palackgyűjtő akcióját. Az elmúlt esztendők alatt annyi palack gyűlt össze, hogy ha egymás után fektetnénk őket, a sor a Szigettől a Balatonig érne.

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is sokan szánták rá magukat véradásra a Szigeten. Az egy hét alatt összesen körülbelül 1500-an keresték fel a Vöröskereszt ideiglenes véradó helyét, ahol mintegy 1300 egységnyi, vagyis nagyjából 585 lliter vért adtak. Ez Budapest egy heti vérszükségletének 70-75 százalékának felel meg. A véradók 20 százaléka külföldi. Többségük holland, német és angol, de egy Ausztráliából érkező Szigetlakó is a vérét adta.

Nagyüzem volt abban a konténerben is, ahol a talált tárgyakat őrizték. Általában kisebb értékeket, igazolványokat vittek be oda, de egy felfújható gumicsónak is gazdáját keresi. Sok pénztárcát pénzzel együtt adtak le a megtalálók. A legnagyobb visszahozott összeg 1600 euró, a legértékesebb talált tárgy egy különleges kamera volt.

A djuice támogatásával megvalósult rendezvény ideje alatt közel 230 000 szöveges üzenetet adtak fel a Pannon GSM rendszerében a Sziget látogatói - ez több mint 10 százalékkal nagyobb forgalmat jelent, mint az egyébként akkoriban szintén rekordot jelentett tavalyi üzenetküldés.

hirdetés