titanic

Kis kacsa fürdik

Avagy a Coppola-lány pancsikol

2000. 10. 16., 18:54 | Frissítve: 2000. december 15., péntek 14:55

Öngyilkos szüzek, R.: Sofia Coppola, 1999

Ne feledjük, Sofia Coppola már a Keresztapa III.-ban sem elévülhetetlen színészi érdemei miatt játszhatta el Mary Corleone szerepét. A fotósként és díszletterverzőként jegyzett lány első rendezése nem jutott volna el hozzánk, ha nincs a nevet, no meg a dohányt kölcsönző apuka, aki ugye a Francis Ford (Coppola).

A Lisbon-lányok
Pontot tesznek az idegőrlő szobafogságra
A Titanicon bemutatott 'Öngyilkos szüzek' Jeffrey Eugenides könyvének feldolgozása, amely öt amerikai nővér tragédiáját tárja az olvasó elé a 70-es években. A filmverzió induló képein - a narrátor búgó hangjától kísérve - szociográfiai pontossággal kimetszett és az Amerikai szépség-ben tökélyre fejlesztett amerikai kisváros felett suhanunk tova: a platánsor, a medencetisztító-szák, a gondosan nyírt előkerti gyep mind szériatartozék.

Ebben a idillinek látszó, ám elfojtott skandináv-hangulatban csöppenünk a mélyen vallásos Lisbon családba, ahol a legfiatalabb, ötödik lány éppen első öngyilkosságán esik át, elvágja ereit a fürdőkádban. Helyben is lennénk, rögtön "meg van mondva": azért nem minden fenékig tejfel, hiába a hamvas mosoly a spinkók arcán. A kislány az őt vizsgáló pszichológus sopánkodására, hogy "még azt se tudod, milyen nehéz lesz az az élet, ami elől menekülsz", dacosan csak annyit felel: "- Maga meg azt nem tudja, milyen nehéz 13 éves lánynak lenni." Innentől kezdődik a Házibuli rezignáltabb, középnyugat-amerikai verziója a szülők által kandallóba hajított Aerosmith-lemezekkel, bénácska tiniflörtökkel, bálkirály/nő választással, plein-air "bűnbeeséssel”, majd a kislány második, sikeres öngyilkosságával...

A mi Coppola-lányunk folyton gag-ekkel próbálja oldani a kvázi-feszültséget, ezek a film elején még csak-csak sikerülnek, ám végül teljesen leülnek, hatástalanná, sőt kifejezetten unalmasakká válnak. A konokul lassuló, majd széteső jelenethalmazt a szereplők sem menthetik meg, pedig: James Woods minden lehetségeset kihoz a papucsférj-matektanár szerepből, Kathleen Turner is tökéletes szorong, mint katolikus anya, s végül nem piskóta a legkiéhezettebb Lisbon-lányt alakító Kirsten Dunst sem, akit már az Interjú a vámpírral-ban nyújtott szerepéért is Arany Glóbuszra neveztek.

A négy testvér végül pontot téve az idegőrlő szobafogságra öngyilkos lesz. Nem erőszak a disznótor - mondanám erre Sofiának, bár úgy sejtem, próbálkozni fog még rendezéssel.

The Virgin Suicides
Egyesült Államok, 1999
Rendező: Sofia Coppola
Író: Jeffrey Eugenides
Forgatókönyv: Sofia Coppola
Operatőr: Edward Lachman Vágó: Melissa Kent, James Lyons
Zene: Jean-Benoît Dunckel, Nicolas Godin
Szereplők: Leslie Hayman, A.J. Cook, Chelsea Swain, Kirsten Dunst, Hanna Hall, James Woods, Kathleen Turner, Danny DeVito
hirdetés