titanic

Nyolcadik útjára indult a Titanic Filmfesztivál

2000. 10. 05., 17:25 | Frissítve: 2000. december 15., péntek 14:55

Bármily hihetetlen, immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az évek során a nemzetközi vérkeringésbe is bekapcsolódott Titanic Filmfesztivál. A korábbi évek sikereinek köszönhetően idén már három budapesti mozi várja a tömegeket: a Kossuth 4, a BBS Toldi és az Örökmozgó Filmmúzeum. A brit kulturális és médiaminiszter jelenlétében tartott szerdai megnyitó után levetítették a fesztivál első filmjét is: Michael Winterbottom Csodaország című filmjét.

Botrányszagú filmek, vágatlan klipek, formabontó képfolyamok - 8. Titanic Nemzetközi Filmszemle

Az idei filmszemlén minden eddiginél nagyobb kínálat várja a nézőket, hiszen a meghirdetett programban 41 nagyjátékfilm, 6 rövidfilm, 8 dokumentumfilm és 30 videoklip szerepel. A korábbi fesztiválokhoz hasonlóan a szervezők idén is tematikusan válogatott blokkokba gyűjtötték össze a munkákat.

  • Hullámtörők: ebbe a részlegbe tartoznak a mainstreamet messze elkerülő, forradalmi újításokat alkalmazó alkotók művei. Sikergyanús példák az iráni Salaam Cinema, vagy a japán botrányfilmes Osima Tabu című alkotása.

  • Dover sziklái: mivel az idei Titanic fesztivál kiemelt országa Nagy-Británnia, ebbe a szekcióba válogatták a Trainspotting utáni brit filmgyártás fontosabb műveit. Külön említést érdemel Michael Winterbottom Csodaország című alkotása, mely egy átlagos londoni család hétköznapjaiba sűríti a brit szocreál életérzést.

  • Északi révkalauzok: ez az osztály a Lars von Trier által indított Dogma-mozgalom köré csoportosul, botrányszagú filmekkel és a közkívánatra megismételt Idióták-kal.

  • Szép Újvilág: tengerentúli rendezők munkái fikciós és dokumentarista elemekkel, fókuszban a Coen testvérekkel és Francis Ford Coppola lányával.

  • Kincses sziget: world-filmek, távoli kultúrák főszereplésével. Erősen javallott Az óceánjáró zongorista legendája, melyet a Cinema Paradiso-t is megálmodó Giuseppe Tornatore rendezett, és Koltay Lajos fényképezett, és Tim Roth főszerepelt.

  • Jóreménység foka: expicit képek, horropornó elemekkel spékelve. A szervezők kiemelt ajánlata Guy Ritchie (aki egyébként Madonna barátja) filmje, a nagy botrányokat kavaró Blöff.

  • Filmdokk: idei dokumentarista témák: Csernobil, homoszexuálisok a II. világháborúban, Sex Pistols.

  • Klipsz: az MTV-n, az alternatívabb MTV2-n és a VIVA-n játszott videoklipek ezúttal vágatlanul kerülnek a vászonra. Metallica, Björk, Madonna - ahogy csak a cenzorok látják. No meg a fesztivál közönsége.
  • hirdetés