Miért nincsenek pedofil papok az MTV-ben?

2008.01.09. 13:00

19:00: A Fidesz-híradóban Kövér László mosolyogva, de határozottan köszöni a nézőket az őszödi beszéd kiszivárgásának négyszázhetvenkettedik napján, majd elmondja a nap fő történéseit: A Fidesz Polgári Párt sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egyes szakértők szerint nemsokára háromszáz forint lesz egy kiló kenyér, összeomlik a TB-rendszer, kis színesnek meg a meg nem erősített értesülés, miszerint a vásárosnaményi SZTK-ban egy leszázalékolt kisnyugdíjasra támadt a megvadult vizitdíj-automata. Azután sporthírek (BL-döntőbe szeretne jutni a Felcsút) és az időjárás-jelentés (borús esős idő, felhőzet leghamarabb 2010-ben szakadozik fel).

19:30: A Magyar Szocialista Párt Napi Hírmondójában beszámolnak arról, hogy Gyurcsány Ferenc vigaszágon bejutott a II. Nemzetközi Hugh Grant Táncverseny döntőjébe, bejelentik, hogy hazánk a régióban elsőként teljesítette az unió szimeringgyűrűkre vonatkozó szabványosítási folyamatában leírtakat, majd rövid összegzés a rohamosan javuló gazdasági mutatókról és egy képriport arról, amint Szekeres Imre playstationt és firt-person shooter játékokat osztogat a bicskei idősek otthonában. Plusz időjárás-jelentés (Napos meleg idő, fronthatás nem várható).

23:30: Az MDF 70-30 című heti riportmagazinjában az örökösödési adó áldozatait mutatják be (Halált hoz a haláladó), majd Dávid Ibolya ismerteti titkos almás pite receptjét.

00:30: A késő esti műsorsávban jelentkezik a KDNPercek című politikai-közéleti műsor, melyben most a Pártelnök is ember című dokumentumfilm-sorozat második, Semjén Zsolt felsált vesz című epizódját sugározzák.

Nos, valahogy így néznének ki a hírműsorok, ha a vallási műsorokhoz hasonló stílusban készítenék őket. Mert ugyan a közszolgálati televíziót a médiatörvény kötelezi arra, hogy műsorideje bizonyos részében a történelmi egyházak hitéletével foglalkozzon, de azt már nem írja elő semmilyen paragrafus, hogy ezt a kötelezettséget a tévé úgy tudja le, hogy odatol havi egy-két órát egy-egy egyháznak, sugározzanak azt, amit csak akarnak. Ha monoszkópra feszített Jézus Krisztust, hát legyen.

Aki látott már vallási műsort az MTV-n az tudja, hogy ezekben az egyházi híradókban általában a püspök úr, vagy más vallási vezető miséinek best of válogatását adják le, esetleg beszámolnak arról, hogy a vecsési templomban gyűjtést rendeztek, hogy felújítsák az orgonát. Mintha a futballrajongókat a Magyar Bírószövetség farsangi báljáról szóló tudósításokkal untatnák.

Pedig mondjuk, be lehetne mutatni, hogy melyik vallás mit is gondol a túlvilágról, meg lehetne kérdezni az egyházakat, hogy mégis mi szépre és jóra költik az állami támogatást, és egyébként is, most akkor mi is van a katolikus cölibátussal. Hogy a pedofil papok amerikai botrányairól már ne is beszéljünk. (Pedig még ugyebár a Vatikán is beszél róla).

Persze ehhez független vallási műsorok kellenek, ha úgy tetszik egy ökumenikus műsorsáv, persze a szóban, mint Kinder Meglepetésben rejlő „Fogjuk meg egymás kezét és tegyünk úgy, mintha holnap egy össznépi zsinaton mind újra egyesülnénk” fröccsöntött közhelye nélkül.

Sőt az MTV-nek ugyan a médiatörvény előírja, hogy foglalkozzon a történelmi egyházakkal, de azt már nem írja elő, hogy közben tudomást se vegyen az új vallásokról, mondjuk azokról a keresztény mozgalmakról, amelyeknek több hívük van, mint egyes történelminek mondott irányzatoknak. Nem arról van szó, hogy ezután a Vidám Vasárnapot közpénzből közvetítsék az m1-en, hanem épp ellenkezőleg: evangélikus propagandaműsorokat se gyártson az MTV, ellenben számoljon be a magyar egyházakat érintő eseményekről a hívőknek és a nem hívőknek egyaránt.

Kicsit csócsáljuk még, nehogy valaki félreértse: nem az a cél, hogy ezentúl hitetlen, megrögzött ateisták készítsenek műsorokat a gonosz egyházakról Inkvizíció régen és ma címmel, hiszen a Híradót sem bunkerek mélyéről munkába járó munkásőrök vagy barnainges nácik készítik, hanem a demokrácia alapelveit magukénak valló tévések, akiknek sok egyéb mellett esetleg még pártszimpátiájuk is van. Csak attól még nem csak hídavatásokról, meg magasztos politikai nagygyűlésekről tudósítanak.