Az MTV és a titkok kamrája

2008.01.15. 18:29

A Magyar Televízió kuratóriumának elnöksége szerdán összeül, és sok egyéb között megtárgyalja az MTV Közalapítvány közérdekű adatainak nyilvánosságra hozatalára vonatkozó szabályzatát. De mégis, mit kell tárgyalni közérdekű adatok nyilvánosságra hozatalán?

Mi van akkor, ha kiváncsaik vagyunk arra, mégis milyen állapotban van jelenleg a Magyar Televízió és a felügyeletét az Országgyűlés megbízásából ellátó MTV Közalapítvány? A megvásárolt pályázati anyagban semmiféle tájékoztatás nincs ezzel kapcsolatban, be lehet ugyan menni egy információs szobába, de aki oda belép, életre szóló titoktartást fogad, nem visz magával fénymásolót, tollba rejtett fényképezőt, legfeljebb fejben memorizál, mint Raymond (Rain Man) Babbitt Las Vegasban a kártyaasztalnál.

Szóval azt nem akarjuk, hogy titoksértés miatt máglyán égessék el a jelöltünket, az olvasatlan pályázatával együtt. Ezért megpróbáltunk információkat szerezni a netről. Nem lehet probléma, döntően állami pénzekről van szó. A Magyar Televízió honlapján a napokban megjelent egy közérdekű adatok felirat, arra kattintva viszont ez látszik:  

Semmi gond, igaz addigra már lefut az elnökválasztás. Ha az MTV titkolózik, a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriuma biztosan nem fog. Ennek az elnökségét az Országgyűlés választja, feladata többek között, hogy őrködjön a közpénzek felett. A közalapítvány honlapján nem közérdekű adatok vannak, hanem dokumentumok. Ezek között a legfrissebb az Országgyűlésnek minden évben megküldött beszámolók közül való, és a 2004-es évről szól.

Elképzelhető persze, hogy nem jut idő a honlap bütykölésére, szűk a keret, a kuratórium sem szórhatja a pénzt mindenre, így is csak egyetlen hostess foglalkoztatását engedheti meg magának.

 

 

De azért megpróbáltuk a lehetetlent, alig két nap, és pezsgőt pukkanthatunk, egy hónapja próbáljuk megszerezni a Magyar Televízió kuratóriumától a teljesen nyilvános adatokat. Alább egy kissé egyoldalú levelezés:

 

Feladó: Haszán Zoltán
Küldve: 2007. december 18. 13:54
Címzett: 'kuratorium@mtvka.hu'; 'laszlo.czegledi@mtvkozalapitvany.hu'
Tárgy: OGY-jelentések

Tisztelt kuratórium! Tisztelt elnök úr!
 
Szeretném elkérni a Magyar Televízió Közalapítvány 2005., 2006. évi országgyűlési beszámolóit, azok ugyanis sajnos nem elérhetőek a honlapon.
 
Mi módon lehetne ezekhez hozzájutni még a karácsonyi ünnepek előtt?
 
Köszönettel
 
Haszán Zoltán
Index

 
Feladó: Haszán Zoltán
Küldve: 2008. január 4. 12:54
Címzett: 'kuratorium@mtvka.hu'; 'laszlo.czegledi@mtvkozalapitvany.hu'
Tárgy: RE: OGY-jelentések

Tisztelt kuratórium! Tisztelt elnök úr!
 
Két hete tettem egy kísérletet arra, hogy elkérjem a Magyar Televízió Közalapítvány 2005., 2006. évi országgyűlési beszámolóit (a levél lent olvasható), ám nem kaptam választ. Nem tudom, hogy miért, hiszen ez a két beszámoló nyilvános.
 
Várom válaszukat
 
Haszán Zoltán
Index

 

Feladó: Haszán Zoltán
Küldve: 2008. január 15. 10:52
Címzett: 'kuratorium@mtvka.hu'; 'laszlo.czegledi@mtvkozalapitvany.hu'
Tárgy: RE: OGY-jelentések

Tisztelt kuratórium! Tisztelt elnök úr!
 
Lassan kerek hónapfordulót tarthatunk, mert december 18-án írtam először levelet, amelyben a Magyar Televízió Közalapítvány 2005., 2006. évi országgyűlési beszámolóit kértem el. Tudomásom szerint ezek nem titkosak, ennek ellenére semmilyen választ nem kaptam, hogy mikor, milyen formában kaphatom meg a két beszámolót. Vajon mit kellene tennem azért, hogy egy közpénzekből működő szervezettől meg lehessen kapni a Magyar Televízió és az MTV Közalapítvány helyzetéről az Országgyűlést, és a nyilvánosságot is tájékoztató beszámolókat? Vagy, hogy ne tünjek telhetetlennek, hogyan érhető el, hogy egyáltalán bármilyen választ kapjak?
 
A reményt azért fel nem adva
 
Haszán Zoltán