Nem lesz elnöke a köztévének

2008.02.11. 16:11

Holnap délelőtt fog szavazni a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége arról, hogy kit jelöl a Magyar Televízió Zrt. elnöki tisztségére. Úgy tűnik azonban, hogy a szavazás eredménytelen lesz, vagyis esély sem lesz arra, hogy új elnöke legyen a Magyar Televíziónak.

Az ellenzéki pártok delegáltjai ugyanis ma az MTI-hez eljuttatott közleményükben jelezték, hogy egyetlen jelöltet sem szavaznak majd meg, így egyelten jelölt sem kaphat majd kétharmados többséget, ami a továbbjutáshoz szükséges.  Az ellenzéki kurátorok (Balogh László elnökhelyettes, Csernus János, Szabó László, dr. Szabó Tibor, dr. Ugron Gáspár elnökségi tagok) szerint ugyanis az alábbi öt kérdésre se Rudi Zoltán, se Szabó Stein Imre se jelöltünk, Hammer Ferenc sem válaszolt rendesen.

Az elnökjelölt elnökké választása esetén 1) vállalja-e, hogy kidolgozza a közszolgálati televízió-szolgáltatás minőségének és jogszabályokban rögzített követelményei teljesítésének objektív mérését szolgáló szempontrendszert és ezen mérés esetleges folyamatos negatív eredményei esetén kész-e elnöki tisztségéről lemondani; 2) készen áll-e arra, hogy az MTV Zrt. összes szerződését nyilvánosságra hozza; 3) készen áll-e az MTV 115 milliárd forintba kerülő új székháza és gyártóbázisa bérleti szerződésének újratárgyalására; 4) hajlandó-e a nemzeti főadó képernyőjét a hétvégén, műsorkezdéstől kora délutánig, értékes, minőségi műsorokat sugározva visszaadni a gyerekeknek és a fiataloknak; 5) hogyan kívánja kulturálisan sokszínű, pezsgő szellemi műhellyé alakítani a Magyar Televíziót?

Azt egyik jelölt sem árulhatja el, hogy igaza van-e a kurátoroknak, hiszen egyetlen szót sem szólhatnak a pályázatukról, vagy a meghallgatáson történetekről. Vagyis a delegáltak akár azt is mondhatnák, hogy megrémíti őket, hogy mindhárom pályázó főműsoridős pornóval akarja megtölteni a közszolgálati adót, akkor sem derülne ki, hogy csak viccelnek.

A lényeg azonban nem is ez. Hanem, hogy ha holnap az ellenzéki kurátorok nem szavaznak senkire, akkor március 4-től nem lesz vezetője a köztévének. Rudi Zoltán mandátuma ugyanis lejár, azt a médiatörvény szerint már semmiképp nem lehet meghosszabbítani. Az elnöki teendőket elvileg az alelnöknek kéne ezután ellátnia, alelnök viszont nincs. Lehet, hogy tavasztól a csatornaigazgatók irányítják majd az MTV-t? Vagy a tévéelnök titkárnői kaparintják magukhoz a hatalmat?