Letiltották a képernyőről Bánó Andrást

2008.02.21. 07:30

Dobos Menyhért, a Magyar Televízió (MTV) közéleti igazgatója úgy döntött, nem vezetheti az MTV Nap-kelte című műsorát a jövőben Bánó András - írta a csütörtöki Népszava. A közéleti igazgató szerdán tájékoztatta döntéséről a Nap-kelte producerét, Gyárfás Tamást, miután a műsorvezető ellen etikai panaszok merültek fel, és azokat kivizsgálva úgy találták, hogy megsértette a Közszolgálati Műsorszolgáltatási Szabályzatot - olvasható a cikkben.

Bánó András a lapnak nyilatkozva érthetetlennek nevezte a döntést. Elmondta: a műsor január 10-i, illetve január 24-i Kereszttűz című műsorblokkjait vizsgálta a bizottság. Horváth Ádámtól, a testület elnökétől Bánó úgy tudja, a bizottság azt állapította meg: az első esetben Karsai József szocialista országgyűlési képviselővel "indulatosan" beszélt az egészségbiztosítási reform kapcsán (nézze meg, hogy valóban így történt-e), a másik esetben pedig "érzelmektől túlfűtött" volt, amikor Tarlós Istvánnal, a Fidesz népszavazási kampányának irányítójával készített interjút (megtekinthető itt).

 

Időközben Karsai és Tarlós is jelezte, hogy rájuk hivatkozva nem tiltsák le Bánót a képernyőről.

Karsai szerint a Bánó Andrással szembeni eljárás súlyosan sérti a sajtószabadságot, és "alkalmas lehet arra, hogy megfélemlítse az egész magyar sajtót, minden újságírót". Ezért azt kérte az MTV Etikai Bizottságától, vizsgálja felül állásfoglalását.

Tarlós István nem tett panaszt Bánó András ellen, és nem támogatja, hogy bárki is rá hivatkozva távolítsa el a képernyőről a műsorvezetőt. A Fidesz népszavazási kampányának vezetője azt MTI-nek a következőket nyilatkozta: "Ha azt mondanám, Bánó András a barátom, akkor hazudnék, ugyanakkor egyáltalán nem állíthatom, hogy engem a Nap-keltében valami hátrányos megkülönböztetés érne, és ezt különösebben Bánó részéről sem éreztem".