Elnökválasztás az MTV-ben: bohóctréfa

2008.05.23. 09:22

Nagyon komolyan eddig sem lehetet venni az MTV-elnökválasztást, most viszont nem tudjuk, hogy sírjunk vagy nevessük.

A helyzet a következő: ma reggel nyolcra hívta össze az MTV kuratórium elnökségét Czeglédi László, hogy megválasszák a tévé elnökét. A kuratórium tíztagú, de a két SZDSZ-es már előre jelezte, hogy ők bizony nem mennek el, mert a fideszes tagok a KDNP-ssel együtt informális egyezkedés/érdemi párbeszéd helyett azt jelezték, hogy a hat pályázó közül ők Havasi Jánost támogatják. (Ő amúgy a Fidesz sajtóosztályát vezető Havasi Bertalan apja.)

De végül nemcsak a két SZDSZ-es nem jött el, hanem két MSZP-s sem. Czeglédi László (szintén szocialista színekben) elnökként azért tiszteletét tette, de csak arra a rövid időre, amíg bejelentette, hogy elnököt itt ma nem fognak választani. Az MTI-nek ezt egyebek között azzal indokolta, hogy a négy Fidesz-, illetve KDNP-delegált tag annak ellenére hozta előzetesen nyilvánosságra, kit támogatnak a voksoláson, hogy a jelölés titkos, ennek kapcsán pedig kérdésesnek nevezte, hogy komoly-e ellenzéki kurátortársaik elnökválasztási szándéka.

Csakhogy. A rövid kuratóriumi ülésen jegyzőkönyvbe azt mondta be, hogy a testület működése jelenleg nem törvényes. Mégpedig azért, mert az Országgyűlés nem választotta meg az új szocialista tagokat. (Röviden: a médiakuratóriumokban ugyanannyi tagja van a kormánypártoknak és az ellenzéknek. A két SZDSZ-es átült, ezért a helyükre és velük szemben is delegálhat új kurátorokat az MSZP. Így lesz négy új szocialista tag, összesen pedig hét. Velük szemben 3 fideszes, két SZDSZ-es, egy MDF-es és egy KDNP-s.) Igaz, eddig arról volt szó, hogy még a régi kuratórium választ elnököt, ez logikusnak és elegánsnak is tűnt, hiszem a pályázatokat a régiek olvasták, ők hallgatták meg a jelölteket is. Persze nem kell ahhoz ismerni egyiket sem, hogy megfelelően szavazzon egy pártdelegált. Az MSZP jelöltje amúgy Székely Ferenc volt. Őt akkor sem tudják megválasztani, ha kiegészül a kuratórium, mert kétharmados többség kellene hozzá.

Szóval, a helyzet az, hogy az öt ellenzéki kurátor most ül a teremben, és egymással beszélgetnek. Igaz, legutóbb éppen ők nem szavaztak, arra hivatkozva, hogy egyik jelölttel sem elégedettek. Az MSZP-s akkor sem szavaztak, mert a fideszesek sem szavaztak. Az SZDSZ-es szavaztak egyedül, ők viszont most nem szavaznak.

Így állunk most. Szavazás a jövő héten. Vagy nem.

 

Update:

Az elnökség nem tartott ülést reggel nyolckor, a nagykuratórium viszont összeült 11-kor. Itt sem volt béke: Szabó László fideszes kurátor nyilvános ülést szeretett volna, Czeglédi László szocialista elnök ehhez nem járult hozzá, mert azt szerinte előzetesen kellett volna egyeztetni. Amúgy itt megjelentek a reggeli pályázati elbírálást bojkottáló MSZP-s és SZDSZ-es tagok is.