Susan Boyle adta el a legtöbb lemezt

Index, MTI
2010.04.30. 09:54
2009-ben majdnem 13 százalékkal kevesebb CD-t adtak el, mint egy évvel korábban, a Britain's Got Talent című tehetségkutatóban feltűnt énekesnő lemezéből mégis 8,3 millió kelt el világszerte. Az első tízben még ott van Michael Jackson, Lady Gaga és a Black Eyed Peas.

Susan Boyle lemeze fogyott legjobban 2009-ben: a skót énekesnő még úgy is 8,3 milliót adott el I Dream a Dream c. albumából világszerte, hogy a zenei piac forgalma 7 százalékkal és 17 milliárd dollárral csökkent. A CD-lemezek forgalma 12,7 százalékkal esett, az online zenei piac ugyanakkor megint bővült, ezúttal 9 százalékkal és 4,3 milliárd dollárral, legalábbis a lemezkiadók nemzetközi szövetsége, az IFPI adatai szerint

Susan Boyle mellett a Black Eyed Peas, valamint Michael Jackson, Lady Gaga és Taylor Swift lemezéből kelt el a legtöbb, Jackson két régebbi korongja is az első tízben végzett. A tíz legjobban fogyó albumból öt az Universalnal jelent meg, a legjobb tízbe még a Sony és a Warner Music előadói tudtak bekerülni.

A zenei piac leginkább az Egyesült Államokban és Japánban szűkült, 10,7 és 10,8 százalékkal. A két piac nagyságát jól mutatja, hogy Amerika és Japán nélkül mindössze 3,2 százalékkal csökkentek volna tavaly a bevételek. Ráadásul nőttek az eladások Nagy-Britanniában (1,4 százalékkal) és Svédországban (10 százalékkal).

Elemzők szerint azonban nemcsak a zenekiadás van bajban a gazdasági válság miatt, hanem a zeneipar egésze. Az élő koncertek piaca például tavaly becslések szerint 8 százalékkal zsugorodott 2008-hoz képest.