Indul az első zeneipari konferencia

2013.05.09. 11:53
Hagyományteremtő szándékkal indul a hazai zeneipar teljes egészét átfogni igyekvő Music Hungary konferencia. A rendezvény célja, hogy az iparág szereplőinek évente lehetőséget biztosítson a találkozásra és a közös gondolkodásra. Az első rendezvényre május 16-17-én kerül sor Egerben.

Mi is az a zeneipar, kikből áll és mik a fő kihívásai? A nemzetközi trendek és hazai megoldások. Az állam és a zeneipar viszonya. Tehetséggondozás, zeneoktatás, piacra jutás. Jogok és kötelezettségek. – ezekkel a témákkal foglalkozó kerekasztal beszélgetésekkel indul útjára az első hazai zeneipari konferencia, a Music Hungary, május 16-17-én, Egerben.

A konferencia alapötletét az adta, hogy Eger városa meghívására idén Salgótarjánból átköltözik az ÉTER fesztivál elnevezésű zenei tehetségkutató rendezvény, és a rendezvény szervezői megkeresték a Sziget Szervezőirodát, hogy segítsenek a zeneipar meghatározó szereplőinek figyelmét felhívni a tehetséggondozó rendezvényükre.

„A Média Hungary, vagy az Internet Hungary, olyan nagysikerű szakmai összejövetelek, amikről a szórakoztatóipar meghatározó szereplői is mindig elismerően beszélnek, azonban sajnos a mi iparágunknak nincs, illetve eddig nem volt olyan összejövetele, ahol évente legalább egyszer összejöhetnek az érintettek és a szervezett programokon túl ismerkednek, beszélgetnek. Eddig nem igazán volt még kísérlet sem, amely megpróbálta volna a legtágabban értelmezett zenei szakmát egy asztalhoz ültetni.” - fogalmazta meg lényegét, az idén első alkalommal rendezendő, de hosszútávú terveket szövögető konferenciának Gerendai Károly, az esemény egyik kitalálója - „Voltak és vannak nagyszerű rendezvények a Hangfoglalástól a Zipkomm-ig, de mindenki csak egy részterületre koncentrál, miközben azt tapasztalom, hogy bármilyen kicsi is ez a piac, annyira nincs párbeszéd, hogy még a meghatározó szereplőknél is előfordul, hogy személyesen nem is ismerjük egymást. Most viszont az Éter fesztivál előtti napra Egerbe várjuk a komolyzenészektől, a népzenészekig, a dj-ktől a rockerekig, a szerzők és zenészek képviselőit, csakúgy mint a jogvédőktől a rendezvényszervezőkön át a technikusokig, a zenés médiumok képviselőitől a klubosokon át az intézményvezetőkig, a kiadóktól a producereken át a hangszerkészítőkig, mindazokat, akik hisznek abban, hogy együtt erősebbek és hatékonyabbak tudunk lenni. Úgy gondoltuk, hogy Eger városa, azon belül is a Bolyki Pince különleges adottságú sziklakatlana, kitűnő lehetőségeket kínál arra, hogy végre összehozzuk egy fedél alá a szakma legkülönbözőbb területeinek képviselőit. Ha össze tudunk jönni, akkor akár össze is tudunk fogni” – teszi még hozzá Gerendai.

“Meggyőződésem, ha sikerül közösen megfogalmazzuk azokat a kérdéseket, problémákat, amelyek minden szakmabelit érintenek, és tudunk mellé tenni megoldási javaslatokat is, akkor van esély érdemi válaszokat kapnunk. Ezért a kérdések és a feladatok megfogalmazására teszünk 16-án, csütörtökön egy kísérletet, majd rögtön utána, a rákövetkező napon a konferencia tanulságait az ország vezető politikusaival is megvitatjuk. Ugyanis nemcsak ez lesz az első igazi iparági egyeztetés, de 17-én, pénteken délelőtt egy politikus fórummal zárul a rendezvény szakmai része, ahol a pártok vezető politikusai reagálnak majd a felvetődő kérdésekre.” – mondta a Sziget fesztivál főszervezője.

A konferencia szereplői közt találhatjuk – a teljesség igénye nélkül - L. Simon Lászlót, az NKA és a parlament kulturális bizottságának elnökét, Szinger Andrást, az ARTISJUS főigazgatóját, Doncsev András EMMI államtitkárt, Heal Edinát, a GOOGLE Magyarország vezérigazgatóját, Uj Pétert, a 444.hu alapító-főszerkesztőjét, Szűcs László MAHASZ elnököt, Gyimesi Lászlót, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének főtitkárát, Tiszttartó Tituszt, a Class Fm programigazgatóját, Gazsó L. Ferenc vezérigazgató helyettest az MTVA-tól, Simon Zsoltot, a TV2 vezérigazgatóját, Kelemen Lászlót, a Hagyományok Háza igazgatóját, Bendzsel Miklóst, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét és a politika színteréről Kósa Lajost, a Fidesz ügyvezető alelnökét, Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét, Schiffer Andrást az LMP vezetőjét és Karácsony Gergelyt az Együtt 2014 színeiben.

A széleskörű szakmai összefogással létrejövő konferencia szervezését és lebonyolítását a Sziget Szervezőiroda vállalta magára. A zártkörű szakmai eseményen részt venni csak regisztráció útján lehet, a szervezők nagyjából 300 érdeklődőt várnak a zeneipar minden területéről.

Bővebb információ az előadókról, programokról és regisztrációs lehetőség: www.sziget.hu/musichungary