Öngyilkossága előtt erőszakkal vádolta rocksztár férjét Rády Krisztina

2013.06.26. 15:04
Rettegett volt férjétől, Bertrand Cantat francia rocksztártól volt felesége, Rády Krisztina műfordító, kulturális szervező, a Párizsi Magyar Intézet egykori művészeti vezetője, mielőtt három évvel ezelőtt öngyilkos lett. Ez derül ki abból a halála előtt fél évvel a szülei magyarországi rögzítőjén hagyott üzenetéből, amelynek franciára fordított változatát a L'Express című francia hetilap közli legfrissebb számában.

A héten jelenik meg a párizsi Archipel kiadó gondozásában a Bertrand Cantat – Marie Trintignant. L'amour a mort (Bertrand Cantat - Marie Trintignant. A halálos szerelem) című kötet a francia zenész és a színésznő tragédiába torkolló szenvedélyes kapcsolatáról. Stéphane Bouchet és Frédéric Vézard újságírók könyvükben arra is keresik a választ, hogy Trintignant halála után hét évvel, 2010. január 10-én Cantat volt felesége, Rády Krisztina miért akasztotta fel magát bordeaux-i otthonában, miközben a zenész a házban aludt. A kötetben a szerzők szó szerint közlik annak a több mint hétperces, segélykiáltásként is értelmezhető üzenetnek a francia fordítását, amelyet Rády Krisztina hat hónappal az öngyilkossága előtt hagyott szülei budapesti üzenetrögzítőjén. A L'Express ebből közöl exkluzív részleteket.

Rády Krisztina és a Noir Désir együttes frontembere 1993-ban Budapesten, a Sziget fesztiválon ismerkedett meg. Házasságukból két gyermekük született: 1997-ben Milo és 2002-ben Alice. A házaspár nem sokkal lányuk születése után vált el, miután a rocksztár megismerkedett Marie Trintignant színésznővel. Rády Krisztina akkor került a francia média érdeklődésének középpontjába, amikor volt férjét 2004-ben nyolc évi szabadságvesztésre ítélte a vilniusi bíróság, mivel Trintignant halálát okozta egy verekedésben. A volt feleség a perben tanúként, majd Cantat bebörtönzése alatt is végig támogatta a francia rocksztárt, akit 2007-ben jó magaviselete miatt feltételes szabadlábra helyeztek, és így visszatért családjához és első felségéhez.

.
A két évvel később készült, 7 perc 33 másodpercig tartó hangfelvételen a nő - aki nyilvánosan soha nem vádolta meg volt férjét - arról beszél, hogy nagyon fél Cantat-tól, aki megütötte, és szerinte őrült, az élete pokollá vált mellette. A kötet szerzői szerint Rády Krisztina üzenete "kegyetlen és pontos leírása Bertrand Cantat személyiségének". A nő könnyekkel teli hangon először elnézést kér a szüleitől, amiért régóta nem jelentkezett, majd Cantat erőszakosságáról beszél. Elmondja, hogy volt férje "valóságos rémálommá" változtatta szerelmüket, hogy nem viseli el, amikor felesége dolgozik, hogy hozzávágott valamit, amitől a nő könyöke megdagadt. Rády Krisztina elmondja, megpróbál úgy élni, hogy ne kelljen elmenekülnie, mert ahhoz már túl késő, nem érzi magát olyan állapotban, de majd megpróbálja minden erejét összeszedni és megszökni a lányával, csak éppen nem tudja, hogyan és hova mehetne. "Bertrand-nal ilyen súlyos állapotban, nem lehet tiszta fejjel gondolkodni, és a félelem miatt alig mer az ember levegőt venni" - idézik a kötetben francia fordításban Rády Krisztinát, aki úgy tűnik,  tisztában volt azzal, hogy vele is megtörténhet az, ami Marie Trintignant-nal.

Azt állította, nem először fordult elő, hogy Cantat erőszakoskodott vele, már tarthatatlan a helyzet, a gyerekek sem bírják tovább, miközben az utcán volt férjére sztárként tekint mindenki. Cantat volt felesége otthonában tartózkodott, de aludt, amikor a 42 éves nő öngyilkos lett. A férfit kihallgatta a rendőrség, de nem indult ellene eljárás. Fél évvel később feltételes szabadságvesztése lejárt, azóta teljesen szabad, mentes mindenféle igazságügyi ellenőrzéstől. Zenekara, a Noir Désir együttes - amely húsz éven át, az énekes börtönbüntetését megelőzően a francia alternatív rock egyik legmeghatározóbb zenekara volt - 2010 decemberében feloszlott. Bertrand Cantat azóta visszatért a színpadra, és a közeljövőben megjelenő szólólemezén dolgozik.

Rády Krisztina 1996 és 1999 között a PMI művészeti vezetője, majd a 2001-ben Franciaországban rendezett magyar kulturális évad zenei felelőse volt. Robert Lacombe-bal közösen vezetett produkciós irodája szervezte a Sziget Fesztivál francia programját, illetve annak franciaországi kommunikációját, melynek köszönhetően évről évre egyre több francia látogatott el a Szigetre.