A düsseldorfi zsidók bojkottálják Roger Waterst

MTI/Index
2013.08.30. 08:33
Az egykori Pink Floyd-tag a tervek szerint szeptember 6-án mutatná be a The Wall, azaz A fal című monumentális műsorát a német városban. A helyi zsidó közösség szerint a mű a náci propagandára emlékeztet és egyes elemei kifejezetten antiszemiták.

"Roger Waters egy szellemi gyújtogató, nem szabad fórumot biztosítani számára a városunkban" - hangoztatta csütörtökön Michael Szentei-Heise, a helyi zsidók szervezetének vezetője. A 69 éves Waters tavaly óta járja Európát a The Wall című produkcióval, tízezres tömegek előtt lép fel vele. A napokban Magyarországon is koncertezett. Zsidó közösségek azonban a szemére vetik, hogy a show alatt a zenész egy olyan felfújható disznót enged a levegőbe, amelyen többek közt Dávid-kereszt látható. Waters bőrkabátban és fekete-piros karszalaggal lép a közönség elé.

"Az egész színpadkép egyértelműen a harmadik birodalomra és a náci propagandára asszociál. Félelmetes, hogy tízezrek mennek el, és az antiszemita és nemzetiszocialista szimbolika ellenére ünnepelnek, táncolnak és tapsolnak Roger Waters zenéjére" - nvilatkozta Szentei-Heise. A fal ellen már Belgiumban is hevesen tiltakoztak az ottani zsidó közösség tagjai.

Roger Waters augusztus elején nyílt levélben visszautasította azt a vádat, hogy antiszemita lenne, az előadás során olyan jelképeket is használ, mint a kereszt, a sarló és a kalapács, illetve céglogók. Kiemelte azt is, hogy sok zsidó barátja van, menye is zsidó, apja pedig a brit hadsereg katonája volt, aki a nácik ellen harcolva halt meg 1944-ben. Hangsúlyozta továbbá, hogy műsora a háború és a fasizmus ellen szól, a felfújható disznót pedig 2010 óta csaknem kétszáz koncerten vetette be.

Májusban a düsseldorfi zsidó közösség a 200 éve született Richard Wagner híres operájának, a Tannhäusernek az új rendezése ellen emelt szót, mert a Rheinoper produkciója a holokausztot és kivégzéseket ábrázoló drasztikus jeleneteket tartalmazott. Azt azonban nem követelte, hogy vegyék le a műsorról. Végül a premiert követően pár nappal mégis ez történt, a közönséget ugyanis igencsak megviselték a szóban forgó jelenetek.