Éhségsztrájkba kezdett a Pussy Riot egyik bebörtönzött tagja

2013.09.23. 14:51
Életveszélyes fenyegetések miatt éhségsztrájkba kezdett Nagyezsda Tolokonnyikova, a Pussy Riot orosz punkegyüttes egyik elítélt tagja – közölte hétfőn a Lenta.ru orosz internetes portál.

A Mordvin Köztársaságban lévő 14. számú javító-nevelő táborban kétéves büntetését töltő fiatal nő azt állította az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottsághoz eljuttatott levelében, hogy a tábor parancsnokhelyettese azzal fenyegette meg, hogy megöli. A Lenta.ru birtokába került levélben Tolokonnyikova azt is leírta: attól kezdve, hogy a férfi életveszélyesen megfenyegette, a javító-nevelő táborban őrzött elítéltek közül sokan értésére adták, hogy fizikai leszámolásra jogosította fel őket a börtön parancsnoksága.

Az énekesnőt tavaly nyáron ítélték el, a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban 2012 februárjában bemutatott, Oroszországban nagy megütközést kiváltó Putyin-ellenes „punkimában” való részvétele miatt. Oroszországban azóta már a videoklipet is betiltották. A Pussy Riot tagja azt is kifogásolta, hogy a kötelező varrodai munka napi 16-17 órás, a normát pedig állandóan emelik. A bebörtönzöttek rendőröknek varrnak egyenruhát, és míg korábban naponta 100 darabot kellett elkészíteniük, jelenleg 150 darab a norma. Tolokonnyikova ezért júliusban 23 rubelt (körülbelül 150 forintot) kapott. Ha valaki nem teljesíti az előírt mennyiséget, különböző büntetést kap. Megtilthatják számára, hogy a mellékhelyiségre menjen, vagy az otthonról kapott ételét elfogyassza.

Tolokonnyikova a panaszlevélben részletesen beszámolt arról is, milyen rossz a börtönben az élelmezés, a higiéniai körülmények jellemzéseként pedig azt írta: „Azokat úgy alakították ki, hogy az ember jogfosztott koszos állatnak érezze magát (...), az egész tábornak (800 elítéltnek) egy öt személyre méretezett fürdőszobában kell tisztálkodnia.” A vezetékrendszer gyakorta eldugul, ezért előfordul, hogy két-három hétig nem fürödhetnek az elítéltek, a mellékhelyiségek pedig piszkosak. Minderre senki sem mer panaszkodni a tábor parancsnokságának, amely a szintén elítéltekből kinevezett brigádvezetőkön keresztül tartja rettegésben a fogvatartottakat – írta Tolokonnyikova. Ügyvédje májusban az ügyészséghez fordult a fogva tartás körülményei miatt, de ezt a tábor parancsnokhelyettese azonnal megbosszulta rajta.