Januártól megtörik az Artisjus uralma

2013.11.25. 11:48

„Jövő év elejétől a vendéglátóhelyek és más üzletek Magyarországon is eldönthetik majd, hogy továbbra is a kollektív jogkezelőnek, az Artisjus Egyesületnek fizetnek az általuk játszott zeneszámokért szerzői jogdíjat, vagy a CloudCasting Kft.-től – a svéd Epidemic Sound katalógusából – vásárolnak" – közölte a CloudCasting. (Az előzményekről részletesebben ebben a cikkünkben olvashatnak.)

A cég által képviselt svéd zeneipari óriás, az Epidemic Sound közel 28 ezer zeneszámot léptetett ki a magyarországi kollektív jogkezelés hatálya alól, így a CloudCasting szerint január elsejétől az üzleteknek lehetősége lesz arra, hogy az Artisjus díjszabásánál kedvezőbb áron kapjanak zenét.

Azt is hozzátették, hogy a szolgáltatás lényege, hogy a CloudCasting által kínált zenei katalógusokból igényes, de kedvezőbb költségű tematikus (például pop, jazz, lounge, relax stb.) zenei összeállításokból válogathatnak az ügyfelek. „Ezek az alkotások nem esnek a kollektív jogkezelés hatálya alá, mert a zeneművek jogtulajdonosai nem vesznek igénybe jogkezelő szervezeteket, mint az Artisjus és annak külföldi megfelelői” – írja a cég.

Artisjus: Ezek ismeretlen zeneszámok

Az Artisjus szerint az Epidemic Sound „kizárólag külföldi szerzőkkel áll kapcsolatban, repertoárjában csak a széles közönség számára ismeretlen zeneszámok szerepelnek. Ezek nem azok a slágerek, amiket a koncertekről, a rádiókból ismer a nagyközönség”.

Azt is közölték, hogy a magyar szerzői jog 2004 óta lehetővé teszi, hogy a szerzők kilépjenek a közös jogkezelésből. Eddig is történtek már ilyen kilépések, főleg külföldi szerzők részéről – de nem érintettek olyan piaci értékű repertoárt, amely az Artisjus forgalmát mérhetően befolyásolta volna. 

Attól nem félnek, hogy ez kilépési hullámot indít el, mert ”az utóbbi 9 évben folyamatosan jöttek a kilépés lehetősége iránt érdeklődők, és történt is már több hasonló kilépés korábban, többnyire külföldi szerzők személyében. Azt gondoljuk, hogy önmagában ez a fejlemény nem hoz változást”.