no

Magyar gitáros kaphatja a blues-Grammyt

2013.12.11. 08:33
A 2013-as International Blues Challenge után a Blues Music Awardsot is megnyerheti Szűcs Gábor, azaz Little G. Weevil. A jövő májusban 35. alkalommal átadásra kerülő díj a blues legmagasabb elismerése.

A Tennessee állambeli Memphisben megrendezendő gálán Little G Weevil révén először került a legjobbak közé magyar zenész. A bluesgitárost az akusztikus előadók mezőnyében nevezték a korábban számos Blues Awardsra és Grammy-díjra is felterjesztett Doug MacLeod, az 1978 óta aktív színész-gitáros Guy Davis, a BB Kinget és James Brownt is kísérő Harrison Kennedy, valamint a leginkább country-blues stílusban játszó Rory Block mellett.

Nincs pénzem a bankban, a bluesé vagyok rég

Szakértők szerint a magyar zenésznek komoly esélye van a díj elnyerésére, különösen azután, hogy ebben az évben már megnyerte az International Blues Challenge nevű memphisi verseny szóló kategóriáját, és kiadott egy sikeres albumot is. A mezőnyben van egyébként még egy magyar gyökerekkel bíró zenész, John Németh harmonikás is, aki az év előadójának járó BB King-díjat kaphatja meg.

Az idei nevezettek mezőnye tekintélyes, Billy Boy Arnold, Otis Clay, James Cotton, Buddy Guy, Denise LaSalle, Charlie Musselwhite, Bobby Rush és Irma Thomas is nyerhet díjakat, de például Cotton, Musselwhite és Lurrie Bell öt, a zseniális gitáros-énekes Buddy Guy négy díjat is hazavihet. A teljes lista itt olvasható.

A Index idén járt Little G Weevilnél, a túráról és a gitáros-énekesről készített kétrészes filmünket karácsony és szilveszter között mutatjuk be.