nono

A Szám 2014: itt az első középdöntő

2014.02.15. 20:02

Az előző három hétvége alatt lezajlottak az Index első dalversenyének elődöntői. A Szám 2014-ben harminc olyan dalt indítottunk, amik valamiért tetszettek valamelyik a zsűritagnak 2013-ban. A harminc szám tízes körökben ment a versenybe. Körönként három dalt a soktagú zsűri, hármat pedig az olvasók juttattak tovább. Így lett 18 szám, amiket sorsolással két részre osztottunk, így pedig kialakult a középdöntő két csapata.

A szavazásnak vége

Ez történt az elődöntőkben

Az első elödöntő eredménye:

  • Blahalouisiana - Tonight I'll Dress In Blue
  • Ivan & The Parazol - Baby Blue
  • Mayberian Sanskülotts – Akarat
  • Kozmosz - Az Okosak földje
  • Halott Pénz feat. Diaz és Mentha - Helló lányok
  • Képzelt Város - Epszilon

A második elődöntő továbbjutói:

  • Szabó Benedek - Kapuzárási piknik
  • Iamyank feat. Dóri Hegyi – Aurora
  • Middlemist Red - Single Switcheroo
  • The Biebers – Sorry
  • Isten Háta Mögött – Kérész
  • Watch My Dying - Harmatátkozó

A harmadik elődöntő továbbjutói:

  • Fran Palermo - Natural Cash
  • Zomblaze feat. RK - Breathe Deep
  • Magashegyi Underground és Beck Zoli – Árnyékok
  • Freshfabrik - Higher & Higher
  • Vad Fruttik - Szemben a nappal
  • Mary Popkids - Nightdrive

A középdöntők során a kilenc-kilenc dalt ismét értékeli a zsűri. Ekkor eldől, hogy melyik két szám jut tovább egyenesen a döntőbe, és melyik hétre kell még szavazni, ami alapján még plusz két szám döntős lesz.

Alább az első középdöntő kilenc indulója szerepel, legfelül azzal a kettővel, akik a zsűri döntése alapján már bent vannak a döntőben. Az alattuk lévő hétre pedig hétfő reggelig lehet szavazni.

A zsűri természetesen megint fűzött kommentárt a dalokhoz, sőt, az összes tag pontszámát és nevét meg lehet nézni legalul. De előtte (vagy utána) tessék értékelni a zenekarokat!

A KÉT BIZTOS DÖNTŐS

Szabó Benedek - Kapuzárási piknik

Jenei Miklós: „Titokban mindig is szerettem ezeket a szövegközpontú dalokat tábortűzakkordokkal. Ez ráadásul a sallangmentes fajtából van, semmi béna póz. Remélem a srác túlparázza, és azért megéri az ötvenet.”

Szalai Balázs: „Van Becknek a One Foot in the Grave című, csaknem húszéves lemeze (csodálkoznék, ha Szabó Benedekék nem ismernék), na, ha azon vendégszerepelt volna Cseh Tamás, az lenne ilyen. Tök jó.”

Libor Anita: „De kár hogy a Bieberssel van egy mezőnyben ez a szám, és nem tudok holtversenyt hirdetni. Szerintem ennek a két számnak kellene nyernie. A Kapuzárási piknik csak a fricskajellegű hossza miatt kap kevesebb pontot.”

Zomblaze - Breathe Deep

Szalai Balázs: „Ha ez a nagy downtempománia idején jön ki, a teljes zenei sajtó letérdel neki, fontolgatom a 3 dollár (or more) leperkálását a Bandcampen”

Jenei Miklós: „Elég könnyű elcsúszni ezen a súlyoskodó vonalon, de itt nincs hiba, elég beszippantós.”

Sajó Dávid: „Állati nagy bajban leszek, ha egyszer Zomblaze és Iamyank dala között kell választanom. Most úgy érzem, hogy az előbbi nyeri a voksomat. Ilyen lehet amikor egy bunkerben ragadt fiatal lány énekelget unalmában miközben a felszínen mindent elpusztított az atomháború.”

a szam 640.png

ŐK AZOK, AKIKRE MÉG SZAVAZNI KELL

Fran Palermo - Natural Cash

Libor Anita: „Szerettem volna öt pontnál többet adni, mert ennél azért jobb ez a szám, de nem jött ki a matek. Bocs Palermo, a dizsiben ígérem fogom kérni majd, sálálálá!”

Csapó Attila: „Éreztem, hogy nehezebb lesz választani ebben a körben, mint eddig. Borzasztóan eredeti, borzasztóan jó zene. Nagyon kedvesek a szívemnek, és tényleg meg kell hallgassak tőlük egy egész albumot.”

Sajó Dávid: „Vicces lenne, ha végül pont az a csapat nyerné a versenyt, amelyik a külföldre költözött frontembere miatt per pillanat szünetel. Elég szép képet adna az egész magyar zenei valóságról.”

6,05

Halott Pénz ft. Diaz & Mentha - Hello lányok

Csapó Attila: „Rádióba tökéletes. Van benne Palvin Barbi, Jóban-Rosszban és Barátok közt kikacsintás is, pörög, beakad a füledbe a refrén, a csajozós téma mindig sikeres. Jó a zenei rész, teljesen helyesen alátámaszt a rap résznek: nem nyomja el, de nem is sikkad el a nullába. Még a néhány helyen recsegő-ropogó rímekkel is ezt érzem a legesélyesebbnek.”

Szalai Balázs: „Nem bánt ez senkit, viszont a Nép Új Vicces Slágere-szintet nem lépi meg, nyáron még talán elő fog kerülni, de utána soha.”

Sajó Dávid: „Tök jó, hogy egy mezőnyben van ez a szám meg a Biebers, mert meg lehet nézni milyen, amikor egy sláger a magyar és milyen, amikor a nemzetközire piacra készül. Egyébként a tehetségkutatós arcok nem kecskesajtfesztiválokon és a Lurdy Házban lépnének fel, ha tudnának ilyen dalokat írni. (Jó, a Biebersben Puskás Peti énekel, de hadd legyen már egy kivétel!)

5,55

Ivan & The Parazol - Baby Blue

Jenei Miklós: „Kicsit nagyobb a füstje mint a lángja ennek a zenekarnak, de a magyar mezőnyben azért szépen elműködik a dolog.”

Libor Anita: „Ennek a számnak valahogy jól áll, hogy rövid, ugrabugrálós jó kis tinci-tánci tánczene ez.”

Szalai Balázs: „Ha valaki sok rockabillyt (akár régit, akár újat) vagy psychobillyt hallgat, annak az ilyen stílusgyakorlat inkább csak idegesítő, de a megvalósítás ettől függetlenül jó, meg gondolom élőben is faszák.”

5,41

Képzelt Város – Epszilon

Jenei Miklós: „Döbbenetesen nagy rajongó vagyok, de ezt a számot nagyon ritkán dúdolgatom magamban.”

Szalai Balázs: „Ez egy nagyon jó szám. Jó, amikor egy zenekar a saját világán belül építkezik (értik: építkezik!), és nagyjából szarik minden másra. Ez itt hangulatilag is nagyon egyben van”

Csapó Attila: „Jópofa, jópofa, de nagyon kevés, kicsit túl van nyálaskodva.”

4,41

The Biebers – Sorry

Jenei Miklós: „Ezt jól összepakolták a menő egynyári slágerek laboratóriumában, de ez így annyira 2013, hogy már szinte 2011.”

Libor Anita: „Olyan ritkán van ilyen buliban ordítható igazi magyar sláger.”

Sajó Dávid: „Magyarország nem is érdemel meg ennyire tökéletes popslágert.”

6,03

Vad Fruttik - Szemben a nappal

Jenei Miklós: „Én alapvetően inkább rokonszenveztem a Vad Fruttikkal, mint nem, de egy olyan szám, amiben szerepel az a szöveg, hogy "nyújtózkodik a zuzmara", nem kaphat többet négy pontnál. Ez nálam elvi kérdés.” 

Szalai Balázs: „Nem igazán követem a pályájukat, de az biztos, hogy most a "mi ám nem is zenészek vagyunk, hanem költők"-fázisban vannak, amin a legjobb gyorsan átsegíteni az érintetteket, ezt itt egy 1 pontos szavazattal tenném meg, ha nem lenne a Biebers, így 2.”

Sajó Dávid: „EZ.EGY.ÁKOS.DAL.PONT.

5,84

Watch My Dying – Harmatátkozó

Jenei Miklós: „Az ilyen keménykedős tűzvarázslós sámándiszkó zenét mindig érdeklődéssel vegyes gyanakvással figyeltem, de lenne olyan körülmény, amikor elbólogatnék rá.”

Szalai Balázs: „Szerintem indítok egy Facebook-csoportot Egymillióan, hogy Jenei Miki bólogasson a Watch My Dyingra névvel, ennyi haszna már volt ennek a számnak. Egyébként én alapvetően szeretném ezt a dark-indusztriál-metál vonalat, de pont ők valahogy nem. Nem is húz annyira, meg nagyon ki is van polírozva.”

Stubnya Bence: „Még mindig tök vállalhatatlan ez az egész, de iszonyatosan megnézném viszont, ahogy a Jenei Miki elbólogat rá.”

4,27

A zsűri pontszámai

A szám JM HR SB KA RA DuG DA PSz SzáB DJ LA DaG CsA SD SzaBá SzaBa   
Szabó Benedek 8 5 9 7 3 8 9 6 9 8 8 7 8 6 7 9 7 124
Zomblaze 9 8 8 9 7 4 7 5 4 4 6 8 5 9 8 8 9 118
Fran Palermo 7 9 6 8 8 7 6 8 5 2 5 9 9 7 4 7 8 115
Ivan & The Parazol 6 7 7 4 5 9 8 9 8 5 7 5 6 8 6 5 5 110
The Biebers 3 4 3 5 4 5 3 7 7 9 9 6 3 5 9 6 1 89
Képzelt Város 5 6 5 6 9 3 5 4 3 7 4 4 4 3 5 4 6 83
Halott Pénz ft. Diaz & Mentha 1 1 1 2 2 6 1 1 6 1 3 2 7 4 2 1 4 45
Vad Fruttik 4 3 4 3 6 1 2 2 2 3 2 1 1 2 1 2 2 41
Watch My Dying 2 2 2 1 1 2 4 3 1 6 1 3 2 1 3 3 3 40

A zsűri tagjai: Csapó Attila, Dankó Gábor, Dankó János, Dezső András, Dudás Gergely, Fekő Ádám, Hegyeshalmi Richard, Jenei Miklós, Kolbert András, Libor Anita, Panyi Szabolcs, Rácz Attila, Sajó Dávid, Stubnya Bence, Szalai Balázs, Szalai Bálint, Szász Barna