A Szám 2014: a második középdöntő

2014.02.16. 19:40

Az előző három hétvége alatt lezajlottak az Index első dalversenyének elődöntői. A Szám 2014-ben harminc olyan dalt indítottunk, amik valamiért tetszettek valamelyik a zsűritagnak 2013-ban. A harminc szám tízes körökben ment a versenybe. Körönként három dalt a soktagú zsűri, hármat pedig az olvasók juttattak tovább. Így lett 18 szám, amiket sorsolással két részre osztottunk, így pedig kialakult a középdöntő két csapata.

A szavazásnak vége

Ez történt az elődöntőkben

Az első elödöntő eredménye:

  • Blahalouisiana - Tonight I'll Dress In Blue
  • Ivan & The Parazol - Baby Blue
  • Mayberian Sanskülotts – Akarat
  • Kozmosz - Az Okosak földje
  • Halott Pénz feat. Diaz és Mentha - Helló lányok
  • Képzelt Város - Epszilon

A második elődöntő továbbjutói:

  • Szabó Benedek - Kapuzárási piknik
  • Iamyank feat. Dóri Hegyi – Aurora
  • Middlemist Red - Single Switcheroo
  • The Biebers – Sorry
  • Isten Háta Mögött – Kérész
  • Watch My Dying - Harmatátkozó

A harmadik elődöntő továbbjutói:

  • Fran Palermo - Natural Cash
  • Zomblaze feat. RK - Breathe Deep
  • Magashegyi Underground és Beck Zoli – Árnyékok
  • Freshfabrik - Higher & Higher
  • Vad Fruttik - Szemben a nappal
  • Mary Popkids - Nightdrive

A középdöntők során a kilenc-kilenc dalt ismét értékeli a zsűri. Ekkor eldől, hogy melyik két szám jut tovább egyenesen a döntőbe, és melyik hétre kell még szavazni, ami alapján még plusz két szám döntős lesz.

Az első középdöntő szombaton lezajlott. Az ottani kilenc dalra hétfő reggelig lehet szavazni. Alább a második középdöntő kilenc indulója szerepel, legfelül azzal a kettővel, akik a zsűri döntése alapján már bent vannak a döntőben. Az alattuk lévő hétre pedig kedd reggelig lehet szavazni.

A zsűri természetesen megint fűzött kommentárt a dalokhoz, sőt, az összes tag pontszámát és nevét meg lehet nézni legalul. De előtte (vagy utána) tessék értékelni a zenekarokat!

A KÉT BIZTOS DÖNTŐS

Middlemist Red - Single Switcheroo

 

Jenei Miklós: „Nem bont falakat az eredetiség, de jó minőségű honosítás, gyomrozós basszussal. Szeretem a gyomrozós basszust.”

Csapó Attila: „Az egészről az Eagles of Death Metal ugrott be, nagyon. Jó tempó, nyerő stílus, viszont nem árott volna alájuk egy erőteljesebb ének, akkor akár maxponttal is zárhattak volna nálam. Belekötni annyira nem tudtam semmibe, nem is igazán akartam.”

Szalai Bálint: „Kellemes, de valahogy nem lüktet igazán az energia. Tök jó lenne, ha inkább Karma To Burn irányba mennének, és nem Tame Impala vagy Black Angels felé, mert utóbbihoz nem árt egy ütő énekes.”

Iamyank - Aurora (feat. Dori Hegyi)

Sajó Dávid: „Jaj, hát én csak most veszem észre 1:40-től milyen finom, fülbizsergető basszussal lép be az ének. Viszont a végére elkezdtem már kicsit unni.”

Libor Anita: „Ez a legkétezertizennégyesebb szám az egész mezőnyből, és baromira tetszik is, örülnék, ha ez nyerne.”

Csapó Attila: „Ha nem lenne ilyen lassú a szentem, akkor sokkal, sokkal több pontot behúztam volna neki, mert a minősége, profizmusa a plafont csapkodja.”

a szam 640.png

ŐK AZOK, AKIKRE MÉG SZAVAZNI KELL

Blahalouisiana - Tonight I'll dress in Blue

Jenei Miklós: „Nem égett a fülembe, de azért kijár a popdícséret.”

Libor Anita: „A több meghallgatással egyre inkább érzem, hogy ebből a számból valami hiányzik.”

Sajó Dávid: „Anitával ellentétben én minél többször hallgatom meg, annál jobban tetszik.”

4,55

Freshfabrik - Higher & Higher

Csapó Attila: „Az erősített mezőnyben nálam duplán bukó ez az "elvicceljük saját magunkat" dolog, nagyon sajnálom. Ott van benne a lehetőség, és akkor elbarmolják az egészet. Nem tudom felfogni.”

Szalai Bálint: „Sok jó húzás van ebben a számban, de az összességében az egész, úgy ahogy van, állati ciki.”

Libor Anita: „Igyekszem a pozitívumokra koncentrálni: a kutya még mindig aranyos a klipben!”

5,54

Isten Háta Mögött – Kérész

Dankó Gábor: „Ha Rákay Tiszteletbeli Zsűrielnök Philip elmondhatja milliószor A Dalban, hogy elfogult, akkor én is kijelenthetem, hogy az Isten Háta Mögött a legnagyobb kedvencem az egész Szám 2014 versenyből. Kár, hogy a Mayberian Sanskülotts is indult azzal a klassz hipnotikus dalával.”

Csapó Attila: „Továbbra is imádom, és még az erősített mezőnyben is tartom, hogy az egyik legszínvonalasabb, legerősebb versenyző. Csak ne lenne öt perc.”

Sajó Dávid: „Iszonyatosan köcsög voltam az előző körben, amiért nem adtam elég időt ennek a számnak. Valamiért a McLusky/Future of the Left vonal jutott róluk eszembe, amivel engem kilóra meg lehet venni.”

3,09

Kozmosz - Az Okosak Földje

Jenei Miklós: „Elfogult vagyok, mert fiatalkoromban sokat szalonpunkoskodtunk együtt, míg egyszer csak ki nem derült, hogy én még szalonpunknak sem vagyok elég punk. Legutóbb becsülettel lepontoztam, most kerestem valami nem indokolatlanul magas pontszámot.”

Csapó Attila: „A magyar társadalomkritikával még magyar szintéren el lehet vergődni valahogy, de nemzetköziben nem a számban kiemelt dolgokat emelném ki, elég gáz így is a nemzetközi megítélésünk. Svájci frankkal nem lehet eladni egy számot ilyen helyre.”

Sajó Dávid: „Továbbra is fentartom azon véleményemet, hogy szép és szórakoztató dolog a társadalomkritika, de nem ártana hozzá jó zenét is csinálni. Ettől még a nyolcadikos sulibuliról is inkább hazamentem volna, pedig ott Nickelback és Sum 41 szólt.”

4,61

Magashegyi Underground – Árnyékok

Csapó Attila: „Magashegyi Underground neve hallatán még mindig idegrohamot kapok, de ez a szám továbbra is nagyon jó. Egyben van, dallamos, fekszik a vokál - és igazából csak azért meg nem fogom lehúzni, mert pont ez a zenekar játsza.

Libor Anita: „Minél többet hallgatom, annál jobban tetszik.”

Szalai Bálint: „Pont ugyanolyan feszengve éreztem magam a szám alatt, mint amikor pár éve megbeszéltem három csajszival, hogy nézzünk meg este valami jó filmet, és ők megvicceltek azzal, hogy szuper, akkor el is kezdik letölteni az Igazából szerelmet.”

3,77

Mary Popkids – Nightdrive

Libor Anita: „Egy évben csak egy Get Luckyt tudok igazán gyűlölni, úgyhogy erről a számról nem veszek tudomást. Nem lesz nehéz elfelejtenem.”

Csapó Attila: „Lehetne kevésbé Get Lucky. Mert a szódásított Get Lucky meleg limonádé, de legalább nem is eredeti, úgyhogy duplán is bukó nálam.”

Sajó Dávid: „Ez egy állati király popszám, hiába próbáltok belékötni”

3,11

Mayberian Sanskülotts – Akarat

Jenei Miklós: „Ritkán jönnek be azok a számok, amikhez akár elvi szinten is készülhet olyan klip, ahol hatalmas festőfóliákat fújnak ventillátorral. Ez most egy kivétel.”

Sajó Dávid: „Szép, szép, tényleg nagyon szép, legalábbis elsőre abszolút ezt éreztem. Így sokadjára viszont esküszöm kicsit creepy az egész.”

Libor Anita: „Ahogy az elődöntőben, úgy most is ez a mezőny legjobbja.”

3,69

A zsűri pontszámai

   JM HR SB KA RA DuG DA PSz SzáB DJ LA DaG CsA SD SzaBá SzaBa   
Middlemist Red 6 9 7 6 3 9 7 8 9 5 8 2 7 9 5 7 7 114
Iamyank 5 8 8 7 8 6 8 2 5 9 7 7 6 8 3 6 8 111
Mayberian Sanskülotts 8 6 9 5 4 4 5 5 7 2 9 9 2 4 9 9 6 103
Blahalouisiana 9 7 5 9 5 2 6 6 3 8 6 4 3 6 7 8 2 96
Isten Háta Mögött 4 3 6 8 9 3 3 4 2 7 4 8 9 5 4 5 9 93
Magashegyi Underground 3 2 3 4 7 5 4 7 4 6 5 6 8 3 8 2 3 80
Kozmosz 7 4 2 2 6 8 9 9 8 1 3 1 1 1 2 4 5 73
Mary Popkids 2 5 4 3 1 7 2 1 6 3 2 5 4 7 6 3 4 65
Freshfabrik 1 1 1 1 2 1 1 3 1 4 1 3 5 2 2 1 1 31

A zsűri tagjai: Csapó Attila, Dankó Gábor, Dankó János, Dezső András, Dudás Gergely, Fekő Ádám, Hegyeshalmi Richard, Jenei Miklós, Kolbert András, Libor Anita, Panyi Szabolcs, Rácz Attila, Sajó Dávid, Stubnya Bence, Szalai Balázs, Szalai Bálint, Szász Barna