Ezek idegesítik a vén diákot

2014.04.30. 19:34
Tele van a város virággal megpakolt szülőkkel, barátokkal, rokonokkal, diákokkal. A ballagás évtizedek óta együtt jár az énekléssel, sajnos azonban a ballagási playlistben szerepelő dalok nagy része is legalább olyan öreg, mint ez a régi hagyomány. Összeszedtük a legidegesítőbb ballagási és/vagy szerenád dalokat.

Az érettségi velejárója, hogy az embernek ballagás és a szerenád alatt énekelnie kell, általában olyan dalokat, amik már a szüleink idejében is ósdinak számítottak. Összeszedtük a legidegesítőbb ballagási dalokat, és hozzá egy-egy ballagási történetet a szerkesztőségből, vagy Youtube-kommentekből.

A börtön ablakában

A börtön ablakában az abszolút elsőszámú választás minden ballagáshoz, na meg szerenádhoz, hiszen utóbbinál az osztályfőnök az ablakból figyel az ordítozó diákokra, a dalban pedig szintén szerepel az ablakmotívum. A kontextus itt teljesen mellékes, pont ezért, és a pofátlanul sok feldolgozás miatt annyira idegesítő.

Miután teljesen kikészítettük az énektanárunkat és ideggyógyintézetbe került; megtiszteltük azzal, hogy oda is utána megyünk. A lemenő nap fényében énekeltük a János-hegy legtetején lévő épület előtt A börtön ablakábant. Nemcsak ő, de még sok más beteg is kihajolt az ablakon és együtt énekeltük. Sose felejtem el.  

Ákos - Ilyenek voltunk

Az igazi sírva összeölelkezős osztálydal, amire még a félhülye, kövér Lacika is elfelejti, hogy ezek az emberek körülötte négy éven keresztül rajta röhögtek zsámolyugrás közben. Hisz' ilyenek voltunk, vadak és jók, de leginkább rohadt szemetek egymással.

A ballagás mindig is nagy öröm minden embernek, habár néha a szomorúság, a búcsúzás is csal elő könnyeket. Ez a zene pedig szerintem nagyon illik minden osztályra, és szerintem, akinek van egy csöppnyi érzése is, elérzékenyül, hacsak visszagondol az elmúlt évek változatos eseményeire, s közben ez a zene megy alatta. Számomra tökéletes, hogy visszagondoljak.

Ballag már a vén diák és Gaudeamus Igitur

40 fokban, több kiló virág alatt roskadozva, talpig ingben-zakóban menetelni valami latin szektának az áldozati himnuszát kántálva legalább akkora kínzás, mint a Ballag már a vén diák egészen depresszív sorait ismételgetni. Ilyenkor mindig jól jön egy tökéletes időben elhelyezett dubstep remix.

Nagy kár, hogy sokan nem tudják honnan is ered ez a dal. Pedig igazán büszkék lehetünk ősi Selmecbányai Akadémiánkra, mely a világon az első Műszaki Felsőoktatási Intézmény volt és magyar volt. Maga a ballagási ceremónia is innen származik, nem is beszélve a mindenki által ismert Gaudeaumus Igitur-ról és sok egyéb nótáról. Remélem ez a kis plusz infó csak még szebbé teszi ezt a dalt mindenki számára. Vivat Academia!

Edda - Álmodtam egy világot

Létezhet ennél idegesítőbb ballagási dal? Már az eredeti is olyan, hogy az ember legszívesebben leugrana azokról a bizonyos magas falakról, amiről Pataki Attila énekel a dalban. Annál idegesítőbb pedig tényleg nincs, mint amikor a dal első soraival fogad az iskola bejárata, mondjuk a Motörhead Overkilljének a refrénje helyett.

10 évvel a ballagásom után milyen ijesző belegondolni, hogy a világ, amit álmodtam magamnak az iskolában mennyire más! És ezt az Edda már azelőtt megérezte, mielőtt leérettségiztem volna!

Indulj el egy úton

A ballagás egy másik kifejezetten irritáló velejárója, hogy zeneileg folyamatosan a nagy útválasztást és a felnőttéválást próbálják ráerőszakolni szegény gyerekre, aki semmi másra nem vágyik, mint egy kiadós döglésre a haverokkal, lehetőleg hetekig. Ágnes és Kowalsky duettjében előadva pedig még hátborzongatóbb az egész.

2002, ballagás, ott voltam, szörnyű volt. Gitározásra nem emlékszem, de mindenki ezt a népdalt énekelte nagyon hamisan.

Napoleon Boulevard - Legyetek jók, ha tudtok

Alapból nehéz kiénekelni bizonyos részeket, de azért tényleg nincs bocsánat, hogy olyan sorokat énekeltetnek az iskola béklyóitól megszabadított tanulókkal, hogy "Az az egy fontos: legyetek jók most, már nem kell túl sok a holnaphoz; legyetek jók, ha tudtok, a többi nem számít." Mi az, hogy nem számít?!

Én általánosban meglógtam a ballagásról. Menet közben beugrottam az udvaron a bokorba, és senkinek se tűnt fel, hogy két lány van a sor közepén egymás mellett. Maximum nekik, de ők meg leszarták. Még mindenki javában vonulgatott, amikor én már zenekarral próbáltam.

A Nap nyugodni tér

Senki ne próbálja bemagyarázni, hogy ennek a dalnak bármi köze lenne a felnőttéváláshoz, érettségihez vagy a ballagáshoz. Bárki is találta ki, hogy ezt kelljen énekelni ballagás közben vagy szerenád alatt, az megérdemelné, hogy egész életében száz madár zengjen az ablaka alatt.

Az osztályfőnökünk került ideggyógyintézetbe, de még a 10. osztálytalálkozóra sem jött el, helyette olyan depressziós levelet küldött arról, hogy majd rájövünk, hogy az élet szar, hogy felálltam a felénél, hogy ez minket nem érdekel, és inkabb igyunk az igazgatóra, mert ő volt helyette az igazi osztályfőnökünk. Tök zavarba jött, és azóta is ezt emlegeti, hogy mindenki megéljenezte, és ittunk rá. Akkor nem énekeltünk.

Máté Péter

Lehet anyáink és nagyanyáink térde megrogyott minden olyan húr pengetésénél, amit a Kárpátok Johnny Cash-se csinált, de a mai fiatalok maximum a rengeteg virágcsokor alatt rogynak meg, amik meg egyébként is elrohadva végzik otthon az ebédlőasztalon. Ettől függetlenül Máté Péter máig kötelező szereplője minden ballagásnak az Elmegyekkel vagy a szintén nagyon felemelő Egyszer véget érrel, amiben olyan életmotiváló témák vannak felemlítve egy fiatal fejlődő szervezet számára, mint az elmúló ifjúság, a véget érő nyár és a vonat lekésése. Kösz, de nem.

Én pl. 20 éves vagyok...és most értettem meg a szövegét...nem általános iskolában meg gimnáziumban kell ilyet hallgatni, hogy húú mekkora királyok vagyunk...hanem szalagavtó és/vagy főiskola, egyetem alatt... hogy emlékezzünk a régi szép gyerekkorra! Egyszer véget érnek múló napjaink.

Melyik a legidegesítőbb ballagási dal?

Ön ismer még ezeknél is irritálóbb ballagási dalt? Küldje el nekünk erre az emailcímre!