Akár holdfényben, akár napsütésben

2014.06.12. 10:23
Vagy lovardában vagy üres villában vagy üttőrőtáborban. A budapesti szabadtéri bulik története.

Budapesten problémás szabadtéren bulizni. Persze, ott vannak az udvarok a Kazinczy utcában és környékén, de azok vagy úgy néznek ki, mint egy betonkripta, vagy inkább balzsamecetes saláták elfogyasztására találták ki, mint az eszeveszett táncolásra. A legtöbb szórakozóhely nyáron teljesen alkalmatlan arra, hogy a kánikulában benn tébláboljanak a vendégek, kinn pedig ugyan minden hétvégén összejön a világ legjobb spontán utcafesztiválja és sörözése a cigizés és a légkondi hiánya miatt az aszfaltra száműzött emberekkel, zene legfeljebb egy arrajáró lakossági technoriksából vagy egy karaokemobilból szól.

A Margitszigetre problémás bejutni, a Hajógyári-sziget tisztességes ember már akkor sem tette be a lábát, amikor üzemelt a Vizoviczki-birodalom. Akkor mi marad? Egy csapat lelkes szervező, akik úgy gondolták, hogy ha már egyszer kiviszik a városból a bulit, akkor vigyék olyan helyre, amit a látogatók egy életre megjegyeznek.

Strandok, hajók, elhagyott ipari területek, üresen álló budai villák, gyerektáborok, egy elhagyatott pont az erdő közepén. A következő három brigád évek óta ilyen bulikat szervez, és pont ezen a hétvégén mindhárman megmutatják magukat.

Mozgó hajóról nincsen kiszállás

A Kolor az első kül'kolornak nevezett buliját még egy loftban tartotta a Lehel úton, raktárak és irodák udvarában 2012 májusában. Az a parti zártkörű volt, belépni csak jelszóval lehetett belépni, pénztár nem volt, csak becsületkassza. Vida Vera, a Kolor munkatársa azt mondta az Indexnek, hogy a loftos buli csak tanulópálya volt a sokkal izgalmasabb komphoz, ami egy hónappal később hajózott ki a Parlament elől koraeste, hogy aztán csak hajnali háromkor kössön ki. Ez a buli később arról lett híres, hogy valaki ecetet öntött az Árpád hídról a bulizókra. 

Nem csak egy romos épület

A Hídépítő utcai és Helyi kikötő út között található, 1930-32 között épült Nagyvásártelepet 2004-ben nyilvánította műemlékké a IX. kerület. Egy évvel ezelőtt vásárolta meg a Gropious Zrt., hogy felépítse a Duna City-t, hatalmas léptékű ingatlanberuházást terveztek, amiből aztán nem lett semmi, a telep azóta kihasználatlanul áll. Az Index 2009-es cikke az épületekről itt található. Nem ez az első alkalom, hogy bulit szerveznek ide, tavaly az egyik energiaital ideszervezett egy kihelyezett céges bulit Avicii-vel és Kimi Räikkönennel, állítólag magyar vendégek nélkül.

A kül'kolort Vida bevallása szerint azért kezdték el, hogy még a nyitás előtt legyen közönsége a szórakozóhelynek. Promónak indult, de most már elvárja a közönség, hogy mindig legyenek újak. Az is fontos ezekben a bulikban, hogy helyrebillenti a Kolorról alkotott képet, ami péntek esténként azért még mindig a felpattintott gallérok és a túl magassarkú cipők porondja, és lehet, hogy a látogatottságának jót tesz, hogy Jude Law ott próbált meg makonyarészegen csőrőzni Zimány Lindával, de a hírnevének biztos nem. Pedig a Kolornak stabilan emelkedett a hírneve a kültéri bulikban, a komp utáni következő helyszín a pasaréti Honvéd-lovarda lett, majd tavaly áprilisban megszervezték a szerintük eddigi legmonumentálisabb bulit a tárnoki kőfejtőben, ahova a korai elektro/hiphop egyik nagymesterét, Egyptian Lovert sikerült megnyerni.

Vida szerint a legfontosabb a helyszínekben az, hogy ne legyen semmilyen hangkorlát és legyen markáns hangulata. Az is előny, ha buliszűz, és persze ha engedélyezik a hatóságok, mert nem életveszélyes. Az is jó, ha nem irreálisan drága, mert nagyon könnyű velük bukni. Egy Kül'kolor-buli átlagosan kétezer embert vonz, de ettől még pénzt nem termel, ehhez legalább ötezer vendég kellene. Az ötezer vendéghez pedig tudatos közönségépítkezés, ezért tartja a Kolor annyira alacsonyan a jegyárakat.

Ki a túró az a Dâm-Funk?

Dâm-Funk, azaz polgári nevén Damon G. Riddick a legendás Stones Throw-lemezkiadó egyik legviccesebb arca. Úgy néz ki, mintha örökre a nyolcvanas években ragadt volna, a zenéje pedig első blikkre azt a röhejes korszakot eleveníti fel, amihez kötelező kiegészítő volt a nyakbalógatós gitárszinti. Dâm-Funk tényleg az évtizedekkel ezelőtti funkot játssza, viszont egyáltalán nem paródiaként, hanem őszintén, érzelmesen és komolyan. Ezért tökéletes a koncertje. Írt már dalokat a csaja hatalmas hátsójáról, meg arról is, hogy hívjuk fel gyakran a szüleinket és mondjuk el nekik, hogy szeretjük őket, mindezt pedig vonzó, sikamlós és nagyon táncolható funkalapokon.

Snoop Dogg tőle lopta a Sexual Seduction-körüli stricistílusát, azóta közös albumot is kiadtak 7 Days Of Funk címmel. A Kolor egy egész vurslit kerített a buli köré, lesz Hummer-szimulátor, rodeó,  és körhinta is. A belépő elővételben 1500 forint, pénteken a helyszínen 2500. A Deák térről, a 9-es megállójából 22:30-tól indulnak buszok egyenesen a Nagyvásártelephez, 500 forintért. 

Dâm-Funk előtt/után lesz még Route 8, We Plants Are Happy Plants, Cadik, nakedkool, Eirik, Pure Lust és Headshotboyz is.

Így tud érvényesülni a nap ereje

A Kolor ezer embereket mozgató bulijaihoz képest kisebb, és teljesen más hangulatú partikat szervez a CityMatiné. Elég csak végigböngészni a Facebookon a régebbi eseményeik címét, a Palatinus-, és a Csillaghegyi-strandok mellett találni olyan obsukurus helyszíneket, mint az Óbudai-sziget északi spicce, a Pálvölgyi út 31. alatt található üresen álló rózsadombi villa, vagy a személyes kedvencem, a 47.544643,18.990884 koordináták, amik egyébként egy földútra mutatnak a Hármashatár-hegyen. 

A CityMatiné első buliját a Martinovics-hegyen tartotta még 2012 áprilisában, mesélte az Indexnek a brigád egyik szervezője. Tóth Gergely elmondta, hogy folyamatosan nyitott szemmel járnak, keresik a lehetőségeket a városban, de szerencsére Budapest annyira színes, hogy ha egy ötlet nem jön össze, még mindig lehet alternatívát találni rá. Szerinte a kültéri bulik egyik legnagyobb hátránya, hogy ki vannak szolgáltatva az időjárásnak, ezért néha csak a bulik előtti napon lehet csak biztosat mondani arról, hogy az eső elmossa az egészet, vagy sem. A másik nagy hátrány pedig az, hogy a köztereken és a parkokban hangos és legálisan szóló zenét csak nagyon hosszú, bürokratikus procedúrák árán lehet szervezni.

1267310 661330380558182 485492541 o
Fotó: Horváth Ádám

Tóth azt is hozzátette, hogy van egy furcsa patthelyzet is a magyar társadalomban, ahhoz, hogy a város helyszíneit jobban ki lehessen használni, fontos lenne, hogy a lakosság toleránsabb legyen és ne csak az ellenséget lássa a szórakozó fiatalokban. Cserébe pedig a szervezőktől kell elvárni, hogy tisztelettel legyenek a lakókra, mert ha nem azok, azzal nemcsak saját maguknak ártanak, hanem azoknak is, akikért az egészet teszik.

Hippiknik

A CityMatiné a következő buliját szombaton tartja a Palatinus strandon. A belépő reggel 8-tól 500 forint, déltől 1000, kettőtől pedig 2000. Lesz egy rakat magyar DJ és grillezés is, lehet majd tengózni, pingpongozni és tollasozni.

1267790 661332237224663 1162711912 o
Fotó: Horváth Ádám

Mindenki boldogan rohan a szabadba

A Girls and Mathematics az első szabadtéri buliját még a városligeti Pántlika Bisztróban tartotta 2007-ben, miután az arra bicikliző szervezők a fák között észrevették a saját bevallásuk szerint csehszlovák UFO-film hangulatú épületet. A Wunder Bar-partisorozatot azóta is ott rendezik, de annál sokkal izgalmasabbnak hangzik az évente megrendezett Cinema Bizarre a csillebérci úttörőtábor szabadtéri mozijában, egy 10x15 méter méretű betonvászon alatt, amin mindenféle modern VJ-trükk és villogás helyett filmekből vetítenek jeleneteket. 2010-ben például Pater Sparrow, az 1 rendezője szállította a tekercseket.

A G&M-nek egy bulija van, amit Budapesten kívül, de nagyon izgalmas helyszínen rendez, ez pedig a Beach Club Beach-sorozat Balatonaligán, amit a ma Castro-villának keresztelt, volt kormányüdülők 1-es számú villájában tartanak meg. A hatalmas, Balatonra néző terasza is egy jó ok volt, hogy a fővároson kívül is legyen egy parti.

Az egyébként évekig helyszínkeresőként dolgozó Tom Select szerint is egyértelműen az időjárás a legnagyobb hátrány, már több bulit is megtorpedózott nekik idén az eső. Aztán logisztikai nehézségek is akadnak, mert egy egyszeri helyszín felépítése sokkal nagyobb macera, mint egy hagyományos beltéri klub felszereléseit használni. Egyelőre a G&M nem tervez új helyszínekkel, Tom Select szerint úgyis azok adják magukat, de megfordult a fejében, hogy elvigye a Cinema Bizarre-t Berlinbe.

C I N E M A B I Z A R R E

Szombat este jön a Girls and Mathematics éves, mozizós estje Csillebércen, zenélni a brigád tagjai fognak, este tíztől félóránként buszokkal lehet menni az úttörőtáborba.

És ön, kedves olvasó, hol szeretne Budapesten szabadtéren bulizni?