Észtország nem kér Steven Seagalből

2014.07.22. 14:04

A nemrég Budapesten nagyot haknizó egykori (?) akciósztárból lett botcsinálta bluesgitáros-énekes Észtországban is fellépett volna augusztus elején, de a helyi szervezők inkább lemondták a bulit. Raul Ukareda, a fesztivál igazgatója azt nyilatkozta a DELFI nevű helyi portálnak, hogy a Steven Seagal Blues Band koncertje a nagyközönség akaratának megfelelően azért marad el, mert Seagal többször is azt nyilatkozta, hogy Putyint támogatja az ukrán invázióval kapcsolatban.

Szerettük volna azt hinni, hogy az észtek Seagalt leginkább színésznek vagy zenésznek tekintik, de ezek szerint politikust látnak benne, olyat, aki Vlagyimir Putyint támogatja.

Ukareda azt szerette volna, ha a fesztivál teljesen politikamentes legyen, így a kisebbik rosszt választották, és lemondták a bulit. A fellépés ellen egyébként a helyi Bródy János, egy bizonyos Tõnis Mägi nevű énekes tiltakozott először, aki provokációnak nevezte a Putyint nyíltan támogató Seagal meghívását. Mägit leginkább az bőszítette fel, hogy az aikidót a magyar játszóterekre is becsempésző, meglehetősen konzervatív elveiről is ismert önkéntes rendőr (Seagal az USA legradikálisabb seriffje mellett helyetteskedik) egy szevasztopoli motorosfesztiválon, tehát a Krím-félszigeten éltette a régió bekebelezését, és még a szeparatista donyecki népköztársaság himnuszát is eljátszotta.

Az észt külügyminiszter, Urmas Paet is felszólalt Seagal meghívása ellen, és felszólította a szervezőket, hogy vegyék figyelembe a népakaratot, amikor a fellépőket válogatják. Megtörtént.