Minipetárdával a gyönyörű lányok ellen

A videoklipgyártás egyáltalán nem hálás feladat Magyarországon: a legtöbb zenekar általában még mindig úgy áll hozzá, hogy majd ők zúznak keményen a kamera előtt, aztán valaki jó látványosra összevágja, és kész. Pedig amióta a Youtube az első számú zenehallgatási felületté lépett elő, egy jól kivitelezett vizuális ötlet életbevágóan fontos lett a fiatal feltörekvő zenekaroknak és a befutottaknak is. Végigrágtuk magunkat az összes idén készült klipen, de tényleg megnéztük az összeset, ki is folyt a végére a szemünk. Ezek után bátran állítjuk, hogy ezek voltak a legjobb zenei videók 2014-ben. 

A hatalmas merítés azonban különdíjakra is lehetőset adott, kezdjük ezeknek a kihirdetésével: 

10. Solidmen: Remélem nincs harag (r: Merényi Dávid)

solidmen

A zenészek lelkének kiárusítása évtizedek óta kedvenc téma a könnyűzenében, ráadásul videós szempontból is hálás téma. Erről szól a Solidmen klipje is, amiben a szakadt tagok egy szerződés aláírása után felcserélik eddigi életüket csöcsökre, kokóra és kiscicákra, hogy aztán konkrétan egymásra pakolják az előző énjük élettelen testeit. A néhol a Die Antwood-klipek fényes giccseire és mémképes látványára hajazó videó csúcspontja a cicák megjelenése, hiszen cicákból sosem elég. (SD)

9. Escobar: Az érem egyik oldala (r: Az élet. )

escobar

„Mondhatják rám, hogy strici vagy bűnöző vagyok, de ameddig ezt nem tudják bizonyítani, addig ezek csak üres szavak” – mondta nekünk Ö. Károly, azaz Carlo Escobar októberi interjújában, aztán nem egész két hónappal később előzetesbe is került egy ausztriai bordélyház üzemeltetésének gyanújával. Az érem egyik oldala klipjével már eljárást lehetett volna indítani ellene, már csak úgy pofára is: szórja a limóban az ötszázasokat (eurókat, nem forintokat), limóval furikázik a magyar vidéken, súlyos arcokkal és bikinis lányokkal veszi körbe magát, és olyan vastag fuksz van a nyakában, mint egy fonott kalács, közben meg a HD Pictures Studio névtelen művészei képesek voltak arra, hogy ezt a kicsit félelmetes, kicsit nevetséges figurát hitelesen megmutassák. Itt már nem a horvát tengerparton majomkodtak, hanem irodákban, főnöki székekből mentek a szúrós tekintetek, és hirtelen megérthette mindenki, hogy a gengszterrap jöhet egy vállalkozótól is, nem csak egy suttyótól. (Sajnos a klipet privátra állították az előzetes letartóztatás után nem sokkal, de azóta mások is feltöltötték, sajnos gyatra minőségben. Jobb híján egy ilyet kellett beraknunk.) (KD)

8. The Moog: Unbound (r: Gyarmati Dezső)

08themoog unbound

A The Moog az elvárhatónál mindig két fokkal vette komolyabban magát, így a videoklipjeik is arról szóltak általában, hogy valami rajongólány vudubabákat csinál belőlük. De azt is faarccal csinálták végig, aztán idén jött az Unbound, és mintha mindegyikőjükből, főleg az énekes Tonyóból kijött volna a pojáca, és hirtelen az egész együttes sokkal, de sokkal érdekesebb lett. Mintha a bőrdzsekit ledobva végre önmaguk lehetnének, márpedig önmaguk kifejezésére a legjobban úgy lehet pózolni, mint az Army Of Lovers. (KD)

7. Ricsárdgír: Éndalom (r: Márton Dániel)

rcsardgir

Van koncepció, ív, ritmus, minden, ami egy kliphez kell, erős nyitás és zárás, a köztes időben meg ugyanaz a zaklatott, akaratos téboly, ami a dalban is végigvonul. A Ricsárdgír Éndalom klipje időnként talán kicsit esetlen, de a főhős elég expresszív, és sodor a sztori, ami vagy magáról az életről szól, vagy valami még megfejthetetlenebb dologról. Szóval ez nem az a csinálom a pénzt típusú limuzinozás, de van azért benne paintballpálya, meztelenség, tehén meg lövöldözés, és a legfontosabb, hogy hamarabb lesz vége, mint hogy elunnám. Márpedig ez 2014-ben már bőven top10-et ér. (JM)

6. Terrible Ted: Milk Bunny (r: Horváth Viktor)

terrible

Remek példa arra, hogy egy viszonylag egyszerű ötlet a megfelelő kivitelezéssel mennyire jól működhet. Az alig két és fél perces videóban semmi más nem történik, mint szakadt, feltehetően halál kész és/vagy másnapos férfiak az utcán maszturbálnak, hogy az elsülés pillanatában a 18-as karika helyett csak egy minipetárda kerüljön elő. A videó talán nem lenne annyira nagy szám a dal nélkül, de ez a csordaüvöltéses garázsrock tökéletesen illeszkedik klipben látható figurákhoz. (SD)

5. Mary PopKids: Runaway (r: Menzkie)

Mary PopKids - Runaway (Official Music Video)-1

A zenekar és barátai lassítva számháborúznak az erdőben, ennyiből és nem többől áll a klip, de elég jól eltalálták a hangulatot, így kifejezetten szerethető lett az egész. Pluszban egy apró történeti szál is bekerült, főszerepben egy Gyönyörű Lánnyal (Pintér Vivienn), aki a játék végén, mikor már a nap is lemenőben van, szembetalálkozik az Átlagos Fiúval, és mi fog történni? Na mi?Az egészet akár úgy is felfoghatjuk, hogy a 3. helyezést érő Žagar-klip gyerekei mentek vissza évekkel később még egyet játszani az erdőbe, de ne szaladjunk ennyire előre! Azt viszont fontos kiemelni, hogy a Mary Popkids már évek óta az egyik legjobb hazai popcsapat, és ezt a számukat is szerettük. (SzB)

4. Petruska András: Szent Gellért tér (r: Nagy Bálint és Lőrincz Nándor)

04petruska szentgellertter

Alsógatyában alva jár valaki Budapesten. Ennyi a Szent Gellér tér klipjének sztorija nagyon nagy vonalakban. Aztán a koncepció szépen változik, ahogy a főszereplő (Petruska András maga) ellop egy gitárt, aztán elkezdi magának motyogni a dalt, miközben szelfiznek, ordibálnak vele, meg úgy általában megbámulják az utcán. Hatásos és egyszerű klip, ami egyszerre amatőr (többször is látszódnak az operatőrök a tükröződő üvegeken) és nagyon profi (a hajnali Budapest gyönyörű). Ha a számot nem is jegyezzük meg elsőre, a klip nagyon sok képére és általában a hangulatára még sokáig emlékezni fogunk. (KD)

3. Žagar: Dream of A Machine (r: Szabó Áron)

zagar

Ez a klip egyszerre adja vissza a legjobb gyerekkori bandázások végtelennek tűnő szabadságát, de közben azt a párhuzamos érzést is, hogy basszus, majd innen is vissza kell térni egyszer, úgyis jön értünk anyu, vagy életünk legjobb nyári táborának is – káció, áció – vége lesz mindjárt. Viszont addig is ott az erdő, van kunyhónk a fán, rakunk tüzet, szaladunk a patakban, mert bírja a csizmánk, biciklizünk, lándzsával halászunk, este pedig őrködünk, mint a Legyek urában. Zságer Balázs is a Legyek urát emlegeti, meg indigó gyerekeket, és mivel konkrét sztori helyett hangulatokat, emlékképszerű jeleneteket látunk, mindenki úgy értelmezheti a klipet, ahogy akarja. Ez könnyen lehetne akár unalmas is, de szerintünk itt most kifejezetten erős hangulatúra sikerült az egész. (SzB)

2. Subscribe: Every Skin (r: Horváth Viktor)

02subscribe everyskin

Aki valaha járt koncerten, biztos filózott azon, hogy mi járhat az elöl álló, minden offenzívát hárító szekus fejében, aki állja egész este a bugyikat, söröskorsókat és az első sorban torz fejjel ordítozó rajongókat, fogja az énekes övét, amikor úgy szottyan kedve, hogy kiáll a közönségbe énekelni, és általában úgy tesz, mintha nagyon nem szeretne ott lenni, ahol. A Subscribe klipjéből kiderül, hogy igazából sehol sem szeretne igazából, a magánélete borzasztó, de folyamatosan betüremkedik a Subscribe és a közönség, a munkájában meg folyamatosan feltűnik az exbarátnője, aki kihajította otthonról. Aztán az egész összefolyik. A főszerepben Komár Tamás Lavór, az RNR666 szervezőbrigád egyik tagja meg tökéletes az összes szép beállítás középpontjában. (KD)

1. Wellhello: Apuveddmeg (r: Bogdán Balázs)

wellhello

Az a furcsa helyzet állt elő, hogy az év legjobb klipje egy szöveges videó. Azonban Fluor és Diaz közös alakítása annyira nyerő, hogy még mezei lyric videóként is abszolút győztesként jött ki a lista összeállításánál. Fluor az egyetlen itthon, akinek még jól is áll, ha swagről, yolóról meg hashtagekről szövegel, az egész újgazdag témát pedig csak még ironikusabbá teszi a retro 8bites grafika. Óriási kár, hogy ez „csak” egy szöveg videó, mert felmerül az emberben, hogy milyen lett volna a végeredmény, ha Fluorék teljes értékű videoklipnek tervezik. (SD)