Miért lesz drágább idén a Sziget?

2015.01.12. 12:22

Megemelték a napijegyek és bérletek árát az idei Szigetre: a helyszíni napijegy 18 ezer forint lesz, és 80 ezer forintba is kerülhet egy hetijegy a legnagyobb magyar fesztiválra. A Dal+Szerző blog Gerendai Károly főszervezővel beszélt az áremelkedés okairól, és kiderült, hogy a drágulást alapvetően a fellépők folyamatosan emelkedő gázsija okozza.

Rónai András cikkében Gerendai Károly részletesen áttekinti, hogyan áll össze a Sziget költségvetése, és mi okozza az idén bejelentett drágulást. Mielőtt vad nyerészkedést, állami beavatkozást vagy újonnan alkotmányba foglalt sarcokat vizionálnánk, Gerendai elmondja a lényeget.

A fellépők gázsijának folyamatos, sokszor drasztikus emelkedése okozza a jegyek drágulását.

Ráadásul ez nem egy-két, hanem tízéves tendencia, nagyjából onnantól számítható, hogy lemezeladások voltaképp megszűntek számottevő bevételi forrást generálni az előadóknak.

Tény, hogy hiába lett óriási biznisz a fesztiválszervezés, a megnövekedett érdeklődéssel párhuzamosan nem lett több olyan produkció, amit fel lehetne írni a reklámplakátok tetejére. Márpedig a headlinerek adják el a fesztiválokat, nemcsak a napijegyek, hanem a bérletek szintjén is. Az összes fesztivál ugyanazokból a nevekből válogat, így nem csoda, hogy ezek a zenekarok (vagy inkább a menedzsmentjük) versenyeztetik a fesztiválokat, aminek gyakran egymásra licitálás, ezzel pedig a gázsi megemelkedése az eredménye. Gerendai azt is hozzáteszi, hogy így fordulhat elő, hogy 

még egy olyan zenekar is, amellyel nem történt semmi különleges (nincs új lemeze, nagy slágere, vagyis nem növekedett jelentősen a népszerűsége), megengedheti magának, hogy egyik évről a másikra akár 30­-40, sőt, 50 százalékkal emelje az árát.

A Szigettel egy időben 15 másik fesztivál próbál lekötni olyan produkciókat, amik a magyar rendezvény szervezőit is érdekelhetik. Próbálkoznak összefogni a többi fesztivállal, de az újonnan jövőkkel vagy a külön piacot képviselő britekkel egy ilyen együttműködés szinte elképzelhetetlen.

Előbb­-utóbb ki fog pukkadni ez a lufi: vagy a zenekarok nem fogják tudni aránytalanul tovább emelni az árakat, vagy a fesztiválok fognak ebbe belerokkanni. Nem tudod olyan arányban emelni a jegyárakat, amilyen arányban a gázsik nőnek.

– mondja Gerendai, hozzáfűzve: az idei 10 százalékos emelés túlnyomó részét a fellépők gázsijára költik. Tavaly a nagy sztárok költsége meghaladta a 4 millió eurót. Ha a Sziget továbbra is szeretne az európai fesztiválok élmezőnyében maradni, akkor nem engedheti meg magának, hogy ne hozza el a nagyobb neveket.

Ennek a költségnek a tartásához viszont egyedül a jegyárak emelésével és a közönség számának növelésével lehet igazodni. Viszont csak akkor lehet árat emelni, ha van kereslet, a Sziget iránti érdeklődés pedig az utóbbi években egyre nagyobb. 2014-ben rekordot döntött a fesztivál összesen 415 ezer látogatóval.

A környéken se sokkal olcsóbb

A Hvg.hu megnézte a környező országok fesztiváljait, és ránézésre ugyan sokkal olcsóbb a szlovákiai Pohoda (bérlet: 28 500 Ft), az osztrák Frequency (bérlet: 45 800 Ft), a lengyel Open'er (elővételes bérlet: 48 000 Ft) vagy a szerb Exit (bérlet: 52 000 Ft), ám ezek mind 3-4 napos rendezvények, míg a Sziget hivatalosan 9 napig tart, és majdnem háromszor annyi színpaddal rendelkezik, mint a szomszédos társai. Az egyhetes rendszer egyáltalán nem jellemző sem a nyugati, sem a keleti fesztiválokra, a külföldi bulizók többek között pont ezért is választják a fellépők aktualitásában még mindig a Nyugat után kullogó Szigetet, mint a sokkal menőbb, de csak 2-3 napos rendezvényeket.

Gerendai azt is fontosnak tartja kiemelni, hogy a szponzori pénzek majd egy évtizede stagnálnak, a Sziget elérte azt a szintet, hogy érdemben nem tudnak nőni. Ráadásul hiába van tele külföldiekkel a fesztivál, nekik magyar hirdetőkkel és cégekkel kell tárgyalniuk, akik a magyar piacra reklámoznak, nem az olasz, holland vagy brit bulizóknak.

Azt is hozzáteszi, hogy egy sztárzenekar Budapest Aréna-beli koncertje is 15-20 ezer forint körül mozog, ugyanezért a pénzért itt a Szigeten komplett csomagot kaphatnak a magyarok, de ez az összeg még így is sok  a magyar pénztárcáknak. A magyarok egyébként is inkább napijegyet vásárolnak, de régóta működik a féláras bérlet rendszere is, aminek köszönhetően a diákok 50 százalékkal olcsóbban vehetik meg a hetijegyet a Szigetre.