Rekordbüdzséből rendezik az idei Szigetet

2015.02.12. 08:37

Európa egyik legnagyobb kulturális-zenei fesztiválja tavaly még kijött 3,6 milliárd forintból, amiből sikerült rekordszámú, 415 ezer látogatót szórakoztatni, de idén emelni kellett a költségvetésen. A 2015-ös bulit 4,4 milliárd forintból rendezik, a különbözet java részét a mínusz egyedik napon önálló konceret adó Robbie Williams viszi el. Az első fesztivál még az ősidőkben 26 millió forintba került.

Jól állnak a szervezők a jegyeladással, írja a Világgazdaság, hiszen már most ötven százalékkal több jegyet adtak el, mint tavaly ilyenkor. A fesztivál infrastruktúráját is bővítik, a cél az eddigi napi 85 ezer vendég helyett 90 ezer kiszolgálása. A Sziget Kft. egyébként a Balaton Soundra  is többet köt majd, mint tavaly (akkor 1 milliárd forintba került), a Volt büdzséje 700-800 millió forint körül marad.

Ami a bevételeket illeti, az idei évre átlagosan 10 százalékos jegyáremelést jelentettek be, így a fesztiválra egy hetibérlet teljes áron 80 ezer forintba kerül (elővételben 72 ezer forintba), a helyszíni napijegyek pedig 16 ezerről 18 ezer forintra drágulnak. A hetijegyek több mint 80 százalékát tavaly Nyugat-Európában értékesítették.

2014-ben  az állam is besegített néhány fesztiválnak. A Nagyon Balaton 265 millió forintot kapott, a  Sziget Kft. pedig 150 milliót, a Sziget, a Volt és a Balaton Sound fesztiválok megrendezésére. Az állami költést azzal indokolták, hogy a turizmus 10-12 százalékát a fesztiválok generálják évente, ezzel 100 milliárdos bevételhez juttatva a gazdaságot. Arról egyelőre nem tudni, hogy idén melyik fesztivál kap támogatást (már ha egyáltalán), és mennyit. A Világgazdaság azt  is megjegyzi, hogy a reklámadó miatt a Sziget kapásból 50 millió forintot fizet majd be az államkasszába - már ha annak mértéke nem haladja meg a tervezett 5 százalékos kulcsot.