Halhatatlanná tették Paksi Endre legendásan részeges debreceni koncertjét

2015.02.13. 11:19

Egy dal általában akkor válik halhatatlanná, ha elkezdik más előadók feldolgozni. Ez történt a Márhívó c. Ossian-dallal is, amit az Óriás dolgozott fel akusztikusan a Petőfi rádióban, és a Cink volt annyira éles szemű, hogy ezt időben kiszúrta. Hogy nem ismerős ez a dal? Nem véletlenül, hiszen eredetileg a szám címe Pokolnál is hangosabb, de egy 15 évvel ezelőtti, legendás debreceni koncert óta ez a szám sokak fejében örökké Márhívó marad.

A legenda szerint Paksi Endre Ossian-frontember annyira részeg volt a debreceni koncerten, hogy több alkalommal is szimplán elfelejtette a szöveget, hogy aztán halandzsával és értelmetlen mondatokkal próbálja átvészelni a saját fellépését. A gond csak annyi volt, hogy valaki felvette az egész koncertet, így olyan fiktív, Paksi részegsége miatt újraértelmezett dalok születtek, mint az előbb említett Márhívó, a Repatarurgyán (eredetileg Másnapos dal) vagy az Amikor rock (eredetileg Amikor rég).

Hiába tartotta fent az internet a legendát örökre, igazán halhatatlannak csak mostantól számít a produkció, hogy az Óriás zenekar feldolgozta a Petőfi rádiónak. Mondjuk Egyedi Peti láthatóan keményen megküzdött azzal, hogy visszatartsa a röhögését, de tisztességesen lenyomta a magyar metáltörténelem legmetálabb alkotását.

A legenda szerint a bulin a zenekar a gázsi mellett piát is kapott, amit bónok formájában lehetett elérni a büfében. Az egyik szervező Paksi Endre kezébe nyomta az Ossiannak járó piajegyeket, amikkel ő aztán eltűnt, és amikor később a zenekar a fogyasztás miatt érdeklődött, kiderült, hogy Endre olyan szorgosan váltogatta be a bónokat, hogy mire észrevették, úgy 3 és fél liternek megfelelő bormennyiséget töltött magába. A koncert viszont csak ezek után kezdődött –  többi pedig már történelem.