Pokolnál hangosabb az Ossian körüli hiszti

2015.02.15. 13:23 Módosítva: 2015.02.15. 13:40

Pénteken  a fél magyar internet az Óriás zenekar Márhívóját hallgatta, ami az Ossian egyik legendás, félreénekelt dalának, a Pokolnál hangosabbnak az áthangszerelt változataként hangzott volna el az MR2 Petőfi Rádió Akusztik című műsorában. Az Ossian-lemezek kiadója, a Hammer Records azonban szombaton váratlanul töröltette az MR2 Youtube-csatornájáról a félresikerült debreceni koncertre emlékező Óriás-nótát, sőt, elérték, hogy a dal a vasárnap adásba kerülő Akusztikból is kimaradjon.

Az MR2 Petőfi Rádiót üzemeltető MTVA kérésünkre elküldte a Hammer Records vezetőjével, Hartmann Kristóffal lefolytatott levélváltásukat, melyből kiderült:

Az Ossian / Pokolnál hangosabb dal átdolgozásra és annak alapján hangfelvétel készítésére az Óriás zenekar valamint a Magyar Rádió Nonprofit Zrt / MR2 - Petőfi Rádió nem kérte meg a szükséges engedélyeket a szerzőktől és jogtulajdonosoktól. 

Ez a kérés talán még érthető is lenne. A Nyitmákhívóként is ismert Márhívó című dalnál azonban szerzői jogi szakértő legyen a talpán, aki elmagyarázza, milyen jogértelmezés az irányadó. Itt ugyanis nem az Ossian Pokolnál hangosabb című, eredeti nótájáról van szó, hanem arról a legendás, 2000-es debreceni koncerten előadott furcsaságról, amit a saturészeg Paksi Endre produkált koncert címén. És amit azóta a legacélosabb szívű rockkatonák is vigyorogva énekelnek, hiszen a legkeményebb metálharcosokkal is előfordult már, hogy nem teljesen józanul álltak színpadra:

Az MTVA Sajtóosztálya így reagált a Hammer Records levelére:

A szerkesztőség nem kíván reagálni a levélben megfogalmazott fenyegetésre: aligha vitatható ugyanis szerintük, hogy az Óriás zenekar az Ossian „valódi munkásságából” merített, arra reagált. Mindazonáltal meglátásuk szerint a „kérés” mögött meghúzódik egy másik szempont, amelyet viszont elfogadnak: nevezetesen az a szerzői igény, hogy a feldolgozás az Ossian dalának művészi szempontból legteljesebbnek tartott változatára reflektáljon, ami a művész által kiadott eredeti stúdiófelvétel.

A Petőfi rádió – e szempont alapján – a fenti kérésnek eleget tett: online felületeiről a feldolgozás-videót levette, és február 15-én este sem adják Akusztik című rádióműsorban.

Akusztik című műsorban továbbra is arra törekszenek, hogy a minden koncerten hallható, más előadótól való feldolgozásdallal minél teljesebbé tegyék a magyar könnyűzenei zenei párbeszédet és sokszínűséget.

A Hammer Records vezetője, Hartmann Kristóf közben az Indexet is megkereste, hogy jelezze: nem a feldolgozással volt a gond, hiszen a rockerek nagyon is értik a viccet (legfeljebb nem szeretik), hanem azzal, hogy 

ha a gaz Petőfi Rádió amúgy sosem játszik Ossiant, akkor Ossian-paródiát se engedjen adásba!

Íme a levél:

Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy a video 1 perc múlva 50 másik helyen bukkan fel és hogy a törlés kapcsán újra beszélni fog róla aránylag sok ember. Pont ezért is "tiltattuk" le. Nem vagyunk sem megsértődve és nem pattintunk kővel a 21. században vagy vívunk szélmalomharcot az interneten.

Ossian / Pokolnál hangosabb dal átdolgozásra és annak alapján hangfelvétel készítésére az Óriás zenekar valamint a Magyar Rádió Nonprofit Zrt / MR2 - Petőfi Rádió nem kérte meg a szükséges engedélyeket a szerzőktől és jogtulajdonosoktól. 

Természetesen ez egy speciális eset de a szabály az szabály. Nem maga a feldolgozás a gond, a zenekarnak van humorérzéke és önkritikája is. A dal amúgy részegen vagy akusztikusan is sláger és a paródia sem lenne gond, ha a felvételt készítő és sugározni szándékozó MR2 - Petőfi Rádió rendszeresen játszana Ossian dalokat is.

De nem teszi, pedig mint állami fenntartású, adóforintokból dolgozó médiumnak, kötelessége lenne közszolgálatiság és a kiegyensúlyozott tájékoztatás. Az eladási listákat vezető rock / metal zenekarok tucatjait hallgatja el, közte a magyar rock / metal zenei élet szinte összes klasszikus előadóját. 

Tiltakozásunk erről szól, a MR2-nek írt "letiltó" levében is benne volt ez."

Óriás-rajongóknak egy jó hír a végére: korábbi Stenk-posztomban tévesen állítottam, hogy a februrár 15-i Akusztik adásából kimaradna Egyedi Péter bandája. A 21:00-kor meghallgatható adásban benne lesz az Óriás, csak a Márhívó nem.