Egyszerre két új lemez az egyik legjobb magyar kiadótól

2015.02.18. 15:18
unnamed

Azt hiszem, bátran kijelenthető, hogy az ASAN az egyik kedvenc magyar kiadónk, miután a 2014-es legjobb magyar megjelenéseket rangsoroló cikkünkben három lemez (Sör és Fű, 6T, Gazsi Rap Show) is helyet kapott tőlük a top 20-ban. A haveri és szakmai összefogásból alakult ASAN-nak nem kisebb a célja, mint hogy kollektív összművészeti csoportosulásként kiadói felületet adjon a zenei fősodortól eltérő elektronikus, absztrakt, kevésbé mainstream hiphop és más, nehezen besorolható műfajoknak. A két legfrissebb megjelenésük is pont ezt a vonalat folytatja tovább.

Tavaly – szinte napra pontosan – ilyenkor jelent meg az ASAN VA Vol. 1 című lemez, és ezzel indult el hivatalosan az ASAN, a válogatáson olyan a csoporthoz köthető tagok zenéivel, mint Cadik, Mango, Zomblaze, Dnte vagy Iamyank.

A meglehetősen aktív ASAN (egy év alatt nyolc fasza megjelenés is fent van a Bandcampen)  Yapo és Planet4 friss EP-jével fennállása egyéves évfordulóját is ünnepli egyben. Az ASAN egyik vezető figurájának számító Zomblaze a következőképpen írta le a két producert:

Yapo zenei bázisa valahol a lassú, absztrakt és az elektronikus, hiphop lüktetésű stílusok között található. 2009-ben kezdett neki saját szerzemények elkészítésének, nagy hatással volt rá a Boards of Canada duó egyedi világa vagy a Mount Kimbie friss hangzása, a Brainfeeder kiadványai és néhány experimentális rockzenekar. Saját beatjeire inkább a melankolikusabb, visszafogott harmóniák a jellemzőek, letisztult szinti hangokkal, dús szőnyegekkel és az okosan előtérbe helyezett, egyedi dob-basszus hangképpel.

Joe a.k.a. planet4 a kilencvenes évek közepén kezdett zeneírással foglalkozni. Akkoriban nagy hatással voltak rá brit elektronikus zenei műfajok. Évekkel később felépítette a saját stúdióját és leginkább a saját szórakoztatására breakbeat, drum&bass és trip-hop zenéket kezdett írni. A kétezres évek vége felé, pár év kihagyás után visszatért az elektronikus zenéhez és elmerült egy sötétebb, erősen tört hangzásban.

A két friss EP-t és az egyéves évfordulót az ASAN egy hatalmas bulival ünnepli február 20-án a Rohamban, ahol fellép az említettek mellett a Sör és Fű, Iamyank, Zomblaze, Cadik és az a Szőke Gazsi fog fényfesteni (Zako társaságában), aki Gazsi Rap Show-ként az Index dalversenyében is szerepel, illetve bemutatják Planet4 új klipjét is.