Zónásodni fog a Sziget

2015.05.14. 15:26

Jól állnak a jegyeladások, és az érdeklődés is töretlen a Sziget fesztivál iránt – mondta Gerendai Károly főszervező  a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján. A fesztivált, amelyet immár másodszor is a kontinens legjobb fesztiváljának választottak, idén augusztus tizedike és tizenhetedike között tartják meg, immár huszonharmadik alkalommal.

Gerendai azt is elárulta, hogy a Sziget költségvetése tovább nőtt, idén 4,4 milliárd forintot költenek az egyhetes együttlétre. Ebből csak a látványvilág egymillió eurót, azaz mintegy 300 millió forintot tesz ki. A főszervező elmondta: a bérletek közel 90 százalékát külföldön értékesítik, és a Sziget idején háromszor annyi turista érkezik Magyarországra, mint a szintén turistacsalogató Forma-1-re.

Új fellépőt ezúttal nem jelentettek be, de mivel a program még nem teljes, még várhatóak nagy nevek a fesztiválra. Gerendai elismerte, hogy a Sziget zenei kínálata különösebb meglepetéseket nem takar, zömében a jól bevált előadók lépnek fel idén is a fesztiválon. Szerinte a külföldiek sem kimondottan a fellépők miatt jönnek a Szigetre, hanem mert egy izgalmasabb és jobb helyszínen láthatják azokat a sztárokat, akiket egyébként akár a többi fesztiválon is megnézhetnének. Épp emiatt törekednek inkább a nyaralásélmény fokozására.

Kardos József, a fesztivál régi-új programigazgatója – aki hat év után tért vissza a Sziget-stábhoz – főként a nem zenei programokról és a Sziget zónásodásáról beszélt.

A hasonló műfaji ernyő alá sorolható programhelyszínek idén úgynevezett műfaji zónákba tömörülnek

– foglalta össze.

A kultúrzónában találjuk majd például a Fidelio színpadot, a Hungarikum Falut, a színház- és táncsátrat, valamint a Múzeumi Negyedet is. Izgalmas helyszínnek ígérkezik a kreatív zóna, ahol a logikai játékok és a sakkszövetség sátra áll majd, illetve ez lesz a mindig érdekfeszítő, tudományos TED előadások helye. A designzóna házigazdája a Design Terminál, ami a különböző workshopokat, divatbemutatókat, valamint a WAMP designvásárt hozza majd el a fesztiválozóknak. A nappali kikapcsolódásra Kardos a képző- és iparművészeteket tömörítő ArtZone-t, valamint a sportzónát javasolja, ahol számos sportágba lehet belekóstolni. Az elektronikus zónában találjuk majd a Party Arénát, a Colosseumot, valamint az idén 15 éves Magic Mirror sátrat is.

A fesztiválozók kényelme érdekében néhány sátrat és színpadot új helyre költöztettek, továbbá szaporodtak és fejlődtek a szolgáltatások is: például több vécé, több zuhanyzó, nagyobb wifi-lefedettség, és még színesebb ételválaszték várható, valamint idén már akár előre telepített sátrakat is bérelhetnek azok, akik utálnak a sátorállítással és -szállítással bíbelődni.