Meghalt Halmos Vilmos, a Benkó Dixieland Band egyik tagja

2015.05.15. 11:14

Elhunyt Halmos Vilmos, a Benkó Dixieland Band zongoristája, énekese. A zenész, aki három éve küzdött a rákkal, 72 évesen halt meg pénteken hajnalban, a hírt Szalóky Béla, a zenekar trombitása tudatta közösségi oldalán."Három héttel ezelőtt még velünk volt egy svájci turnén, utolsó fellépése a Benkó-klubban volt áprilisban. Ahhoz a régi generációhoz tartozott, amely a szvinges és a ragtime világ hagyományait érezte és tudta. Teljesen egyéni stílusa volt, ami a dzsesszben nagyon fontos" - mondta Benkó Sándor zenekarvezető az MTI-nek.

Halmos Vilmos negyven évvel ezelőtt, 1975-ben lett a Benkó Dixieland Bandbe, de már a hatvanas évek elejétől alkalmanként fellépett a csapattal. Zenész családba született: édesapja Cziffra Györggyel együtt a második világháború előtt az Arizona Revüszínház ünnepelt fellépője. Kígyósi Árpád zeneiskolájában tanult, tizennégy évesen alakította meg első zenekarát Csóka Istvánnal és Illés Károly szaxofonossal. Zenélt a Syriusban, Silye Attilával (Express), 1970 és 1975 között az Újságíró Klubban zongorázott, orgonált, énekelt Vida Lajos dobossal.

A Benkó Dixieland Bandbe a jogi pályára távozó Dávid Tamás helyére került 1975-ben, azóta a külföldön is nagy sikereket aratott együttes több tucat lemezén játszott. 1997-ben az együttes tagjaival együtt megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje kitüntetést. 2004-től Csikós Miklóssal és Kovacsevics Gáborral megalapította a Benkó Triót, amelyhez később Gáspár Pál és Varga Tibor csatlakozott. Ezzel a felállással 2005-től Benkó Trió és Barátai, 2012-től SPArKING néven léptek fel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport