Az Ignite próbált egy jót Budapesten

2015.06.02. 12:51

Az Ignite az a kaliforniai punkzenekar, amit a Bad Religion mellett feltétel nélkül szeretünk, egyrészt azért, mert az Our Darkest Days című albumuk a műfaj egyik legjobb darabja, egy méltatlanul alulértékelt remek, másrészt meg ugye az énekesük az a Téglás Zoli, akinél lelkesebb külhoni magyart nem nagyon ismerünk (bár a külhoni már nem állja meg a helyét, hiszen már hazaköltözött Veresegyházára, többek között erről is beszélt egy előző interjúban), viszont haragszunk is rájuk, mert nagyon kevés lemezt jelentetnek meg, mi meg szívesen hallgatnánk a dolgaikat. A zenekar egy európai minuturné közepén egyszer csak feltűnt Budapesten, de nem koncertezni (januárban megvolt az is), hanem próbálni.

A zenekar persze nem áll olyan jól, hogy csak úgy, minden további nélkül átugorjon a Dűrer stúdióba, hogy próbáljanak egyet, a turné spanyol állomásával volt egy kis gebasz, és itt kötöttek ki. A probléma, meséli Brett Rasmussen basszusgitáros, hogy pontosan nem tudni, mi is volt a gáz a spanyoloknál. "Egy fesztiválon játszottunk volna, amire már eladtak egy csomó jegyet, erre a városvezetés (Madridról beszélünk), betiltatta az egészet, ha jól tudom azért, mert nem volt elég mobilvécé, vagy valami ilyesmi, de persze az igazságot úgysem mondják el, pláne nem nekünk."  Minderre egy nappal a fellépés előtt került sor (ügyes!), a zenekar meg épen Ausztriából volt egy koncert után, és a hirtelen jött szabadságot Budapesten töltötték el.

Az új, ősszel megjelenő anyaguk felvételeivel egyébként már majdnem végeztek, a hangzás kicsit másabb lesz, mint az előző albumoké, mondja Brett, de ez általában jellemző az Ignite-ra, hol punkosabb, hol rockosabb, ez meg mindenesebb lesz, ez is lesz benne meg az is, többek közt két magyar nyelvű nóta is, aminek a szövegét Téglás Zoli lefordította zenésztársainak, így értik miről van benne szó, bár Brett azt állítja, sok mindent megért magyarul. "A hangsúlyból mindenképpen lejön, hogy mi a szitu, meg eleget hallottam Zolit magyarul beszélni ahhoz, hogy ezt azt felszedjek." Az új lemezről egy dal, a Falu már régóta ismert egy kicsempészett kalózverziónak köszönhetően, de sem erről, sem a többi dalról nem akartak beszélni, mert az új kiadójuk, a Sony égisze alá tartozó Century Media megtiltotta. Ettől még Zoli ideadott egy stúdiófelvétel-részletet, amin a Falut énekli:

A Falu

A próba jó hangulatú volt, de volt valódi oka is: a Volt fesztivál előtt egy nappal Budapestre jön Dee Snider, a Twisted Sister legendás énekese, akivel már korábban egyeztették, hogy az új lemez egyik dalában vokálozni fog, és ezt ejtik majd meg vele, illetve Snider a Voltra is lemegy, hogy megnézze Slash-t meg az Ignite-ot, mert jó haverok ők így sokan, kicsi a világ, na. 15 tracket rögzítettek a lemezre, meséli Zoli, az, amiben Snider is énekel, bónuszfelvétel lesz, ha sikerül befejezni, akkor rajta lesz, ha nem, akkor nem.

Két szám között azt is elmesélte, annak idején, hogy került be a zenekarba, úgy, hogy az Ignite-nak már volt lemezszerződése, de az énekesük a turné előtt kiszállt, szarban hagyva a többieket, akik fel is akartak oszolni, mert hát énekes nélkül nem megy, de a gitáros emlékezett Zolira egy koncertről, és arra, hogy erőteljes hangú előadó. Megkeresték, kapott egy CD-t a setlisttel, azt megtanulta, egyet próbáltak, adtak egy kis koncertet egy haver kertjében, és irány Svédország, egy fesztivál. Utána meg még 76 buli azon a turnén. (A videón Téglás Zoli a zenekar magyarul nem tudó tagjai miatt beszél angolul, nem menőzésből.) 

Tökéletes magyarságra törekszik a kaliforniai punk sztár

Az Ignite mindig is a melós zenekarok közé tartozott, sokat turnéznak, és nem panaszkodnak, pedig olyan is előfordult hogy két hetet pihenőnap nélkül folyamatosan utazva-koncertezve nyomtak le. "Játszani kell, de nézd meg, most már mindenki ezt csinálja. Nekünk nem meglepő vagy újdonság, hogy ennyit kell koncertezni, eddig sem adtunk el nagy mennyiségben lemezt, és ez nem most, a CD-eladás totális beszakadásakor fog megváltozni" - mondja Zoli, aki szerint a streamelés sem igazán megoldás. "Nincs benne pénz, illetve nem jut el a zenészig belőle semmi, na jó, hazudok, egy lejátszás után 2 cent tán igen, de ha nem vagy Rihanna, akkor nem keresek semmit."

A nagy lóvét persze a kiadók teszik le, értünk egyet a kizsákmányoló kapitalizmus működésében , ezért kell turnézni. "Mivel mindenki turnézik, és a koncerten árulja a CD-t meg a pólót, új piacok nyílnak meg előttünk, ami eddig másodvonal volt, most első lett, a harmadik vonal meg egyet előre lépett. Tudta a pöcsöm, hogy Indiában és Indonéziában 15 000 ember előtt fogunk játszani egyszer, és tessék."

Az Ignite-ot legközelebb Sopronban, a Volt fesztiválon lehet elkapni július 2-án este.