John Lennon Gibson gitárja akár 300 millió forintot is érhet

2015.06.05. 13:05

Rekordösszeget fizethetnek John Lennon elveszettnek hitt, de nemrég előkerült J-160E Gibson akusztikus gitárjáért, írja az mti. A hangszerre egy novemberi, hollywoodi árverésen lehet majd licitálni. Az aukciót szervező Julien's aukciósház tulajdonosa szerint a gitár leütési ára rekordot dönthet és túlszárnyalhatja Bob Dylan egyik, 2013-ban elárverezett gitárjának árát is. Ez, csak a miheztartés végett, a 965 ezer dollár (267 millió forint) volt.

The Beatles - Love me Do

Lennon a gitárt Liverpoolban vásárolta, és boldogan használta egészen 1963-ig, amikor is a Beatles a Finsbury Park karácsonyi műsorában lépett fel, és a buli után lába kélt. A gitár ötven évvel később kerül elő egy amerikai használtcikk-kereskedésben. A hangszer eredetiségét Andy Babiuk igazolta, aki a Beatles által használt hangszerek szakértőjének számít. A gitárt a sorozatszáma, valamint archív fotók, videók segítségével sikerült azonosítani.

Ha minden igaz, Lennon ezen a gitáron játszott a Love Me Do című Beatles-szám stúdiófelvételén, de koncerteken is fellépett vele. Értékét minimum 6-800 ezer dollárra teszik.