Kezdünk leszakadni a nemzetközi fesztiválversenyben

2015.06.17. 17:34 Módosítva: 2015.06.17. 17:35

Csütörtökön kezdődik a Fishing on Orfű, vele együtt pedig a szokásos nyári fesztiválszezon az országban. Mostantól egyszerűen nem lehet olyan napot találni, amikor ne lenne vagy Budapesten, vagy egy másik magyar városban valami monstre zenés rendezvény.

A hatalmas választékot látva az ember hajlamos azt hinni, hogy Magyarország fesztivál-nagyhatalom. Ez az állítás csak félig igaz, mert ugyan nyáron tényleg nincs már szabad hétvége hazai fesztivál nélkül, de közben a csapból is ugyanazok a fellépők folynak – éppen tavaly néztük meg, hogy tíz éve ugyanazokra az előadókra váltunk jegyet.

Megnéztük, hogy mi a helyzet a régióban, hova menjen az ember, ha semmiképpen sem akar találkozni a Dub FX/Parov Stelar/Pendulum DJ-set/Faithless-sokszög egyik szereplőjével sem.

Legyen olyan, mint a Sziget, csak kevesebb német reggae-t meg francia skát szeretnék

Nem véletlenül annyira népszerű egész Európában a Sziget, mert bár headlinerekben képtelen felvenni a versenyt a nyugati rendezvényekkel, a régióhoz mérve azért (majdnem) minden évben tisztességes neveket jelentenek be. Annyiban kifejezetten nehéz dolguk van a kelet-európai eseményeknek, hogy nagyon sok az átfedés a fellépőlisták között, hiszen a legtöbb ismertebb zenekar a nyugati országokból érkezik, általában Csehországon, Lengyelországon át Szlovákiát és Magyarországot érintve eljutnak Szerbiába és Horvátországba is. A Sziget mellett ehhez mérhető fesztivál a környékén összesen négy van, de ezek – talán egy kivételtől eltekintve – azért nincsenek a legnagyobb magyar zenei rendezvény szintjén.

Colours in Ostrava

Hol: Ostrava, Csehország
Mikor: július 16–19.
Mennyiért:

  • négynapos hetijegy: 29 ezer Ft
  • napijegy: naptól függően 15 és 20 ezer Ft között
  • emellett külön kell fizetni a kempingért, a kempinges kocsi/sátorhelyért és a parkolásért

Sok szempontból lehetünk joggal irigyek a csehekre. Egyrészt a régióban ők járnak a legtöbbet koncertre, a német határ közelsége miatt pedig sokszor – utolsó állomásként – egész komoly együttesek is átcsúsznak. A négynapos ostravai Colours Csehországban a legnagyobb, de a környéken is kiemelkedőnek számít. Budapestről alig négy és fél óra az út kocsival, vagyis még azt se lehet mondani, hogy akkora ráfizetés saját autóval kimenni.

Fellépők, akik minket elkerülnek: Björk, St. Vincent, Black Strobe

Három éve a Balaton Sound már le is szervezte Björk fellépését, de  sajnálatos módon elmaradt, azóta sem tudta senki Magyarországra csábítani az izlandi énekesnőt. Nem is lehet túl könnyű, Kelet-Európában csak Csehországban koncertezik a nyáron. A Black Strobe meg csak azért került ide, mert baromi király lehet ezt a számot élőben hallani. Azért elájulni nem igazán kell a Colourstől, hiszen a Kasabian, a Klangkarussel, Roni Size vagy a Rudimental kb. minden évben feltűnik nálunk is.

INmusic

Hol: Zágráb, Horvátország
Mikor: június 22–24.
Mennyiért:

  • háromnapos hetijegy: 15 ezer Ft
  • napijegy: 13 ezer Ft
  • kempingjegy: 8500 Ft

Az igazi fesztiválhatalom nem mi vagyunk, hanem Horvátország, ami az utóbbi években már a saját létjogosultságát veszélyeztetve pakolta tele bulikkal a tengerpartot, szigeteket és nagyobb jachtokat. Az INmusic viszont csak egy klasszikus, nyugatias rendezvény, ahol három nap alatt ledarálnak pár ismertebb headlinert, aztán ha ügyesek vagyunk, hétfőn már pont beérünk kezdésre a melóba.

Fellépők, akik minket elkerülnek: Death Cab For Cutie, Black Rebel Motorcycle Club, FFS

A horvátoknál is megvan több helyen az átfedés (Of Monsters and Men, Future Islands, La Roux, Florence + The Machine, Eagles of Death Metal), ugyanakkor tipikusan kritikuskedvenc együtteseket is sikerült behozniuk headliner pozícióba. A Death  Cab  For  Cutie-nál mondjuk kíváncsi lennék, hogy elmenne-e 200 ember egy pesti koncertre, itt viszont egyedüli helyszínként lépnek fel Kelet-Európában. A Black  Rebel  Motorcycle Club is úgy kerüli Magyarországot, mint Kocsis Máté a melegeket, és hiába volt már itt nem is egyszer a Franz  Ferdinand, a pályájuk egyik legizgalmasabb projektjével, a Sparksszal közös albumokkal kihagyják a mi fesztiváljainkat.

Frequency

Hol: St. Pölten, Ausztria
Mikor: augusztus 20–22.
Mennyiért:

  • hetijegy: 47 ezer Ft (karavánjeggyel 67 ezer)
  • napijegy: 22 ezer Ft
  • VIP-hetijegy: 72 ezer Ft (karavánjeggyel 92 ezer)
  • komfort kempingjegy: 19 ezer Ft

Az egyik legnagyobb osztrák fesztivál, ahol minden évben fellép legalább egy olyan név, ami a Glastonburytól a Primaverán át a Coachelláig mindenhol főattrakció lenne. Idén az a Linkin Park a nagy húzás, amelynek a neve konkrétan minden egyes szigetes vagy voltos bejegyzés alatt a top kommentek alatt szerepel, ki érti, hogy miért. Ja, és itt lesz Prodigy, ellentétben velünk.

Fellépők, akik minket elkerülnek: Linkin Park, Darwin Deez, Courtney Barnett, Twin Atlantic, TV On The Radio, Kendrick Lamar

A nyugati jólét és kulturális fejlettség hatása, hogy a promoterek mernek olyan aktuális neveket is hívni, akik nem azért aktuálisak, mert két hete adták ki a tizenhetedik stúdióalbumukat, hanem mert az internet állandóan okoskodó zenebuzi népe éppen rajtuk pörög ezerrel. Courtney Barnett valószínűleg soha az életében nem lép fel Budapesten, de Darwin Deezt is előbb zsebelik a reptéren, mintsem eljusson az agresszív taxisokig. A Linkin Park meg Linkin Park, tetszik, nem tetszik, az emberek nagy részét nem érdeklik az új dolgok.

Exit

Hol: Újvidék, Szerbia
Mikor: július 9–12.
Mennyiért

  • hetijegy: 38 ezer Ft
  • VIP-hetijegy: 92 ezer Ft
  • kempingjegy: 11 ezer Ft

Egy ideig tényleg úgy tűnt, hogy a romantikus múltú Exit komoly konkurenciát jelenthet a Szigetre, azonban valahogyan sikerült minden évben kifejezetten gyenge fellépőket összekaparniuk. Pedig a péterváradi erőd valószínűleg az egész világon egyedülálló fesztiválhelyszín, ahol konkrétan tárt karokkal, szervezett utakkal és magyar nyelvű segítséggel várnak minket.

Fellépők, akik minket elkerülnek: SENKI

10 jó csaj az Exit fesztiválon

Ahhoz képest, hogy még mi is a csodájára jártunk az Exitnek, a fesztivál fellépőit látva olyan érzetünk támad, mintha a Sziget-birodalom maradékát kapták volna a szerbek. Csak rá kell nézni a lineupra, a kiemelt előadók közel 100 százaléka rendszeres vendég Magyarországon, a kisbetűsök között pedig se kurrens, se kultikus bandát nem találni. Cserébe viszont fellép a Middlemist Red, és a helyszín még mindig a legszebb az egész régióban.

Tököm tele van ugyanazzal az ötven zenekarral, szeretnék valamit újat

Valahol félúton a hipszterek és az egyszerű turisták között

A lengyelek nem szarral gurigáznak, ha élőzenéről van szó. A hipsztereknek kitalált OFF mellett van tisztességes nagyfesztiváljuk is, nem is akármilyen nevekkel. Július 1. és 4. között az egész fesztiválpiacon kuriózumnak számító figurák zenélnek, mint például Drake, a Libertines, A$AP Rocky, Chet Faker, Django Django, Refused, Father John Misty vagy a Modest Mouse.

A bérlet 42 ezer forint, cserébe a gdyniai reptéren tartják az egészet, ami Lengyelország északi részén, már a tenger mellett található. Az Open'er remek példa lehetne a Sziget számára, hogy hogyan lehet nagyfesztivált rendezni olyan programmal, aminek tényleg köze van az aktuális zeneipari állapotokhoz.

Magyarországon egyelőre nincs olyan zenés esemény – kivéve talán a Rakéta Fesztivál –, ahol nem a közönség maximalizálása a cél a fellépők összetételénél, hanem valamennyire a trendkövetés, hogy a legfrissebb felkapott előadók iránt érdeklődőknek is legyen saját rendezvényük. Kelet-Európában ez a különösen hiánycikk, pedig nyugatabbra erre már ott van a barcelonai és lisszaboni Primavera, a párizsi Pitchfork fesztivál vagy a olasz tengerpartra telepített Beaches Brew. Ehhez hasonló a környéken mindössze egy van: a lengyelországi OFF.

OFF

Hol: Katowice, Lengyelország
Mikor: augusztus 7-9.
Mennyiért:

  • hetijegy: 22 ezer Ft
  • kempingjegy: 5 ezer Ft

Klág kolléga tavaly elment az OFF-ra, és a beszámolójából hamar kiderült, hogy ez lehet világ legjobb legrosszabb fesztiválja. Legjobb, mert olyan fellépők játszanak, akik egy nyamvadt klubkoncertre sem tűnnek fel a régióban, és legrosszabb, mert a nevetséges alkoholfogyasztási rendszer meggátolja, hogy a fesztiválozó a színpad előtt ihasson mondjuk sört.

Fellépők, akik minket elkerülnek: Patti Smith, Ride, Run The Jewels, Sun Kil Moon, Young Fathers, Colleen Green, ILoveMakonnen, Julie Ruin és még sokan mások.

Cserébe viszont minden posztszovjet állambeli hipszter és/vagy zenebuzi olyan koncerteket kap három napon keresztül, amihez hasonló mennyiségben jó, ha öt év alatt fordulnak meg kurrens bandák errefelé. Egészen megdöbbentő, hogy a hivatalos fesztiválplakátra az olyan együttesek fel sem fértek, mint a Dillinger Escape Plan, ILoveMakonnen vagy a Decapitated. Túl hosszú lenne felsorolni a neveket, akik idén sem jönnek a környékünkre, személy szerint leginkább a Los Angeles-i ho99o9 (ejtsd. horror) punk rap duó fellépését nézném meg leginkább.

Jaj, mennyi itt a köcsög rapper/rocker/diszkós, csak olyanokkal akarok bulizni, amilyen én vagyok!

Egy másik feltűnő hiányosság a magyar fesztiválpiacon, hogy csak alig vagy egyáltalán nincsenek tematikus események (kivételnek számít a Rockmaraton és a B. My Lake, illetve mindenképpen kiemelkedik az Ozora, ami nemzetközi viszonylatban a Szigettel említhető egy lapon). Ilyen volt például a Fekete Zaj, ami sajnos megszűnt, vagy az Offline Sports Games, ami úgy lett a magyar hiphop legfontosabb gyülekezőhelye, hogy alapvetően mégis csak egy sporteseményről van szó. 

A helyzet azért sokkal jobb kicsit arrébb, főleg a csehek és a horvátok jöttek rá, hogy kisebb tematikus bulikkal érdemes próbálkozni, ha nemzetközi közönséget szeretnénk magunknak. A horvátok konkrétan már annyi túltolják a tengerparti beach party koncepciót, hogy májustól szeptemberig minden hétre jut valami pár napos fesztivál közepesen ismert DJ-kel, ezért tényleg csak a legjobbakat emeljük ki.

Szlovénia sehol sincs, de azért egy fesztivállal még így is jobbak

Szlovénia nem feltétlenül fesztiválállam, ám egy nagy metálbulival feltétlenül jobbak, mint mi. Az egyhetes Metaldays Tolminban pontosan olyan esemény, aminek már rég léteznie kellene nálunk, de itt még mindig csak a Rockmaraton és a Fezen próbálkozik hasonlóval, szórványos sikerrel, jóval vegyesebb felhozatallal. Itt nincsenek DJ-k meg punkok meg egyéb műfajárulók, csak Sepultura, Cannibal Corpse, Crowbar, Fear Factory, Dream Theater és még nagyon sokan mások. A hetijegy mondjuk 40 ezer forint, de ezért tényleg egy hét keménykedés jár.

A szlovéneknek legalább van Metaldays, a románoknak csak tucat elektronikus partik maradtak. Az Untold és az Electric Castle a két legnagyobb esemény Romániában (a szigetesek által szervezett Félsziget nem volt túl sikeres), de ha az ember megnézi a két buli fellépőit, akkor olyan erős dejà vu érzés keríti el, mintha csak a Volt Fesztivál utóbbi 5 évének zenészeit látná Nouvelle Vague-tól a Dub Pistolson át Parov Stelarig. Az Untoldon konkrétan a retrósátor egy valid program, benne Mr. President-, Culture Beat- és Boney M-koncertekkel. 

A románoknál már csak az ukránok állnak rosszabbul, bár a háborús helyzet miatt ezt nem igazán fair nagyon emlegetni. Ukrajna legnépszerűbb tömegrendezvénye vitán felül a Kazantip, minden tengerparti buli leghedonistább kiadása a Krím félszigeten. Putyin azonban ezt is elvette az ukránoktól, így a Kazantip idén úgy döntött, hogy a tavalyihoz képest nem Grúziába viszi az egész pereputtyot, hanem Kambodzsába, mert hát miért is ne. Végül az egészet lefújták, és mégis a Krím félszigeten lesz a buli, de a rajongók nem igazán örülnek annak, ha egy háborús övezet kellős közepén szeletelnek meztelenül a homokban.

Brutal Assault

Hol: Jaroměř, Csehország
Mikor: augusztus 5–8.
Mennyiért:

  • hetijegy: 22 ezer Ft
  • napijegy: 14 ezer Ft

Miközben nálunk a rockfesztiválok próbálják letagadni a műfajt, addig tőlünk pár óra autóútra olyan brutális extrém metál rendezvényt raktak össze a csehek, hogy attól még a minden Stenk-cikk alatt a heavy metal miatt sírdogáló kommentelő is megnyalná mind a két ördögvilláját.

Fellépők, akik minket elkerülnek: majdnem mindenki, kivéve az At The Gates.

Az esemény még 1996-ban kezdődött, akkor még kizárólag csak cseh és szlovák grindcore-bandák játszottak, mára azonban annyira kinőtte magát az esemény, hogy két színpaddal és körülbelül 15 ezer emberrel működnek évek óta. A Lángoló Gitárok blogon van egy nagyon szép részletes beszámoló a két évvel ezelőtti eseményről, ebből kiderül, hogy a durva metált és más hasonlóan kemény zenéket szerető magyar embereknek a mennyország (vagy pokol, kinek merre áll a pentagram) itt van közel Kelet-Európában.

Hip Hop Kemp

Hol Hradec Králové, Csehország
Mikor: augusztus 20–22.
Mennyiért

  • hetijegy: 17 ezer Ft
  • VIP hetijegy: 29 ezer Ft

Még sok évvel ezelőtt a Szigeten haverkodtam össze pár erdélyi/román sráccal, akik egész nyáron a régióban fesztiváltoztak. Ők meséltek egy cseh rapfesztiválról, amihez fogható az egész környéken nincs, csak egyáltalán nem reklámozzák magukat. Olyannyira, hogy a Hip Hop Kemp honlapjának nincs is angol nyelvű verziója

Fellépők, akik minket elkerülnek: Mobb Deep, Gang Starr, DJ Premier & Royce Da 5'9", Yelawolf, Ratking, Hopsin

Nagyon régen mesélte nekem lelkesen Zomborácz Iván totalcaros kolléga, hogy egészen hihetetlen, de a cseh nyelvet a hiphophoz teremtették, nézzem csak meg, mennyire pörög ott a rapzene. És ez tényleg így van: a Hip Hop Kempet ma már Lengyelországban is megtartják, ráadásul kifejezetten erős fellépőlistája van mindkét rendezvénynek.

Let It Roll

Hol: Milovice, Csehország
Mikorjúlius 30. – augusztus 1.
Mennyiért:

2015-ben már nem igazán lehet a drum and bassről úgy beszélni, mint a 2000-es évek második felében, amikor 4-5 ezer ember is megfordult a nagyobb budapesti bulikon, ettől függetlenül a Let It Roll valószínűleg az utolsó, kifejezetten csak tört ütemre fókuszáló fesztivál a környéken, amit a milovicei leszállópályán tartanak.

Fellépők, akik minket elkerülnek: másod-, harmadvonalas producerek és kevésbé ismert feltörekvő DJ-k.

Mindenki, de tényleg mindenki fellép a Let It Rollon, aki kicsit is számít manapság a drum and bassben. Köztük Jade és Mindscape, két magyar producer, akik az Eatbrain kiadó saját estjén játszanak majd. Az Eatbrainről annyit érdemes azért tudni, hogy magyar alapítású, magyarországi központú kiadó, és elég nagy dolognak számít, hogy egy ilyen fesztiválon saját programmal jelen vannak.

A csehek elmehetnek a fenébe, ennél azért valamivel változatosabb dolgokra veretném!

Horvátország tengerparti technohatalom

Egészen döbbenetes, hogy mennyi kisebb-nagyobb elektronikus zenei minifesztivál van már Horvátországban, csak a cikk előkészületei alatt legalább 15, látszólag tök ugyanolyan eseménnyel találkoztam. A horvátok ugyanis rájöttek, hogy kifejezetten jövedelmező a jóval kevesebb pénzbe kerülő DJ-ket kiköltöztetni a tengerpartra, egy szigetre vagy egy hajóra, meghirdetni a bulit a gazdagabb nyugati országokban, és már is dől a lé. Az Outlook mellett érdemes kiemelni még az Ultrát, a Hideoutot és a Dimensionst, bár aki pont hogy nem a budapesti Bónusz Fesztivált akarja látni a homokos parton, annak tényleg nagyon le kell ásnia a horvát rendezvénynaptárban.

A hatalmas EDM-lufi óta egyre nagyobb pénzek mozognak az elektronikus zenei rendezvényeken, ebben Magyarország sem kíván lemaradni (B. My Lake, Balaton Sound). Azért a környéken van bőven választék, és nagyon úgy néz ki, hogy a térségben Horvátország egyeduralomra tör.

Urban Art Forms

Hol: Wiesen, Ausztria
Mikor: június 18–20.
Mennyiért:

  • hetijegy: 44 ezer Ft
  • VIP hetijegy: 78 ezer Ft
  • napijegy 16-19 ezer Ft (naptól függően)

Évek óta Magyarországról is rengetegen járnak ki Wiesenbe, ami jó ideje a környék egyik legnagyszabásúbb elektronikus zenei eseménye – és az elektronikus zene alatt nem Guettát vagy Aviciit kell érteni, hanem a klasszikus klubzenék legmenőbb arcait.

10425512 10153020167512572 1760698157130934701 n
Fotó: Urban Art Forms Festival / Facebook

Fellépők, akik minket elkerülnek: a klubzene egyik előnye, hogy könnyebb és olcsóbb DJ-ket utaztatni, így a fellépők nagy része nálunk is megfordul vagy megfordult, bár nem ilyen koncentrációban.

Alapvetően a drum and bass nagy felfutásának éveiben lett egyre ismertebb az UAF, és az elkerülhetetlen növekedéssel más műfajok felé is nyitottak, végül a techno mellett már igyekeztek kifejezetten nagyszínpadon produkciókat is hívni, mint idén a Die Antwoord. Azt azért érdemes kiemelni, hogy vagy lakókocsit kell szerezni, vagy máshogy megoldani az alvást, mert az esemény helyszíne egy völgyben van, ahol nyár elején esténként majdnem fagypont környékére hűl le a levegő, sőt, pár éve konkrétan nem lehetett sátrazni, mert a megfagyott talajba nem lehetett cölöpöket verni. Természetesen ezt a gondot azzal is ki lehet játszani, ha három napig nem alszunk, de ezt senkinek sem ajánljuk.

Outlook

  • hetijegy: 22 ezer Ft (+3 ezer Ft illeték)
  • hetijegy+kemping: 76 ezer Ft (+5 ezer Ft illeték)

A horvát tengerparti elektronikus zenei partik úttörője, az Outlook a dubstep (ebben az esetben nem összekeverni a visítós tinizenékkel) felfutásával egy időben lett iszonyatosan népszerű, főleg a brit bulizók körében. Egyszerűen csak fogták az angol urban music színteret, és átpakolták a homokos horvát tengerpartra.

fellépők, akik minket elkerülnek: sokkal könnyebb lenne ebből a névsorból azokat kiemelni, akik néha megfordulnak nálunk

Az Outlook egyik nagy erőssége, hogy aktuális trendektől függetlenül a központban még mindig a brit urban music és annak társai vannak, hozzájuk csatlakoznak ismertebb, de nem túl ismert nemzetközi arcok, kezdve a hiphoptól (Flatbush Zombies, Run the Jewels, Pete Rock) a reggae/dancehallon át (Beenie Man, Cutty Ranks, Shinehead) egészen a jungle-ig (Congo Natty, DJ Hype, Shy FX). Egészen brutális a fesztivál idei lineupja, valószínűleg a tört zenei műfajok közül a legerősebb az egész régióban.