A Womexet is betámadták a magyar kerítés miatt

2015.09.01. 08:14

Német zenerajongók kérték számon erélyes hangon a Facebookon a berlini Piranha Womexet, hogy idén miért pont a bevándorlóellenes, déli határvonalán drótkerítést építő Magyarország fővárosában, Budapesten kerül megrendezésre az a World Music Expo, ami pont a zene és a kultúrák határok nélküliségéről kellene, hogy szóljon.

A rendezvény szervezői rögtön regáltak: Paul Broia, a Womexet menedzselő Piranha Arts kommunikációs igazgatója is válaszolt, valamint kommentelt a dühös zenerajongóknak Weyer Balázs is, aki a  Hangvető csapatával az idei rendezvény magyarországi rendezője is, akit meg is kerestünk az ügyben. 

A világzene és a népvándorlások ügye nagyon erősen összekapcsolódik, épp ezért nagyon érzékenyen reagál erre ez a közösség.

Weyer szerint a menekültügy itthoni kezelése miatt előre számítani lehetett arra, hogy lesznek elégedetlenkedők a Womex idei helyszínével kapcsolatban is:

A kerítés már csak a jelképessége miatt is kiveri pár embernél a biztosítékot a világzenei szakmában.

A világzenében Weyer szerint mindig is az egyik legfontosabb téma volt a migráció és a menekültek ügye, júniusban a menekültek világnapján épp ezért egy hosszabb cikket is szentelt a témának a Recorder blogon, Tiszteletet a bevándorlóknak - Menekültügy és világzene címmel.

A Facebook-kommentfolyam végén egyébként maga a panaszos komment szerzője is lájkolta Weyer Balázs angolul adott válaszát. A budapesti Womex szervezője szerint azonban szinte biztos, hogy lesznek még a mostanihoz hasonló, a magyar menekülthelyzet kezelésével elégedetlen külföldi hangok.

A Womex körül a világzenei témája miatt szinte minden évben volt eddig valami kisebb vagy nagyobb vihart kavaró ügy, 

  • két évvel ezelőtt, amikor kitört a szíriai polgárháború, egy szír zenekar azért nem tudott fellépni a Cardiffban rendezett Womexen, mert nem kaptak vízumot,
  • tavaly, a santiagói Womex idején pedig néhányan azt követelték, hogy az afrikai zenészeket ne engedjék be az expóra, mert betegségeket terjesztenek.

De mi az a Womex?

A World Music Expo október 21. és 25. között lesz a Bálnában, a Müpában és az A38 Hajón. Azért is nagy szám, hogy nálunk lesz, mert Magyarország a kelet-európai országok közül elsőként rendezi meg ezt az eseményt, ami egyszerre vásár, világzenei fesztivál, konferencia és zenés dokumentumfilmek fesztiválja is. Eddig több mint ezer előadó jelentkezett, a magyar pályázók száma hetvennél is több, ami tök jó, mert a budapesti rendezvény fő célja éppen a térség zenéjének előtérbe helyezése.