Mégsem közkincs a Happy Birthday

2015.09.26. 00:35

Kedden egy Los Angeles-i bíróság kimondta, hogy a Warner/Chappell Music kiadó hiába követelt a Happy Birthday to You című dalocska után jogdíjakat, nem ő rendelkezik a dal szövegének szerzői joga felett. Az ítélethirdetés után a pernyertes felperes kijelentéseinek hatására a különböző médiumok szerte a világon arról számoltak be, hogy a dal ezzel a közkincs részévé vált, ez azonban nem egészen igaz a Dalszerző szerint.

Fotó: H. Armstrong Roberts

Azt írják, a dal szövege ettől még nem vált a köztulajdon részévé, az új helyzet csupán azt jelenti, hogy nem egyértelmű, ki annak a jogosultja, illetve kitől kell engedélyt kérni. A Happy Birthday tehát egyelőre védett marad: az Európai Unió országaiban, és így Magyarországon is, 2017 első napjától lehet a köztulajdon része,  az uniós szabályozások szerint ugyanis egy mű az utolsó szerző halálától számított 70 évig élvez védettséget. Az Egyesült Államokban, ahol más szabályok vannak érvényben, 2030-ban válhat közkinccsé.

Mint korábban kiderült, a dalt egy testvérpár, Mildred és Patty Hill írta, elődje pedig egy Good Morning to All című szerzemény volt, ami egy óvodai daloskönyvben jelent meg még 1893-ban. Nem ebben a formájában lett azonban ismert, hanem a szintén Patty Hill által szerzett Happy Birthday to You szövegével, a dallam maga pedig vélhetően már 1949 óta a köztulajdon része. A Hill-lányok 1935-ben regisztrálták a dalt saját kiadójukkal, amit aztán a Warner 1988-ban vásárolt fel, és erre alapozva követelt jogdíjat hosszú évekig a kereskedelmi célú felhasználás után. Úgy tudni, ezzel csaknem évi kétmillió dollárt kaszált a kiadó.

Ha például egy filmben valaki fel szerette volna használni a Happy Birthday-t, mert egy filmszereplőnek születésnapja volt, akkor vagy komoly összegeket kellett kifizetni a zeneműkiadó részére, vagy ezt a kiadást megspórolandó a szereplők – nem túl életszerű módon – valami más születésnapi dalt énekeltek

– írja a Dalszerző.

Happy Birthdayt otthon, családi és baráti körben bátran énekelhetjük továbbra is, ez ugyanis (természetesen) nem minősül kereskedelmi felhasználásnak.