Afrika nincs is olyan messze Magyarországtól

2015.10.06. 14:03

Már párszor szerepelt a Stenken friss megjelenés a hazai Babylon Recordstól (itt és itt például), most pedig egy új előadó, Aluphobia debütál nálunk új EP-jével. Az Afrika EP már a nevével sem árul zsákbamacskát: egy koncepciózus hanganyag, ami a jellegzetes afrikai hangzásvilágot keveri a legkülönbözőbb elektronikus zenei műfajokkal. Akit érdekel milyen Pécsről elképzelni az afrikai elektronikát, az feltétlenül kattintson tovább.

Az Aluphobia név mögött Kiss Barnabás áll, aki 15 éves kora óta foglalkozik zeneírással és a Pécsi Tudományegyetemen tanul elektronikus zeneszerzést. Az elmúlt 1-2 évben három lemeze is megjelent, két cseh és egy floridai kiadónál, az Afrika EP viszont most a hasonló stílusú zenéket tömörítő, a Stenken sem ismeretlen Stas által alapított Babylon Recordsnél jött ki. A lemez egyik sajátossága, hogy különböző módokon mindegyikben szerepel ugyanaz a hangminta, ami egy dél-kongói baka törzsbeli, ismeretlen férfi énekét és kalimbajátékát tartalmazza.

Egyébként az egész album tele van afrikai utalásokkal, a felvezető intróban például egy villásfarkú szalakóta (szuahéli nyelven kambu) is hallható, a negyedik szám egy ugandai népi táncfajtáról (ding ding) kapta a nevét, de megjelenik később a semba is, ami a portugál gyarmatosítás idejéhez köthető angolai műfaj, és többek között az utóbbi időben egyre népszerűbb kuduro elődje. Végül megjelenik a baka nép hitvilág is a Djengivel, ami mellesleg az erdők szellemének elnevezése is. Ja, és az album egyébként ingyenesen letölthető.

Az EP bemutató bulija most szerdán lesz a budapesti Toldiban a BWOLA klubsorozat keretein belül, ami a hazai tropical és global bass zenék gyűjtőhelye. A partyn Aluphobia mellett fellép még Stas és Hataah is.