Zalatnay Cini a magyar Janis Joplin

2015.10.13. 15:23

Zalatnay Saroltáról hozott le cikket a brit Guardian, amelyben a szerző, Angus Batey csak a magyar Janis Joplinként hivatkozik az énekesnőre. A cikk nagyvonalakban végigveszi Zalatnay pályáját megemlítve például a Bergendy, a Metro, az LGT, a Skorpió és az Omega zenekarokat – közben a Metrót például psych-pop, az Omegát pedig psych-rock zenekarként írja le, míg a Skorpió egyenesen a magyar Deep Purple lett.

Batey közben a dal- és albumcímek fordítására is ügyelt: Cini 1970-es debütálása, a Ha Fiú Lehetnék If I Could Be a Boy cím alatt szerepel, az Álmodj Velem ennek megfelelően Dream with Me lett, a Hadd Mondjam El pedig Let Me Tell You. A cikkben szó esik Zalatnay szerelmi viszonyáról is Maurice Gibb-bel a Bee Geesből, de a Queen szólógitárosához, Brian Mayhez fűződő románcát például elhallgatja.

Az újságíró megemlíti még a Playboy oldalain megjelent fotókat, a Big Brotherben való szereplést, az adócsalást, valamint az ennek köszönhető börtönéveket is. Angus Batey egyébként egy szabadúszó újságíró, aki a Guardian mellett olyan lapoknak dolgozik, mint a Mojo, az NME és a Q magazin. Moziról, hip-hopról, tévéről, irodalomról, fociról, sőt, még krikettről is szokott publikálni.