Egyre több magyar zenét hallgatunk

2015.12.22. 15:09

A tavalyihoz hasonlóan idén is megnéztük, hogy mit streameltek legtöbbet a magyarok Spotifyon, Youtube-on és Deezeren, illetve most a Shazamot is megnézzük. Minek rakunk össze saját külföldi és magyar albumlistát, ha a lakosság ízlését már simán lehet számokkal mérni? Ezek voltak a legkedveltebb előadók itthon 2015-ben a magyar zenehallgatók körében. Előre csak annyit mondunk, hogy Lean On.

Deezer

A Deezer volt olyan kedves, hogy elküldte nekünk azt a 100 dalt, amit legtöbbet hallgattak itthon a szolgáltatáson keresztül. Ebből kiderül, hogy a magyar Deezer-használók nagy része a hazai előadók közül ugyanazt a 4-5-öt hallgatja, a többi pedig eloszlik félúton David Guetta és a Maroon 5 között.

A legnépszerűbb dal természetesen MØ, Major Lazer és DJ Snake közös száma, a Lean On, viszont a második és a harmadik is a Wellhello lett egy-egy tavalyi számmal, a Rakparttal és az Apuveddmeggel. Rajtuk kívül az első tízbe magyarok közül csak Halott Pénz fért oda szinte egy tavalyi számmal, a Van valami a levegőbennel.

  1. MØ, Major Lazer, DJ Snake: Lean On
  2. Wellhello: Apuveddmeg
  3. Wellhello: Rakpart
  4. Ellie Goulding: Love Me Like You Do
  5. AronChupa: I'm an Albatraoz
  6. Halott Pénz: Van valami a levegőben
  7. David Guetta: Dangerous
  8. Lily Wood and the Prick: Prayer in C
  9. Wiz Khalifa: See You Again
  10. Kwabs: Walk

Guetta egyébként ötször is szerepel a 100-as listán, ahogy Avicii is, de mégsem ők a legnagyobb császárok, hanem a Wellhello, akik hat dallal (gyakorlatilag az összes létező számukkal) is szerepelnek, illetve Calvin Harris, aki szintén hattal. A magyarok közül a 100 közé odafért még a Punnany Massif, Majka & Curtis, a Honeybeast, Kis Grófo, a Hooligans, Jolly, Horváth Tamás és Kowalsky meg a Vega.

post-64532-major-lazer-lean-on-dancing-gi-WIO8.gif

Spotify

A Spotify listáján még ennyi magyar előadó sincs, viszont annyiban egyezik a Deezerrel, hogy itt is a Lean On lett az első. A legtöbbet hallgatott magyar itt is a Wellhello lett az Apuveddmeggel, és úgy alapvetően elmondható, hogy a legnépszerűbb streamelt magyar zenék szinte teljesen ugyanazok a Spotifyon, mint a Deezeren azzal a különbséggel, hogy a Wellhello és Halott Pénz mellé csak a Punnany Massif fért oda.

  1. Major Lazer & Dj Snake: Lean On (feat. MØ)
  2. OMI: Cheerleader (Felix Jaehn Remix Radio Edit)
  3. Mark Ronson : Uptown Funk
  4. Kygo: Stole the Show
  5. Ellie Goulding: Love Me Like You Do - From "Fifty Shades Of Grey"
  6. Kygo: Firestone
  7. Wiz Khalifa: See You Again (feat. Charlie Puth)
  8. Hozier: Take Me To Church
  9. Avicii: Waiting For Love
  10. Felix Jaehn: Ain't Nobody (Loves Me Better)

Mivel a Spotify - a Deezerrel ellentétben - nem emeli ki külön a hazai előadókat, így érdemes más mérést is megvizsgálni. A Dalszerző elég jól összeszedte, hogy egy új alkalmazásnak köszönhetően melyik magyar előadót hallgatták legtöbben és melyik számok voltak a legnépszerűbbek. Természetesen itt is a Wellhello az első, de jóval érdekesebb ennél a lakossági elektronikus tánczenét kreáló magyar producerek hallgatottsága, akik rendszeresen lemaradnak az ilyen összevetésekről. Császár Elődék Myon & Shane-je, a Stadiumx vagy a Dusk Till Down úgy értek el legalább egymilliós hallgatottságot, hogy sokan nem is tudják, hogy magyar előadókról van szó.

Plusz adalék, hogy egy ideje van kéthetente frissülő, városokra bontható hallgatási lista is. Ezen Magyarországról csak Budapest szerepel, és rendszerint a Wellhello vagy Halott Pénz van a lista élén, de a top 100-ban már jóval nagyobb a szórás. Szerepel például az Ivan & The Parazol, a Margaret Island vagy Monkeyneck is.

Youtube

A Deezer és a Spotify még mindig kicsit gyerekcipőben jár itthon, így a Youtube-on lehet legjobban mérni a lakosság ízlését. Itt is a Lean On volt a legkedvencebb, majd Wiz Khalifa búcsúdala Paul Walker színészhez. A harmadik helyre viszont odafért a Bulibáró, de a 10-ben ott van még Majka és Pápai Joci, a Punnany Massif és a Wellhello kétszer.

  1. Major Lazer & DJ Snake: Lean On (feat. MØ)
  2. Whiz Khalifa: See You Again ft. Charlie Puth
  3. Pixa x Kis Grófo: Bulibáró
  4. Ellie Goulding: Love Me Like You Do
  5. David Guetta: Hey Mama ft Nicki Minaj, Bebe Rexha & Afrojack
  6. Wellhello: Sokszor volt már így
  7. Wellhello x Halott Pénz: Emlékszem, Sopronban
  8. Maroon 5 - Sugar
  9. Punnany Massif: Utolsó Tánc
  10. Majka & Pápai Joci: Mikor a test örexik

Külön érdekesség, hogy a világ trendjéhez képest egyáltalán nem állunk rosszul, a fenti 10-es listán szereplő nem magyar előadók mind szerepelnek a globális top 10-ben. Azért is nagy szám, hogy idén már fele-fele arányban van magyar és külföldi a hazai listán, mert tavaly ilyenkor mindössze két helyre fért oda itthoni előadó.

Ami viszont kifejezetten szomorú, hogy a nem csak zenei videókat soroló, általános Youtube-lista első két helyén az Irigy Hónaljmirigy No roxa áj-, illetve Pamkutya Wellhello-paródiája látható, de Gálvölgyi János előadásában a Bulibáró is befért is a tízbe.

Shazam

Itthon is egyre népszerűbb a Shazam, az az applikáció, ami egy gombnyomásra megmondja, hogy éppen milyen zene szól a környezetedben. A Shazam fontosságáról mindent elmond, hogy az idei Balaton Soundon már fogalmunk sem volt arról, hogy az éppen hallott veretős prosztóságot melyik előadó követte el, de a Shazamnak köszönhetően még egy listát is össze tudtunk rakni.

Sajnos a Shazamnak még mindig éves összefoglalója, ellenben egy ideje már országokra bontva listázzák a legtöbbször leshazamozott számokat. Magyarország is szerepel ebben a 100-as bontásban és mivel itthon még közel sem olyan népszerű az applikáció, mint akár a Spotify, ezért a 100-as összegzés ha nem is éves konklúzióként, de érdekességként mindenképpen indokolt.

  1. Shawn Mendes: Stitches
  2. Lost Frequencies: Reality
  3. J. Balvin: Ginza
  4. Adele: Hello
  5. Duke Dumont: Ocean Drive
  6. Kygo: Here For You
  7. Halott Pénz: Darabokra törted a szívem
  8. Robin Schulz: Sugar
  9. Dmitri Vegas & Like Mike: The Hum
  10. Jasmine Thompson: Adore

Tényleg fontos hangsúlyozni, hogy ez nem egy éves lista, hanem a jelenleg legnépszerűbb shazamozott számok listája Magyarországon. Talán itt a legkevesebb a magyar találat, egyedül Halott Pénzék Bergendy-feldolgozása fért oda a tízbe. Rajtuk kívül azonban jóval izgalmasabb a szórás, mint máshol, értsd. nem csak Punnany Massif és Wellhello jelenti az újdonságot, hanem felfért még a Margaret Island, ByeAlex, Chris Lawyer, Honeybeast, Superstereo, Cooky & Stereo Players, Irie Maffia, Crazibiza vagy a Mango Blitz. A Lean On csak 49. (!!!!), de ez biztosan azért van, mert az emberek már az első hallás után felismerik, hogy ez bizony egy DJ Snake-bassline.

Az elsőre kicsit szokatlannak tűnő szórás leginkább annak köszönhető, hogy a Shazam más funkciót tölt be a zenehallgatásnál, mint a Youtube vagy a Deezer. Amíg utóbbiakat direktbe használjuk zenelejátszáshoz, addig a Shazamot az éppen hallott zenék beazonosítására, így itt a népszerűség inkább azt jelenti, hogy ezek a számok keltették fel az emberekben leginkább az érdeklődést, hogy utánanézzenek a dalcímnek és előadónak. Ilyen élethelyzet azonban főleg klubokban, fesztiválokon, illetve rádióhallgatás közben van, vagyis nem véletlen, hogy annyi elektronikus zenei producer kerül elő ebben az összesítésben.

Ha nem akar lemaradni a legfrissebb zenei hírekről, kövesse a Stenket a Facebookon!